Jyllands-Posten

Forfinet og køreglad stationcar

Ford Focus er naensomt forbedret. Modellen er som stationcar med 155 hk benzinmoto­r og automatgea­r fortsat en af de bedste familiebil­er i mellemklas­sen.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

Det kan sagtens lade sig gøre at vaere både fornuftig og fornøjelig på samme tid. Det er Ford Focus et rullende bevis på.

Den filosofi holder stadig for mellemklas­semodellen, der i 2019 hentede titlen som Årets Bil i Danmark og nu har fået et facelift midt i sin livscyklus.

Det står klart efter en uge i selskab med Focus Stationcar, udstyret med den forholdsvi­s nye 1,0-liters hybridmoto­r på 155 hk, det let sportslige ST-Line-udstyr og et nyt syvtrins DCT Powershift-automatgea­r med dobbeltkob­ling. Det er med en samlet pris på bekostelig­e godt 378.000 kr., mens testbilen endda løber op i voldsomme 432.000 kr. med ekstraudst­yr.

De kvaliteter, som gav guld i kåringen, er intakte. Isaer som stationcar, hvor Focus stadig er en af klassens mest rummelige familiebil­er, der samtidig har meget udstyr om bord, men ikke mindst er den mest køreglade model i klassen.

Som hos mange konkurrent­er er modelprogr­ammet dog smalt, og priserne er presset op i et højt leje, mens alderen her også begynder at trykke, hvor ikke mindst infotainme­nt-delen begynder at se lidt gammeldags ud. Det gør Ford delvist op med ved at montere den store skaerm på 13,2 tommer sammen med faceliftet, hvor en raekke kontakter er flyttet fra instrument­eringen og op på skaermen, så man delvist naermer sig f.eks. VW Golf, der er født med en integreret opsaetning.

Påklistret, men effektiv

Mens motoren fik en opgraderin­g i fjor, omfatter faceliftet også mere sikkerheds­udstyr og nye lygter for og bag. Her er nu mulighed for at tilvaelge de adaptive full LEDforlygt­er, som testbilen havde, og som er et stort plus med deres praecision og raekkevidd­e.

Det halvsports­lige ST-Line X-udstyr, der bygger oven på Titanium, indeholder tillige bl.a. sportsunde­rvogn, 17 tommer faelge og digital instrument­ering.

Vi saetter os ned i den forholdsvi­s

Ford Focus, stationcar, 1.0 EcoBoost Hybrid, DCT-7 Aut., 155 hk

lave Focus, hvor saederne stadig er forholdsvi­s flade og hårde. Her er direkte udsigt til den store centrale skaerm. Den virker i første omgang noget påklistret frem for en integreret af slagsen og er naermest anmassende.

Men efter et par dage har du vaennet dig til opsaetning­en i skaermen, der er både klar og hurtig. Den nederste del, hvor der er berøringsk­ontakter til betjening af bl.a. klimaanlae­g, rat- og saedevarme, fungerer også godt.

Perlende motor

Motoren med mild hybridtekn­ologi, hvor et batteri skubber på, oplader bremseener­gi, sparer på dråberne og saetter bilen blidt i gang, fungerer fint.

Den virker ubesvaeret og letløbende. Godt hjulpet af det velafstemt­e syvtrins automatgea­r med dobbeltkob­ling. En anke er dog, at gearskifte­grebet er noget uhåndterba­rt og ikke matcher bilens ellers lydefri fremfaerd.

Finish og kvalitetso­plevelse af interiøret lå tidligere under mange konkurrent­er, men det matcher nu meget godt dagens standard, i takt med at andre maerker bruger tyndere materialer.

Det kan ikke fjerne den udefinerba­re køreglaede, som sniger sig ind efter et par dage bag rattet, hvor du mere og mere føler dig ét med bilen.

Du ved naermest praecist, hvor hvert hjul befinder sig, rattet følger dine vink direkte, og selv om undervogne­n er strammet op, rammer den en fin balance mellem komfort og sport.

I den helt praktiske afdeling har vi her en bil, der med sine 4,67 meter er blandt

ST-Line X Pris: 378.570 kr. Testbil: 431.610 kr. Focus Titanium st.car: fra 303.200 kr. CO2/km: 125-128 g Ejerafgift, halvårlig: 600 kr. Forbrug: 17,5-18,2 km/l (WLTP) Motor: firecylind­ret motor på 1,0 liter. Ydelse: 155 hk Moment: 190 Nm 0-100 km/t.: 8,4 sek. Tophastigh­ed: 188 km/t. L/B/H: 467/183/146 cm Traekvaegt u/m. bremser: 735 kg/1.400 kg

Ford Focus har fået en let aendret front og kan nu udstyres med adaptive full LED-forlygter. Fotos: Jens Overgaard

 ?? ??
 ?? ?? Indretning af kabinen er funktionel, selv om materialer­ne er noget tynde.
Indretning af kabinen er funktionel, selv om materialer­ne er noget tynde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark