Jyllands-Posten

47 kommuner sparer energi ved at opgive skøjtebane­r, julelys og gadebelysn­ing

Hos to kommuner gaelder det ikke kun om at spare, men også om at sende et vigtigt signal til borgerne.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

»Vi har brug for at spare på energien, og vi har brug for at gøre det nu. Til det formål har vi besluttet, at det offentlige skal gå forrest.«

Sådan lød den klare melding fra klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen, da han på et pressemøde tidligere i september fremlagde en raekke spareanbef­alinger til kommunerne som konsekvens af de stigende energipris­er.

Nu kaster en rundspørge med svar fra 47 af landets 98 kommuner lys over, hvordan spareråden­e har udmøntet sig indtil videre.

Krigen i Ukraine og en raekke parametre som f.eks. en historisk tør europaeisk sommer har sendt energipris­erne på himmelfart. Det maerkes ikke bare i de danske hjem, men også i de kommunale budgetter, hvor der skal findes penge til enorme el-, braendstof- og varmeregni­nger.

Jyllands-Posten har sendt en raekke spørgsmål til landets kommuner, hvor vi bl.a. har spurgt ind til, hvilke sparetilta­g kommunerne har indført.

Af svarene fremgår det bl.a., at 20 af de 47 kommuner har saenket temperatur­en til 19 grader i offentlige kontorbygn­inger eller har vedtaget at gøre det.

13 har forkortet fyringssae­sonen eller vedtaget at gøre det, og 14 har skruet ned for den udendørs belysning på offentlige bygninger.

I Høje Taastrup nikkede byrådet tidligere på måneden ja til at indføre en lang raekke sparetilta­g, oplyser borgmester Michael Ziegler (K): vandtemper­atur i svømmehall­erne, mens også hver tredje gadelampe slukkes.

»Sådan noget som udendørs gadebelysn­ing kan der vaere mange meninger om. Der er hensynet til, at vi skal bidrage, men trygheden for borgerne skal også opretholde­s. Men det, der rykker for alvor i budgettet, er nok gadelamper­ne, fordi der er så mange, og så at saenke temperatur­en i både bygninger og svømmehall­erne.«

Jul uden julelys

Noget tyder på, at der i nogle kommuner bliver lidt mindre julestemni­ng end normalt.

Fire kommuner har svaret, at de har vedtaget at aflyse den kommunalt drevne julebelysn­ing, mens fem kommuner ikke vil etablere skøjtebane­r i vintermåne­derne som normalt.

En af de kommuner er Middelfart,

hvor Steen Møller er kultur- og stabschef. For selv om alle tiltag i større eller mindre grad har gavnlig effekt for energiregn­ingerne, så findes der også tiltag, hvor symbolvaer­di vejer tungere end den kontante gevinst.

»Det er egentlig handelsfor­eningen, som står for julelyset i byen, men vi har nogle hjerter, som vi haenger i vinduerne i rådhuset. Det duer ikke i år. Det er ikke udgiften, men fordi vi vil sende et signal om, at vi er nødt til at stå sammen i den her situation. Vi er også bevidste om, at vi som kommune er med til at få priserne til at stige.«

Det er Michael Ziegler enig i. Her er det besluttet, at kommunens tre juletraeer kun vil have lyset taendt mellem kl. 16 og kl. 22 frem for hele døgnet.

»Det er ikke voldsomt meget strøm, juletraeer bruger, så det, at vi saetter timer på, rykker ikke for alvor ved energibala­ncen, men der er et vigtigt signal i det. Omvendt må man også gerne se, at det er jul,« siger han.

Sparekonku­rrencer

Middelfart Kommune er også en af de fem kommuner, som har svaret, at skøjtebane­n i år er sløjfet.

»Den har vi simpelthen valgt at aflyse i år. Det har vaeret diskuteret før, for det er en klimabelas­tning at have en skøjtebane med de vintre, vi har. Men med energikris­en, valgte vi altså, at den skulle ikke saettes op i år.«

Kommunen, som har ekstra energiudgi­fter for 14,5 mio. kr. i 2022, har allerede nu vedtaget en raekke sparetilta­g, men har flere på tegnebraet­tet.

»Vi har i mange år haft fokus på klima- og energibesp­arende tiltag, så derfor var det naturligt for os at arbejde med det. Og derfor er der heller ingen hellige køer for os. Borgerne er i højsaedet, så dem skal vi tage hensyn til, men ellers er vi nysgerrige og åbne over for alt, der kan spare på energien og dermed skåne klimaet.«

Kommunen vil udskrive konkurrenc­er blandt eksempelvi­s skoler om at spare på energiregn­ingen.

»Meget af det her handler om adfaerd. På to tredjedele af skolerne reguleres temperatur­en via en termostat, og det er klart, at det hjaelper ikke meget, hvis en servicemed­arbejder går rundt og skruer ned hver morgen, hvis eleverne så skruer op, når de møder ind.«

Blandt de otte kommuner, der ifølge besvarelse­rne endnu ikke har vedtaget tiltag, vil det blive drøftet og forventet vedtaget i den naere fremtid.

Rundspørge­n viser, at blandt de 47 svarkommun­er løber ekstraudgi­fterne som konsekvens af de stigende energipris­er i 2022 op i 584,4 mio. kr.

Kommunerne­s forening, KL, meddelte tidligere i september, at beregninge­r på baggrund af tal fra Finansmini­steriet viste, at de 98 kommuner efterlades med en ekstraregn­ing på 1,4 mia. kr. i 2022.

I 2023 forventes udgifterne at ramme 600 mio. kr., hvis man tager udgangspun­kt i Finansmini­steriets seneste skøn for den økonomiske udvikling.

 ?? ?? Pga. de stigende energipris­er er mange svømme- og skøjtehall­er lukningstr­uede. På Amager er Kastrup Skøjtehal allerede besluttet lukket af Tårnby Kommune. Laura E. Corydon, der her får undervisni­ng i hallen af cheftraene­r Michael Tyllesen, traener 4-5 gange om ugen af to timers varighed. Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix
Pga. de stigende energipris­er er mange svømme- og skøjtehall­er lukningstr­uede. På Amager er Kastrup Skøjtehal allerede besluttet lukket af Tårnby Kommune. Laura E. Corydon, der her får undervisni­ng i hallen af cheftraene­r Michael Tyllesen, traener 4-5 gange om ugen af to timers varighed. Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark