Jyllands-Posten

STIL DIG SELV NOGLE SPØRGSMÅL – OG BLIV KLOGERE

-

Telefon: 87383838

et liv fyldt med muligheder og trusler, sorger og glaeder, triumfer og problemer. Men med flere sejre end nederlag. Ellers er det jo ikke lykken.« Sådan svarede Asger Aamund for nylig på spørgsmåle­t ”Hvad er din drøm om lykken?”, som vi stillede ham her i avisen. Asger Aamund medvirkede i den serie, som JyllandsPo­stens laesere og brugere har kunnet laese det seneste halvandet år, hvor kulturjour­nalist Marcus Aggersbjer­g stiller kendte danskere 12 af Marcel Prousts spørgsmål. De berømte spørgsmål er kendte for at give et originalt og overrasken­de indblik i de mennesker, der svarer på dem, og det gør de hver eneste gang.

spørgsmåle­ne en form for selskabsle­g, som indeholdt en lang raekke spørgsmål som ”Hvad er Deres yndlingsfa­rve?”, ”Hvilke egenskaber saetter De størst pris på hos kvinder?”, ”Hos maend?”, ”Er De tilfreds med Deres eget udseende?”. I slutningen af 1800-tallet intellektu­aliserede Marcel Proust så spørgsmåle­ne, satte dem på formel og besvarede dem selv flere gange i løbet af sit liv som en form for livsstatus.

Den samling af spørgsmål har man så senere kaldt Prousts spørgsmål, og vi har gjort dem til vores i avisen og på jp.dk.

har bl.a. svaret på spørgsmåle­t om, hvordan han gerne vil dø:

»Jeg vil helst ikke dø. Det er så utrolig trist, at vi engang skal herfra. For nylig blev jeg pludselig svimmel på en måde, jeg aldrig havde oplevet før. Det var staerkt ubehagelig­t, så jeg ringede til vagtlaegen for at høre, hvad han sagde. Han stillede et par opklarende spørgsmål og sagde så helt roligt: ”Ja, det tyder ikke på, at det er en hjerneblød­ning.” Det gav et sug i mig. Bare ordet hjerneblød­ning. Da kunne jeg godt maerke, at jeg ikke var klar til at dø.«

De berømte spørgsmål er kendte for at give et originalt og overrasken­de indblik i de mennesker, der svarer på dem.

bogaktuell­e forfatter Kristian Leths svar, der vaekker eftertanke her i JP Bøger, som når han f.eks. besvarer spørgsmåle­t om, hvad der for ham ville vaere den største ulykke:

»Mange andre udfordring­er i livet føler jeg mig sikker på, at jeg ville kunne håndtere, men her kan jeg ikke forestille mig et greb, der ville kunne traekke mig ud af det. Derfor er jeg også taknemmeli­g, når mine kone og jeg kigger på hinanden og vores børn og kan sige: ”Det går sgu ret godt!” Taknemmeli­ghed er måske den smukkeste følelse. Den rummer ikke noget negativt. Kaerlighed kan både rumme god og dårlig energi. Taknemmeli­ghed har ingen slagsider.«

Som sagt er der altid noget at laere af denne serie.

God laeselyst!

 ?? ?? Mail: jpboger@jp.dk
Mail: jpboger@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark