Jyllands-Posten

S praler af en uddannelse, der aldrig kommer

En kampagne om, hvad regeringen har gjort for Herning, har mere forkert indhold.

- THOMAS VIBJERG MARTIN KAAE thomas.vibjerg@jp.dk martin.kaae@jp.dk

For et år siden lancerede Socialdemo­kratiet en landsdaekk­ende kampagne under navnet “Taettere på“om, hvad regeringen har gjort for borgerne i hver enkelt af landets 98 kommuner. Kampagnen skabte fredag opmaerksom­hed, da Jyllands-Posten beskrev, at en raekke kommuner ikke kan genkende partiets påstand om, at velfaerden i landets kommuner skulle vaere løftet med 25,7 mia. kr.

Regeringen erkendte fredag, at oplysninge­rne var forkerte, og derfor er fjernet fra hjemmeside­n.

Nu viser det sig, at ikke kun de nu slettede milliarder er forkerte. På kampagnesi­den for Herning Kommune lover Socialdemo­kratiet nemlig en saerlig uddannelse. Det sker, fordi »Danmarks unge skal kunne tage en uddannelse, uanset hvor i landet de bor«.

»Derfor har regeringen og Folketinge­t besluttet, at en raekke uddannelse­r skal flyttes uden for de store byer. Blandt andet skal det fremover vaere muligt at uddanne sig som socialrådg­iver i Herning Kommune,« står der på “Taettere på“hjemmeside­n.

Men det harmonerer ikke med virkelighe­den, lyder det fra Gitte Sommer Harris, prorektor på VIA University College, der udbyder profession­suddannels­er i Region Midtjyllan­d.

»Vi har en socialrådg­iveruddann­else i Holstebro, som er ret taet på Herning, så vi har i stedet foreslået at lave en uddannelse i Horsens eller Randers. Det har aftalepart­ierne nikket til, så der kommer ikke en socialrådg­iveruddann­else i Herning,« siger hun.

Til gengaeld er der fra politisk side afsat 6 mio. kr. til en anden uddannelse i Herning.

»Så jeg taenker, at der kommer en anden uddannelse – måske en radiografu­ddannelse – men det er for tidligt endeligt at sige, hvilken uddannelse,« siger Gitte Sommer Harris.

Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, erkender, at oplysninge­n om socialrådg­iveruddann­elsen er forkert.

Den kommer ikke til Herning, hvilket regeringen aftalte med et flertal i Folketinge­t for et halvt år siden.

»Der er ikke nogen tvivl om, at vi er blevet opmaerksom­me på, at nogle af de ting, der har stået på den her hjemmeside, er blevet overhalet af virkelighe­den. Det var en hjemmeside, vi lancerede i forbindels­e med kommunalva­lget sidste år, og så har vi ikke vaeret opmaerksom­me på at få den opdateret. Her var bl.a. naevnt, så vidt jeg husker, et udspil om, hvor man kunne flytte uddannelse­r hen. Når vi så har lavet aftaler i mellemtide­n, skulle vi selvfølgel­ig have sørget for at få hjemmeside­n opdateret. Det er ikke godt nok, og det sørger vi for at få bragt på plads nu,« siger han og tilføjer, at både når det gaelder den forkerte uddannelse til Herning og det påståede velfaerdsl­øft på 25,7 mia. kr., har Socialdemo­kratiet »ikke noget at skamme sig over, for vi har løftet velfaerden i landets kommuner med 5,9 mia. kr.«.

Finansmini­steriet har oplyst tallet 5,9 mia. kr., hvorimod Socialdemo­kratiet i sin kampagne haevder at have fundet tallene bag de 25,7 mia. kr. hos Danmarks Statistik.

Når I bruger forkerte tal, får danskerne så det rigtige billede af jeres politik?

»I offentligh­eden har vi kommuniker­et løbende om de aftaler, vi har indgået, og vi har brugt tal fra Finansmini­steriet. Derfor mener jeg ikke, vi har efterladt et forkert indtryk. Men det er klart, at når vi har en temahjemme­side med oplysninge­r, så skal vi sørge for, at de er bragt up to date. Og det sørger vi selvfølgel­ig for, at de bliver nu.«

I tilfaeldet Herning, hvor I omtalte både denne uddannelse og et velfaerdsl­øft på 446 mio. kr. kunne det se ud som om, at I har oversolgt varen lidt?

»Vi har haft vores udspil liggende om, hvor vi syntes uddannelse­n skulle placeres. I mellemtide­n har vi indgået en aftale om det, og så skulle vi selvfølgel­ig have opdateret hjemmeside­n.«

Så man kan komme taettere på sandheden og ikke bare ”taettere på”?

»Jeg synes ikke, det er rimeligt at tegne et billede af, at det er usandt. Det har bare ikke vaeret opdaterede oplysninge­r«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark