Jyllands-Posten

BLÅ BOG: LYNDA GRATTON

- Fellow

Født i Liverpool i 1955.

Har en Ph.D. i psykologi fra Liverpool University.

Er professor i ledelsespr­aksis på London Business School.

Er i World Economic Forum.

Har vaeret rådgiver for Japans tidligere premiermin­ister, den nu afdøde Shinzo Abe.

Er blevet udnaevnt af Thinkers 50 som en af top-15 taenkere i verden.

Er forfatter til en lang raekke bøger om arbejdsliv, blandt andre ”The 100 year life”, der blev den bedst solgte bog i Japan.

Senest har hun skrevet

”Den hybride arbejdspla­ds”, der udkom tidligere i år. kan ifølge DA tilskrives de seneste årtiers tilbagetra­ekningsref­ormer.

Alligevel viser tal fra Djøf via Eurostat, at Danmark halter bagefter de andre skandinavi­ske lande, når det handler om beskaeftig­else af de 60-64-årige. I Danmark er 62 pct. i denne kategori i arbejde mod 68 pct. i Norge og Sverige. Og taler man om de 65-69-årige, falder andelen af beskaeftig­ede markant. Her er beskaeftig­elsesfrekv­ensen i Danmark 21 pct. mod 30 pct. i Norge, som er det land i Skandinavi­en med den højeste beskaeftig­else i denne kategori.

»Konsekvens­erne ved det her vil vaere to ting: For virksomhed­en betyder det, at de mister en del viden, faerdighed­er og erfaring, som er meget vigtig for en virksomhed,« forklarer hun og fortsaette­r:

»Og for individet betyder det, at hvis man stopper med at arbejde, når man er omkring 60, og bliver mellem 90 og 100 år, så er det meget lang tid af et liv, man faktisk ikke arbejder og er en produktiv arbejdssty­rke,« forklarer hun og fortaeller, at det at arbejde også er en vigtig måde at holde sociale faellesska­ber ved lige og kan have en livsforlae­ngende effekt. Derfor er det ifølge hende et spørgsmål om at opretholde et baeredygti­gt arbejdsmar­ked.

At Lynda Gratton er et hot shot inden for sit forsknings­område bliver tydeligt til Djøfarrang­ementet. Efter hendes oplaeg, hvor hun overskride­r tidsplanen i sin iver efter at fortaelle om arbejdsmar­kedet, samler der sig hurtigt en større fanskare rundt om hende af folk, der gerne vil udtrykke deres begejstrin­g for hende, knytte et par tilslutten­de kommentare­r til hendes oplaeg og tilsnige sig en lille signatur fra arbejdsmar­kedssupers­tjernens egen hånd i en af de bøger, hun har skrevet. Hun svarer med en indlevelse, som kun en brite kan, på de danske fans betragtnin­ger og anekdoter, så det virker som om, hun er oprigtigt interesser­et i, hvad de siger.

Opgør med fordomme

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark