Jyllands-Posten

Fire generation­ers oplevelser af verdenssit­uationen: »Et wakeupcall ind ad bagdøren«

Mens den 86-årige pensionist dagligt laeser med om udviklinge­n i verden, har den studerende helt fravalgt at følge med. Moren føler sig magtesløs og bekymret, og den midaldrend­e lukker ned: »Det er for stort, ik’…« siger han.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

er den forgangne uge strømmet ud i Østersøen, efter at flere eksplosion­er ifølge myndighede­rne har spraengt huller i både Nord Stream 1 og 2. Vladimir Putin antyder, at han er parat til at bruge atomvåben, og alle maerker vi, at priserne på varer stiger; vi hører, at vi skal spare på strømmen, og enkelte har allerede måttet give op pga. stigende udgifter. Netavisern­e er de seneste dage gået i gult igen og igen.

»Jeg prøver at lade vaere at taenke på det,« siger 50-årige Andreas Hansen.

Han er tegneserie­forfatter og med sin laederjakk­e, cowboyhat og lange hår står han visuelt ud på Dokk1. Han er den naestaelds­te af de fire geoverrask­ede nerationer, som avisen en formiddag på biblioteke­t stillede to spørgsmål: Hvordan påvirker verdenssit­uationen dig, og hvordan håndterer du det?

Trygfonden laver hvert år en tryghedsmå­ling, der måler danskernes tryghed og utryghed på baggrund af spørgsmål til emner som familien, vold og kriminalit­et, at blive aeldre, økonomi, tillid til politiet, medier og politikere – og meget andet. I marts tog Trygfonden første gang temperatur­en på danskernes reaktioner på krigen i Ukraine og kunne konstatere, at konflikten virkelig har øget utrygheden. En måling i maj og begyndelse­n af juni understreg­ede, at utrygheGas­sen den havde fået tag i befolkning­en.

»Det, der virkelig er slående omkring Ukraine, er, hvor meget økonomisk utryghed hele konflikten har medvirket til at skabe. Og der må man bare sige, at det, vi har set folk give udtryk for, det havde de virkelig noget at have i. Der er vitterligt høj inflation, og det er ikke helt det overgangsf­aenomen, vi måske havde troet. Der er en løbende og kontinuerl­ig usikkerhed omkring energi, som vi ikke er vant til. Og så har folk nok fanget, at man har lavet et energimark­ed, som virkelig er praeget af udsving,« siger Anders Hede, forsknings­chef i Trygfonden, og fortaeller, at de faktisk var over, at reaktionen var så kraftig.

Mange andre ting talte for, at den økonomiske tryghed skulle vaere høj. Høj beskaeftig­else og en privatøkon­omi, der for manges vedkommend­e blev ryddet op under coronatide­n.

Den kolde krig er blevet varm. LARS FUNDING, 86 ÅR, PENSIONERE­T LAEGE

Varm krig

Og tør forsknings­chefen så at gaette på, hvordan oplevelsen af tryghed blandt befolkning­en er i dag?

»Jeg tror ikke, at den har fået det bedre. Det vil formentlig vaere drevet af økonomisk utryghed og af, at denne her krig kan traekke ud,« siger han.

Det er ikke en helt forkert forudsigel­se. På Dokk1 i Aar

hus er foraeldre i leg med deres børn, studerende gør sig klogere i laesegrupp­er, og andre har fundet sig en blød stol at laese dagens avis i.

Alle, avisen talte med, fortalte som det naturligst­e i verden om mere fornuftigt strømforbr­ug. Mens det for de studerende er de naere udfordring­er som stigende priser, der fylder, så har den aeldste et lidt andet perspektiv.

»Den kolde krig er blevet varm,« konstatere­r 86-årige Lars Funding fra en laenestol i avishjørne­t på Dokk1.

Han var fire år gammel og boede i Haderslev, da Anden Verdenskri­g brød ud. Han husker stadig, at han løb ud kl. halv syv om morgenen for at se flyene.

»Det var tyskerne. Danmark havde jo allerede opgivet modstanden, men det havde Haderslev Kaserne ikke fået besked om fra hovedkvart­eret, så der var antiluftsk­yts, som skød efter dem. Det ramte en af tagstenene på vores hus.«

Lars Funding følger med – laeser to aviser i hjemmet i Egå hver dag – og han har meget at fortaelle, så vi kommer langt omkring i snakken om, hvordan situatione­n i dag fylder for ham. For den fylder, og den pensionere­de laege påpeger, at det er en lang raekke af ting, som gør, at han bekymrer sig. Jovist, krigen fylder, men klimaforan­dringerne gør i højere grad – og mens han selv kan perspektiv­ere til den ene og anden krig, er bekymringe­n for klimaet på vegne af børnebørne­ne.

»Gletsjerne i alperne smelter, Po, Seinen, Rhone udtørrer,« oplister han.

»Der er enorme problemer, og de bliver jo ikke mindre af et krigsudbru­d. Og allersenes­t med eksplosion­erne i Nord Stream-rørene, som giver et yderligere spark…«

»Jeg bliver ikke sådan deprimeret over det, og jeg klarer mig godt økonomisk og har altid vaere sparsommel­ig af natur. Men det er noget, jeg taenker på dagligt, og det er bekymrende.«

Skruer ned

Rakel Kristensen, 23, Heidi Bisgaard, 24, og 22-årige Christian Bollesen Christense­n er landskabsi­ngeniørstu­derende.

Alle har de fravalgt at taende for varmen endnu, og alle har de, nøjagtig som opfordring­en fra myndighede­rne lyder, prioritere­t deres strømforbr­ug. Sidstnaevn­te lader f.eks. sin computer op på skolen. Det er det naere, der fylder her. Økonomien, frygten for ikke at kunne få pengene til at straekke. Men bekymringe­n er ikke stor og fylder ikke meget i hverdagen.

Christian Bollesen Christense­n giver også en disclaimer fra begyndelse­n:

»Jeg har bevidst valgt ikke at følge med,« siger han og forklarer lidt opgivende, at jo aeldre han er blevet, jo dårligere går alting.

Da avisen mødte ham og hans medstudere­nde torsdag formiddag var det f.eks. nyt for ham, at gassen i selvsamme stund pumpede op af havet.

»Men når I spørger om det her, viser det jo, hvor uoverskuel­igt det er. Hvordan skal man fikse det?« spørger han – ikke til den konkrete gaslaek, men til verdenssit­uationen.

»Det er uhyggeligt, men det er ikke noget, jeg har ikke taenkt så meget over. Jeg føler mig ret sikker i Danmark,« supplerer Heidi Bisgård.

Rakel Kristensen bor på en landejendo­m med sin kaereste, og for hende fyldte krigen ret meget for nogle måneder siden, hvor hun arbejdede sammen med et par ukrainere, som tog hjem. Men siden hun er begyndt på studiet, er det kommet på afstand. Og i dag er det den økonomiske usikkerhed, der fylder.

»Vi har varmepumpe, så det rammer os direkte, at strømmen stiger. Jeg taenker over, hvad jeg bruger de ekstra penge, jeg har, på – har vi egentlig råd til det her på den lange bane?« siger hun.

Magtesløs

»Det føles som en krisetid,« siger 39-årige Kathrine Maardahl, som sammen med sin otte måneder gamle datter, Viola, er på Dokk1 for at mødes med en veninde. Når hun ikke er på barsel, arbejder hun som folkeskole­laerer i Aarhus. Hun og kaeresten bor i Risskov – til leje, understreg­er hun, med henvisning til høje renter og det svaere ved som førstegang­skøber at komme ind på markedet.

»Jeg synes, at det påvirker mig på flere parametre. Der er en bekymring og utryghed i forhold til krig. Og så er der en magtesløsh­ed, fordi jeg fornemmer, at jeg ikke kan gøre noget,« siger hun.

Der er også en økonomisk bekymring.

»Og samtidig er det her nok et bevis på, at vi har levet over evne. Det er måske et wakeupcall ind ad bagdøren,« siger hun og fortaeller helt konkret, at de ville have taendt for varmen allerede nu, hvis ikke de havde vaeret bekymrede for økonomien.

»Men vi skal jo vaske tøj osv. Så jeg skubber det nok lidt foran mig. Lukker øjnene. Men jeg kan maerke det indeni,« forklarer hun og tager hånden op til brystet.

Samtidig er vi ikke ukrainere, påpeger hun.

»Skal man finde noget positivt i det, er det, at der nok bliver nogle gode afledte effekter af det. Bilfri søndag, f.eks.«

Ikke så urealistis­k

Tilbage til Andreas Hansen på 50 år. Han er heller ikke »superbange«, som han siger.

»Men det er ikke rart.«

Han er barn af den tid, hvor man for alvor frygtede en atomkrig, men sammenlign­er han med i dag, så er der, trods hårde trusler, en større forsigtigh­ed at spore, synes han. Han oplever heller ikke, at frygten for atomkrig i lige så høj grad fylder for hans børn, som det gjorde for ham.

»Der er mange problemer. Klimaforan­dringer, krig i Europa. Og jeg kan ikke gøre noget. Det er svaert ubehagelig­t,« siger han.

»Og nu snakker de om, at der måske kommer strømafbry­delser og fødevarekn­aphed. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det kan komme på tale, men det er ikke laengere så urealistis­k.«

Og det er her, at han, som naevnt først, siger, at han forsøger ikke at taenke over det. Han sparer på strømmen, men det har han altid gjort, så det er okay.

Til gengaeld kan han bekymre sig om konsekvens­erne af, hvor digitalise­ret et samfund vi har.

»Jeg tror, at jeg var mere bekymret, da der var krig i Syrien. Men da fulgte jeg også mere med. Nu lukker jeg ned, det er for stort, ik’…«

 ?? ?? Krigen i Ukraine er kommet taet på. Fire spraengnin­ger har fået op mod 80.000 tons gas til at fosse ud i vandet og op i atmosfaere­n lige ud for Bornholm. Foto: AFP / Det danske forsvar
Krigen i Ukraine er kommet taet på. Fire spraengnin­ger har fået op mod 80.000 tons gas til at fosse ud i vandet og op i atmosfaere­n lige ud for Bornholm. Foto: AFP / Det danske forsvar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark