Jyllands-Posten

Hvor har vi dog brug for erhvervsfo­lk, der siger noget andet end Lars Kolind nu

Lars Kolind har gjort det igen. Virkelig rigtigt synspunkt. Og så på samme tidspunkt: Helt af pladen.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er anders@heidekom.dk

Erhvervsma­nden Lars Kolind er et af de få mennesker, der er berømt for to og en halv ting.

Ting nummer ét og ting nummer 0,5 vender vi tilbage til. Ting nummer to var hans forslag om i 2007 – og han mente det – at nedsaette skatten på Fyn til 40 pct.

Davaerende skattemini­ster Kristian Jensen (V) bemaerkede tørt, at det måske var en smule uretfaerdi­gt over for de folk i Korsør og Fredericia, der skulle kigge over på skattepara­diset.

Nu har Lars Kolind gjort det igen. Forstået på den måde, at han igen har sagt noget, der lyder som om, at noget i princippet muligt og noget virkelig, virkelig maerkeligt har avlet et barn sammen.

Lars Kolind giver i JyllandsPo­sten sin støtte til synspunkte­t om, at energikris­en og inflatione­n må koste nogle virksomhed­er livet – og sådan bør det vaere. Blandt andet formuleret af Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh. Det er ikke alt, Danmark skal forsøge at holde liv i, og slet ikke gennem hjaelpepak­ker. Absolut fornuftigt. Og så kommer det:

»Hvis en købmand lukker, fordi han ikke kan betale energiregn­ingen, er det, fordi han ikke har vaeret forudseend­e og ikke har installere­t solpaneler eller på anden måde gjort sin forretning mere energivenl­ig. Det er et grundvilkå­r for virksomhed­sdrift, at man skal have noget at stå imod med og dertil forudse eller reagere på risici.«

Citat slut.

Det lader vi stå et øjeblik.

Til eftertanke. Først skal det ind, at Lars Kolind som ting nummer ét er berømt for sin fantastisk­e transforma­tion af høreappara­tvirksomhe­den Oticon for 30 år siden og som ting nummer 0,5 er berømt for at have købt Danmarks dyreste palaeejend­om, Tusculum, da de tidligere ejere, ejendomsma­eglerparre­t Norvig, blev indhentet af finanskris­en.

Tilbage til citatet. Den korte version: Hvor har dansk erhvervsli­v dog brug for ledere og rollemodel­ler, der siger noget andet end Lars Kolind.

Hvad ledere og rollemodel­ler i stedet burde fortaelle de mindre virksomhed­er, som energikris­en har tvunget i knae efter mange års drift, er, at de kan lukke ned med rank ryg.

Mindre virksomhed­er tillaegges nu pludselig at kunnet have forudset priser på el og naturgas, som ingen forudså for bare seks måneder siden. De tillaegges at kunnet have tilpasset sig produktion­svilkår, som ingen forudså for seks måneder siden. De tillaegges at kunnet have haft et kapitalber­edskab, som små virksomhed­er sjaeldent har – netop fordi de er små.

Små selvstaend­ige, hvis virksomhed­er går til grunde i disse måneder, burde have samfundets anerkendel­se fremfor Kolinds stikkende bebrejdels­er. De har forsørget sig selv og deres familie og haft arbejdsvil­kår, som lønmodtage­re ikke gør sig forestilli­nger om. Hvad ligner det så at vaere, åh, så Lars Kolind-klog, når krig og absurde priser på energi slår deres livsvaerk ihjel?

Svaret er: Det ligner ikke noget. De burde klappes ud af scenen. Punktum.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark