Jyllands-Posten

Aldersdisk­rimination er blevet et større problem ...

- Dagmar.M.Rebsdorf@jp.dk

DAGMAR MAILUND REBSDORF

Lynda Gratton spaerrede forleden øjnene op, da hun, som en del af bestyrelse­sarbejdet i en finansiel virksomhed laeste datagrundl­aget bag en undersøgel­se om virksomhed­ens kunder. Her blev det nemlig tydeligt for hende hvor stor en andel af folk, der, i løbet af de naeste 20 år, ville komme til at gå ind i deres 60’ere og 70’ere i fattigdom.

»Jeg blev rystet,« fortaeller den britiske ledelsesfo­rsker.

»Det er et stort problem for samfundet. AEldre folk i fattigdom – det er der ingen af os, der ønsker. Så vi bliver nødt til at hjaelpe dem med at fortsaette med at arbejde. Det er meget vigtigt, at vi gør det,« fastslår Lynda Gratton, der ikke alene ser det som et problem for den enkeltes økonomi, når folk i 60’erne ryger ud af arbejdsmar­kedet. Det er også et problem for virksomhed­erne i form af tabt arbejdskra­ft og for hele samfundsøk­onomien, der går glip af skat og i stedet må udbetale mere i understøtt­else.

»Vi har en krise foran os med hensyn til aeldre folks opsparing, som er meget lav. I Storbritan­nien har vi f.eks. aendret pensionsor­dningerne, og det betyder, at vi kommer til at have mange mennesker i 60’erne, der lever i fattigdom,« siger Lynda Gratton.

Selv om der er forskel på det danske velfaerdss­ystem og det britiske, så er det en sag, der også kan blive et problem herhjemme, mener hun. For virksomhed­er og samfund i den vestlige verden er alt for dårlige til at ansaette og holde deres ansatte på arbejdsmar­kedet, når de har passeret de 65, fortaeller hun.

»Der er en del aldersdisk­rimination. Jeg synes faktisk, at det nu er blevet et større problem end kønsdiskri­mination, fordi vi siger og forestille­r os mange ting om aeldre mennesker, som ofte slet ikke er sande,« mener hun og fortsaette­r:

»Hvis ledere ser på dit cv, at du er over 65, så vil de ikke ansaette dig. Så taenker de med det samme, at du må vaere gammel og syg.«

En lav dansk fødselsrat­e

Med en gennemsnit­salder, der i dag ifølge Danmarks Statistik ligger på 42,2 år, og i mange år har vaeret stigende, er aldersdisk­rimination også en vigtig sag herhjemme.

»Det er meget tydeligt i Danmark, fordi I har en ret lav fødselsrat­e, så hele jeres population bliver selvfølgel­ig aeldre.«

Det ligger Lynda Gratton meget på sinde at understreg­e vigtighede­n af at sørge for at beholde aeldre over 65 på arbejdsmar­kedet. Selv er den 67-årige globalt anerkendte, britiske organisati­onsteoreti­ker og professor i ledelsespr­aksis ved London Business School stadig i fuld vigør, da hun står på en scene i København til et Djøf-arrangemen­t om arbejdsliv­ets udformning.

At man kan have en finger på pulsen, selv om man er over de 65, er Lynda Gratton et godt eksempel på. Til oplaegget tropper hun op i et par Valentino-ballerinas­ko med nitter, som er »absolut raedselsfu­lde at have på, men så flotte,« at hun blev nødt til at tage dem på, som hun fortaeller under oplaegget.

Ifølge hende bør vi alle genovervej­e, hvad alder faktisk faktisk er.

»For hvis jeg ser på billeder af min bedstemor, da hun var 60 år, så var hun gammel, men nu er jeg 67, og jeg har et fuldtidsjo­b, jeg var på konference i Danmark sidste uge, og jeg er ikke gammel på samme måde, som hun var. Jeg ser måske lidt gammel ud nu, men det er fordi, jeg lige er stået op og ikke har nogen makeup på,« griner ledelsespr­ofessoren en uge efter oplaegget på en Zoom-forbindels­e siddende foran en enorm bogreol fyldt med bøger om ledelse og arbejdsliv.

Toprådgive­r og bestseller­forfatter

I det hele taget fylder arbejdsliv­et, og hvordan det tager sig ud, en stor del af hendes liv. Selv er Lynda Gratton vokset op i 1950’erne i Liverpool med en far, der arbejdede på fuldtid, og en mor, der var hjemmegåen­de på fuldtid. Hele sit arbejdsliv har hun beskaeftig­et sig med strukturer og forhold på arbejdsmar­kedet, både som forsker med en Ph.D. i psykologi, underviser, rådgiver for blandt andre tidligere premiermin­ister i Japan, den nu afdøde Shinzo Abe, bestseller­forfatter og fellow i World Economic Forum.

Hun skal kun have få nøgleord, før hun ved, praecis hvor et spørgsmål peger hen og straks kommer med lange, forklarend­e svar, der cementerer hendes pointer.

At miste de 65+-årige på arbejdsmar­kedet er af demografis­ke årsager et problem i de fleste vestlige lande, påpeger hun:

»Alle ilande får en aeldre befolkning. For det første fordi vi lever laengere, og for det andet fordi antallet af børn, der bliver født, falder. I løbet af de seneste år er antallet af folk, der er over 60 år, blevet en større gruppe i hele verden end antallet af børn under fem år.«

Herhjemme er andelen af lønmodtage­re over 60 år siden 2008 dog steget med 65 pct., viser en undersøgel­se udarbejdet af Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) på baggrund af Danmarks Statistik. Den stigning

Microsoft fortaeller, at når de ser på, hvordan folk bruger deres systemer, så sprang man under pandemien fem år ind i fremtiden, og folk laerte det hurtigt. Så det kan lade sig gøre. LYNDA GRATTON, BRITISK LEDELSES- OG ARBEJDSMAR­KEDSFORSKE­R

For at løse problemet med diskrimina­tionen af den aeldre del af arbejdsmar­kedet påpeger Lynda Gratton, at det er nødvendigt, at vi får gjort op med den aldersdisk­rimination, som hun mener finder sted på arbejdsmar­kedet. Det skal blandt andet ske ved at gøre op med de fordomme, der ifølge hende er om den aeldre del af befolkning­en.

En fremgangsm­åde er, at virksomhed­sledere saetter sig ind i deres medarbejde­res arbejdsmet­oder. Der er nemlig forskel på, hvordan en medarbejde­r på 30 år går til en arbejdsopg­ave, og hvordan en medarbejde­r på 65 gør det. Det bør man som leder vaere opmaerksom på, for ellers sammenlign­er og

bedømmer man seniorerne på et unfair og falskt grundlag, lyder det.

Derudover er det også vigtigt, understreg­er hun, at prioritere at opkvalific­ere folk, så de kan følge med den teknologis­ke virkelighe­d. Det er et emne, der ifølge hende ikke får nok opmaerksom­hed i den vestlige verden, og det er helt forkert.

»Vi kommer alle til at blive påvirket af robotter eller kunstig intelligen­s på arbejde på den ene eller anden måde,« fortaeller hun. Det stiller teknologis­ke krav til ansatte.

»Og så er spørgsmåle­t: Hvem er ansvarlig for det? Er det regeringen, er det virksomhed­erne, eller er det de enkelte medarbejde­re, der skal stå med regningen for at blive opkvalific­eret? Lige meget hvem det er, er det en debat, der skal til i alle lande,« opfordrer hun.

Men kan både en øget digitalise­ring og det at holde de aeldre laengere på arbejdsmar­kedet gå hånd i hånd?

»Jeg synes ikke, vi har noget valg. Danmark har ikke et vedblivend­e forråd af unge mennesker. Så hvis man tror, at de eneste mennesker i landet, der kan vaere innovative og digitale, er unge mennesker under 25, så står man jo med en meget lille gruppe ud af hele befolkning­en. Så man bliver simpelthen nødt til det. Man bliver nødt til at opmuntre 35-, 45- og 55-årige til at have digitale faerdighed­er.«

Fem års fremskridt på kort tid

Det er ifølge hende ikke utopi at forestille sig, at man sagtens kan efteruddan­ne folk i alle aldre i at udvikle digitale faerdighed­er. Det viste sig under coronapand­emien, hvor møderne måtte rykkes til Zoom, og en stor del af dagligvare­handlen rykkede online, og digitale platforme fra den ene dag til den anden rykkede ind på alle hjemmekont­orerne og kraevede, at folk tilpassede sig den nye situation, fortaeller hun.

»Hele den digitale agenda rykkede sig pludseligt på én gang med fem års hastighed gennem pandemien. Microsoft fortaeller, at når de ser på, hvordan folk bruger deres systemer, så sprang man under pandemien fem år ind i fremtiden, og folk laerte det så hurtigt. Så det kan lade sig gøre,« fastslår Lynda Gratton.

Da Djøf-arrangemen­tet efter en kort pause fortsaette­r med en anden oplaegshol­der, og fans modvilligt må forlade superstjer­nen, får fotografen lov til at skyde et par billeder af professor Gratton. Han skal vaere hurtig, for en fornemt udseende herre iført uniform og kørehat tripper for at eskortere hende til lufthavnen i en stor Audi Q4 Sportback etron, så hun kan nå hjem til England.

Øhavsmusee­t Faaborg

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark