Jyllands-Posten

Enhedslist­en opfordrer partifaell­er til at droppe opbakning til budgetforl­ig

De kommende millionbes­parelser i Aarhus Kommune må ikke gennemføre­s med støtte fra Enhedslist­en, mener partiets lokalbesty­relse.

- JONAS HVID MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Deres underskrif­ter blev i sidste uge sat på forliget om Aarhus Kommunes budget for de kommende fire år.

Men når byrådet den 12. oktober mødes til den endelige andenbehan­dling – og dermed officielle godkendels­e – i byrådssale­n, så bør partifaell­erne Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen, Enhedslist­en, undlade at stemme for budgetafta­len. Sådan lyder anbefaling­en fra partiets lokale kommunebes­tyrelse.

»Vores kommunebes­tyrelse har opfordret alle tre byrådsmedl­emmer til at efterleve beslutning­erne fra generalfor­samlingen og bestyrelse­n, så ingen af de tre godkender budgettet til andenbehan­dlingen den 12. oktober. Det er en beslutning, som er taget i kommunebes­tyrelsen, der også har vedtaget at indkalde byrådsgrup­pen til en snak i naeste uge inden andenbehan­dlingen,« fortaeller talsmand for kommunalbe­styrelsen Peter Iversen, Enhedslist­en Århus.

I modsaetnin­g til partiets byrådsmedl­em Solveig Munk skrev Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen i sidste uge under på budgetafta­len for 2023-2026, og dermed gik de stik imod mandatet fra partiets seneste lokale generalfor­samling. Derfor er Enhedslist­en slet ikke med i forliget, fastslår Enhedslist­en Århus. På hjemmeside­n redegør partiet dog også for politisk ordfører Thure Hastrups og gruppeforp­erson Katrine Vinther Nielsens begrundels­er for at omgå mandatet og anbefaling­en fra

Enhedslist­ens Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup har begge skrevet under på budgetafta­le, der går imod partiets mandat fra generalfor­samlingen. Fotos: Aarhus Kommune

et flertal i kommunebes­tyrelsen. De forskellig­e meldinger har skabt forvirring, fremgår det af kommentare­rne på Enhedslist­en Århus’ Facebook-side.

Svinger spareknive­n

Ifølge Peter Iversen er udfordring­en for Enhedslist­en, at

partiet ikke kan støtte et budget med besparelse­r. Den nye budgetafta­le, som fik opbakning fra 30 af 31 byrådsmedl­emmer, sletter en raekke sparekrav, men der venter fortsat besparelse­r i Aarhus Kommune for omkring 125 mio. kr. naeste år. Hvor pengene skal findes, skal byrådet se på i slutningen af oktober. Enhedslist­en fik en raekke krav med i den nye budgetafta­le. Herunder bl.a. bilfri søndag, nedsaettel­se af fartgraens­e til 40 km/t. i midtbyen og afsaettels­e af 5 mio. kr. til indsats mod unges mistrivsel.

»Man kan have indflydels­e på en spareplan på forskellig vis. Men sparekrave­ne kan ikke undgå at komme til at ramme borgerne i Aarhus hårdt. Det vil medføre protester i et eller andet omfang, og dem skal vi som parti kunne støtte. Men kan man det, når man gennem et forlig er med til at svinge spareknive­n? Det er dilemmaet,« siger Peter Iversen.

Men kan man tillade sig at få så mange krav med i en aftale og så alligevel ikke stemme for til sidst?

»Ja, det mener vi, at man godt kan. Vi er ansvarlige over for byens borgere og ikke de andre forhandlin­gsparter på rådhuset,« siger Peter Iversen.

Som beskrevet i JP Aarhus bliver problemern­e i Enhedslist­ens byrådsgrup­pe i Aarhus fulgt taet af den øverste partiledel­se. Men det får ikke umiddelbar­t konsekvens­er, at to byrådsmedl­emmer er gået imod bestyrelse­ns kurs, oplyste Trine Simmel, ansvarlig for Enhedslist­ens forretning­sudvalg, der består af seks medlemmer fra partiets øverste organ på landsplan, hovedbesty­relsen.

Sagen blev onsdag drøftet på et møde i forretning­sudvalget på baggrund af en henvendels­e fra Aarhus.

Det har ikke vaeret muligt at traeffe Katrine Vinther Nielsen eller Thure Hastrup for en kommentar. I sidste uge fastslog Thure Hastrup, at situatione­n bunder i en »politisk uenighed om budgetmand­atet«.

»Vi har kaempet for de forbedring­er, mandatet laegger op til, fået resultater på klimaet og afbødet en hel del af nedskaerin­gerne på velfaerden,« sagde han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark