Jyllands-Posten

Lov om vanvidsbil­isme skal for Højesteret

Sidste år kørte en mand alt for staerkt. En ny lov betød, at bilen blev beslaglagt, selv om den var leaset.

-

En 57-årig bankmand havde alt for travlt, da han den 4. april sidste år skulle hente takeaway. På Englandsve­j på Amager kørte han angiveligt 103 km/t., selv om hastigheds­graensen lød på 50 km/t. Dermed overtrådte han loven om vanvidskør­sel, der var trådt i kraft den 31. marts.

Bilisten afviser, at han kørte så staerkt.

Loven har mødt kritik, fordi den bestemmer, at en bil på stedet skal beslaglaeg­ges af politiet med henblik på en senere konfiskati­on ved domstolene, når den er brugt til vanvidskør­sel. Det gaelder også, selv om det ikke er ejeren, der sidder bag rattet.

Sådan var det med den sultne bankmand. Han havde lånt bilen af sin hustru. Men hustruen, som arbejder i et biludlejni­ngsfirma, ejede heller ikke bilen. Den havde hun fået stillet til rådighed af sin arbejdsgiv­er.

Da politikern­e i sin tid vedtog loven, blev de advaret om, at den kan vaere på kanten. Trafikmini­steriet påpegede, at der er en »procesrisi­ko«. Det indebaerer, at reglerne kan vaere i strid med såvel EU-retten som Menneskere­ttighedsko­nventionen.

Det er netop, hvad bilens ejer, Nordania Leasing, mener er tilfaeldet. Selskabet har både i Københavns Byret og Østre Landsret forgaeves forsøgt at få ophaevet beslaglaeg­gelsen af Volvoen, der har en vaerdi på 230.000 kr.

Nordania har slået på, at selskabet ikke har haft nogen indflydels­e på, hvem der konkret kørte i bilen. Beslaglaeg­gelsen er i strid med både EU-retten og menneskere­ttighedern­e, mener selskabet.

I sin afgørelse zoomede landsrette­n imidlertid ind på økonomi. Nordania har ikke oplyst omstaendig­heder, »der giver grundlag for at antage, at de som følge af beslaglaeg­gelsen med henblik på konfiskati­on vil lide noget økonomisk tab«, skrev dommerne.

Foruden denne sag venter en lille håndfuld sager om beslaglaeg­gelse af køretøjer på at komme for landets øverste domstol.

Højesteret behandler sagen mandag, men kommer først med en afgørelse på et senere tidspunkt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark