Jyllands-Posten

Københavns Kommune vil sikre mere kønsneutra­litet

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

Mindre ”politimand”, ”formand” og ”mor og far”.

Københavns Kommune vil vaere bedre til at kommuniker­e hensynsful­dt og inkluderen­de over for borgerne. Derfor har kommunen udgivet en ny sprogvejle­dning, der skal hjaelpe medarbejde­rne i København med at tale mere kønsneutra­lt til borgerne. Det skriver Berlingske. I vejledning­en fremgår det, at medarbejde­rne skal overveje, hvilke pronominer de bruger, f.eks. ”han”, ”hun” og ”de”. De skal også vaere mere opmaerksom­me på at bruge ord som ”medforaeld­re” og ”partner”, der ikke antager, at en familie kun består af en mor og en far.

Den nye sprogpolit­ik har fået flere politikere fra blå blok til tasterne. Én af dem er Pia Kjaersgaar­d, der kalder det nye tiltag for »graenseove­rskridende latterligt!« på sin Twitter.

Gruppeform­and og undervisni­ngsordføre­r for De Konservati­ve Mai Mercado kalder vejledning­en for »skør« på Twitter og mener, at det er spild af ressourcer.

Inger Støjberg stemmer også i på Facebook. Stifteren af Danmarksde­mokraterne kalder det overfor sine 215.000 følgere »noget gejl« og forstår ikke, at Københavns overborgme­ster, Sophie Haestorp Andersen, støtter tiltaget.

Sophie Haestorp Andersen har i kølvandet på debatten gjort det klart på Twitter, at det ikke er slut med ”mor og far” i Københavns Kommune, men at den nye vejledning skal vaere med til at møde borgerne med respekt.

Vejledning blev udsendt for en måned siden, og dermed er de nye tiltag allerede gaeldende. Den udgør en del af kommunens LGBT+-politik, som den, som den første i Danmark, lancerede i 2019.

HR-chef i Københavns Kommunes Økonomifor­valtning Nina Alin skriver i et mailsvar til Berlingske, at vejledning­en udspringer af, at København er en by for alle:

»Det handler derfor ikke om at gøre bestemte ord eller vendinger forbudte.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark