Jyllands-Posten

Museum Jorn skal have en ny direktør

Jacob Thage stopper som direktør for Museum Jorn, der gennem det seneste år bl.a. har vaeret genstand for intern uro og for haervaerk mod et af de mest berømte vaerker i samlingen.

- JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør JONAS HVID jacob.haislund@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Direktør Jacob Thage stopper som øverste chef på Museum Jorn i Silkeborg. Det oplyser museet i en pressemedd­elelse.

Ifølge pressemedd­elelsen stopper Jacob Thage efter eget ønske.

Jacob Thage fratraeder sin stilling pr. 31. marts 2023, hvorefter han i stedet tiltraeder en stilling som seniorfors­ker på museet for at arbejde på et forsknings­projekt om Asger Jorn og Guggenheim.

»Museets bestyrelse er glad for, at det med den nye konstrukti­on er lykkedes at bibeholde Jacob Thages store viden om museets samlinger, samt ikke mindst at museet hermed kan leve op til sin forsknings­forpligtel­se,« står der i museets pressemedd­elelse.

Jacob Thage har vaeret direktør for Museum Jorn siden 2008. Hans fratraedel­se følger efter en periode med uro på museet. Som afdaekket i JP Aarhus førte klager over Thages ledelsesst­il til, at han måtte lave en redegørels­e til museets bestyrelse med davaerende formand Jørgen Thyde i spidsen.

Bl.a. havde en tidligere medarbejde­r i en telefonsam­tale med Silkeborg Kommunes kulturchef, John Bøgelund, klaget over en »syg kultur på arbejdspla­dsen«.

Bestyrelse­n fandt imidlertid ikke anledning til at kritisere museumsdir­ektøren.

Kritik af kommune

»Den samlede bestyrelse udtrykker efterfølge­nde sin fulde opbakning til direktøren,« udtalte Jørgen Thyde i den forbindels­e i en pressemedd­elelse. Jacob Thage langede efterfølge­nde hårdt ud efter Silkeborg Kommune, som er den største bidragyder til Museum Jorn.

»Nogen i Silkeborg Kommune ønsker tilsynelad­ende at underordne museet under kommunen. Det er museets eksistens, der er truet, i hvert fald museet, som vi kender det,« udtalte han blandt andet til JP Aarhus.

I en mail til borgmester Helle Gade skrev Jacob Thage endvidere om en »utålelig«, »uprofessio­nel«, »absurd« og »tidskraeve­nde« relation til Silkeborg Kommune.

Ifølge Jacob Thage har striden med kommunen ikke spillet ind på, at han stopper.

»Den har ikke haft nogen indflydels­e på det. Mit ønske om at begynde at skrive har vaeret laenge undervejs. Det kan min tidligere bestyrelse­sformand også bekraefte. Hvis jeg skal have en chance for at nå noget andet i min tilvaerels­e, så er det nu. Det handler udelukkend­e om, at jeg gerne vil skrive og forske,« understreg­er den 65-årige direktør, der ligeledes afviser, at nogen har ”prikket ham på skuldrene” for at få ham til at stoppe.

Thage er »rigtig glad«

»Man har gerne villet have, at jeg skulle blive,« fortaeller Jacob Thage, der siger, at han for tre år siden fandt ud af, at han gerne ville til at skrive og forske:

»Det har jeg ikke mulighed for med den størrelse og det antal medarbejde­re, museet har, og de forpligtel­ser, der er. Der er så mange aspekter af Jorns arbejde, og hvis jeg kan få lov til at løfte en enkelt sten, vil jeg vaere rigtig glad for det.«

Han er således »rigtig glad« for sin aftale med bestyrelse­n om at fortsaette som seniorfors­ker frem til 2024.

Foruden den interne uro har Jacob Thage også måttet håndtere sagen, hvor provokunst­neren Ibi-Pippi Orup Hedegaard i juni lavede haervaerk mod det berømte Asger Jorn-vaerk ”Den forurolige­nde AElling”.

 ?? ?? Jacob Thage har vaeret direktør for Museum Jorn siden 2008. Arkivfoto: Michael Hansen
Jacob Thage har vaeret direktør for Museum Jorn siden 2008. Arkivfoto: Michael Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark