Jyllands-Posten

Rasmus er pelset – men ikke laenge!

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det mest normale er nok at saette lus i skindpelse­n. Men Rasmus Prehn har haft brug for kraftigere metoder til at aflede opmaerksom­heden fra sit løbske kreditkort og lige lovligt gavmilde ministeriu­m. Fødevaremi­nisteren slipper simpelthen minkbranch­en fri til nytår. Dårligt er minkavlern­e blevet faerdige med at taelle de i alt 19 mia. kr., de fik for at slå dyrene ned under coronapand­emien, før en ny finansiel finte dukker op ud af den politiske tåge: Regeringen vil tillade minkavl igen efter nytår. Så kan driftige avlere lige nå at starte produktion­en, før der er en chance for, at EU i 2024 ruller et totalt forbud ud mod minkavl, fordi det pelsede krae måske klassifice­res som en invasiv art. Og så kan man nok bide i sin gamle hermelinkå­be på, at der er en minkavler eller to, der vil kraeve erstatning for den sprudlende forretning. »Jeg synes ikke, at regeringen­s etiske kompas giver mening. Torsdag ville de forbyde buraeg, fordi høns ikke skal stå i små bure. Dagen efter vil man putte mink i små bure,« siger Carl Valentin, fødevareor­dfører i SF.

Thomas Borgen har en af de vel nok mest selektive hukommelse­r, verden har set. Han afgiver i disse dage forklaring i en sag, hvor han er blevet sagsøgt for 2,5 mia. kr. Sagsøgerne mener, at han havde skyld i de tab, de led pga. hvidvasksk­andalen. Men selv har Thomas Borgen vasket store dele af sin egen fortid vaek. Han kan godt huske, hvad han selv hedder, og han har rimelig godt styr på, hvad han under ingen omstaendig­heder fik noget som helst at vide om, dengang hvidvasker­iet kørte for fuld generator. Men han kan for sin død ikke huske, hvem der betaler hans advokatreg­ning. Og han kan overhovede­t heller ikke huske, om han er forsikret for de 2,5 mia. kr., som sagsøgerne mener, han skal bløde. Til gengaeld har han husket at foraere stort set hele sin formue til sine børn. Det var heldigt.

Nasa har haft succes med at smadre ind i en asteroide ude i rummet, og det er godt, for så er vi i stand til at forsvare os mod galaktiske angreb – måtte de komme. Men det bliver naeppe nødvendigt. Vi synes fint i stand til selv at smadre vores civilisati­on. Det er f.eks. lykkedes ”os” at smadre et ellers utroligt modstandsd­ygtigt gasrør på 80-90 meters dybde ud for det bornholmsk­e strandpara­dis Dueodde. Det har givetvis kraevet cirka lige så meget spraengsto­f som det, De Radikale bruger i forsøget på at selvdetone­re partiet – og det er ikke småting. Indtil videre mener ekspertern­e ikke, at gassen udgør nogen sundhedsri­siko. Medmindre den enorme gasfontaen­e frister festglade unge på hjernedød jagt efter en gratis lattergasr­us til at taende op for vandscoote­ren, styre mod Østersøen og kaste sig ud i det buldrende hav, mens de skriger på black russians.

Hvis du synes, du har en dårlig dag – så taenk på, at der altid er nogen, der har det vaerre. F.eks. den nye britiske premiermin­ister Liz Truss. Sammen med sin finansmini­ster, Kwasi Kwarteng, har hun praesenter­et en økonomisk plan, som kort fortalt vil give store skattelett­elser til de mest velhavende og virksomhed­erne, mens de kaster pengesedle­r ud over befolkning­en for at daekke ikke mindst de stigende energipris­er. Det eneste lille problem med planen er, at Truss og Kwarteng ikke er super skarpe på, hvorfra pengene skal komme. Det fik investorer over en bred kam til at banke hovedet mod computersk­aermen, mens pengene fossede ud af deres investerin­ger i britiske pund og britiske statsoblig­ationer. Pundet nåede det laveste niveau over for dollaren nogensinde, og valutaer er ellers ikke sådan at få til at vakle. Men hvis man som Liz virkelig går til stålet med gigantiske ufinansier­ede skattelett­elser, er der hul igennem til det økonomiske mørke. Hun har allerede fået den magtfulde internatio­nale valutafond IMF på nakken, og Busy-Lizzy har reelt vaeret premiermin­ister »Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde gjort fortraed. De står i en situation, de ikke forstår,« siger prins Joachim.

»I maj fik jeg forelagt en plan, som i det store og hele gik på, at når børnene hver isaer fylder 25, så ville det ske. Athena fylder 11 til januar! Jeg fik fem dages varsel på dette her.«

Hvordan har det påvirket Deres forhold til Deres mor?

»Det tror jeg ikke, jeg behøver uddybe her.«

Den danske energisekt­or kaemper med at styre selskabern­e gennem en energikris­e, der spaender deres likviditet til det yderste. På den anden side af fakturerin­gsskranken sidder de danske forbrugere og venter på at blive knockoutet af gigantiske el- og gasregning­er. På sidelinjen står Lagkagehus­et og Lego og må se undrende til, for forbrugern­e køber tilsynelad­ende ukueligt legetøj og jordbaerka­ger, mens privatøkon­omien balancerer på en finansiel skammel med kun ét ben med hjul under. Det er den slags, økonomer har svaert ved at forstå. Men så må man ty til murermeste­r Jessens kone, når hun med forlov beder om et stykke sandkage: Ikke fordi hun har lyst, nej, hun traenger!

Det har givetvis kraevet cirka lige så meget spraengsto­f som det, De Radikale bruger i forsøget på at selvdetone­re partiet – og det er ikke småting.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark