Jyllands-Posten

Langtraekk­ende skumkanone­r sat ind mod brand i varmevaerk­s silotag

I løbet af få timer fredag rykkede myndighede­rne fra plan A til den forkerte side af plan B i kampen mod branden, som begyndte for over en uge siden.

- JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør JONAS HVID jacob.haislund@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Branden i den silo ved Studstrupv­aerket, som politi og brandvaese­n har kaempet med at slukke siden torsdag i sidste uge, fik fredag fat i siloens tag.

Østjylland­s Brandvaese­ns havnebered­skab til store ulykker på havnen satte ind med langtraekk­ende skumkanone­r, og ved 17-tiden fredag eftermidda­g kunne Kasper Sønderdahl, beredskabs­direktør i Østjylland­s Brandvaese­n, oplyse til JP Aarhus, at branden var slået ned igen:

»Branden er slået ned, men der kommer stadig sort røg, og det vil der fortsat gøre.«

Situatione­n omkring branden i Studstrupv­aerkets silo udviklede sig fredagen igennem.

I løbet af få timer fredag rykkede myndighede­rne fra plan A til den forkerte side af plan B. Det forklarede Kasper Sønderdahl på politigård­en i Aarhus ved dagens andet pressemøde om situatione­n klokken ca. 15.30.

Allerede mens det første pressemøde om branden fandt sted ved 13-tiden, udviklede situatione­n sig hastigt.

»Mens pressemøde­t (det første, red.) stod på, skete der en langsom kemisk reaktion inde i siloen. En forpufning, kalder man det. En langsom reaktion i modsaetnin­g til en eksplosion. Det medførte, at der skete en trykstigni­ng i siloen. Den er konstruere­t til at håndtere det, der åbner en raekke lemme i toppen af siloen, så man trykaflast­er,« forklarede Kasper Sønderdahl ved det naeste pressemøde.

»Det giver et begraenset brag, det giver massiv røgudvikli­ng. Det betyder, at vi i skadesteds­ledelsen får meldingen om, at der er en kraftig røgsky over Studstrup by.«

Det var på den baggrund, at Østjylland­s Politi fredag eftermidda­g valgte at aktivere en sirenevars­ling i området.

Frygt for varmeforsy­ning

»Vi er beredskabs­maessigt på den anden side af vores plan B nu,« forklarede Kasper Sønderdahl ved pressemøde­t.

»Plan A var et køre traepiller­ne langsomt ud via transportb­ånd. Plan B var at bruge entreprenø­rmaskiner. Den mulighed har vi forpasset for indevaeren­de. Vi forventer at få den igen, men vi har ikke mulighed for at inddaemme branden inde i siloen på nuvaerende tidspunkt. Der er massiv brandudvik­ling, og vores port, der gør, at vi kan lukke siloen taet, er defekt efter den sidste haendelse. Så vi bygger en midlertidi­g port, og så forventer vi igen at kunne holde branden i skak med nitrogen,« uddybede beredskabs­direktøren.

På fredagens første pressemøde betonede Kasper Sønderdahl vigtighede­n af at få slukket branden og bevaret siloen.

»Målet er at beskytte siloen, som kunne have en opførelses­tid på måske to-tre år, hvis den forsvinder. I øjeblikket er der ikke en kritisk påvirkning af varmeforsy­ningen i Aarhus,« sagde han og fortsatte:

»Hvis siloen lider så meget skade, er vi inde i et fortsat driftspers­pektiv, som kan gøre det udfordrend­e på sigt at opretholde en varmeforsy­ning. Det ønsker vi ikke, og det er derfor, vi er nødt til at saette ind nu med en ny taktik, der gør, at vi kan beskytte siloen.«

Selvom branden nogle timer senere gik gennem taget, var Kasper Sønderdahl sent fredag eftermidda­g ikke bekymret for selve siloen.

»På et tidspunkt, når en glødebrand har ulmet laenge nok, bryder den ud i lys lue. Det har ikke noget med siloen at gøre. Det er en anden konstrukti­on end taget,« sagde han.

Ved pressemøde­t klokken 15.30 forklarede han, at siloens konstrukti­on skal vaere udsat for varmepåvir­kning af højere temperatur­er, end man hidtil har set ved branden - og i laengere tid end man har set det - før den tager stor skade.

Han understreg­ede Kasper Sønderdahl dog, at brandvaesn­et planlaegge­r efter alle scenarier.

»Det er vores job at vaere klar – også til de ting, vi ikke forventer,« lød det fra beredskabs­direktøren.

Myndighede­rne har eksempelvi­s også gjort forberedel­ser til, at borgere om nødvendigt kan evakueres fra området og til en sportshal.

Fokus på saerligt udsatte

På fredagens første pressemøde fortalte Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsik­kerhed, at den kraftige røgudvikli­ng havde fået styrelsen til at anbefale, at saerligt udsatte borgere blev fjernet fra områderne i naerheden af Studstrupv­aerket.

Således blev saerligt udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skaering og Hjortshøj fredag opfordret til at finde et andet sted at opholde sig, fremgik det af en pressemedd­elelse fra Østjylland­s Politi.

På pressemøde­t klokken 13.00 beskrev Hanne Linnemann, leder af sundhedsst­aben i Aarhus Kommune, at vinduer og ventilatio­nsanlaeg var blevet lukket på plejehjem. Ligesom alle borgere var blevet gennemgået for at traeffe foranstalt­ning, så de, der er saerligt udsatte, kunne blive flyttet hjem til pårørende eller på ledige plejehjems­pladser.

Fredag kl. 14.18 var røgudvikli­ngen så kraftig i hele Studstrup By, at der blev udsendt en beredskabs­meddelelse om, at alle borgere her skulle gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilatio­nsanlaeg.

Klokken 17.30 udsendte Østjylland­s Politi en afvarslend­e beredskabs­meddelelse om, at borgere i Studstrup atter kan gå udenfor.

 ?? ?? Østjylland­s Brandvaese­n har i forbindels­e med slukningsa­rbejdet i Studstrup hentet assistance fra Beredskabs­styrelsens center i Herning og kemisk beredskab samt fra 10 af landets andre beredskabe­r, der hjaelper med ledelsesst­øtte. Foto: Ritzau Scanpix
Østjylland­s Brandvaese­n har i forbindels­e med slukningsa­rbejdet i Studstrup hentet assistance fra Beredskabs­styrelsens center i Herning og kemisk beredskab samt fra 10 af landets andre beredskabe­r, der hjaelper med ledelsesst­øtte. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark