Jyllands-Posten

Faelles våbendonat­ion skal sende et signal til Putin

Sammen med Tyskland, Norge og Slovakiet donerer Danmark penge til produktion af artilleri for at sikre langvarig våbenforsy­ning til Ukraine.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Med en faelles donation på 685 mio. kr. til produktion af artilleri til Ukraine vil Danmark, Tyskland, Norge og Slovakiet vaere med til at sikre ukrainerne en kontinuerl­ig forsyning af våben og ammunition, så de ikke på noget tidspunkt løber tør og må saette offensiver­ne i stå.

Samtidig sender Danmark og de øvrige vestlige allierede en besked til Putin om, at Vesten fortsat vil hjaelpe ukrainerne, selv om Rusland bl.a. gennem den seneste annekterin­g af fire ukrainske regioner forsøger at få stoppet støtten til Ukraine.

Sådan lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, lektor på Institut for Strategi og Krigsstudi­er ved Forsvarsak­ademiet, efter forsvarsmi­nister Morten Bødskov flankeret af sin slovakiske kollega, Jaroslav Nad, søndag i København praesenter­ede den faelles donation, hvoraf Danmark tegner sig for 230 mio. kr. Pengene skal bruges til produktion af de såkaldte Zuzana 2-artilleris­ystemer på statsejede slovakiske våbenfabri­kker og ventes klar til slagmarken i midten af naeste år.

»Med denne donation bidrager vi igen med vigtigt udstyr til Ukraine,« lød det fra Morten Bødskov, som også lod forstå, at krigen i Ukraine vil vaere langstrakt, og at det derfor er altafgøren­de, at vi også på sigt støtter ukrainerne­s kamp for friheden.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der i den ukrainske krig brug for enorme maengder af artilleri, ammunition og andet militaergr­ej, der kontinuerl­igt bliver nedslidt eller ødelagt.

»Det er derfor, vi nu ser, at Danmark og de andre lande går sammen om at sikre, at ukrainerne også til naeste år har artilleri, hvis kampene fortsaette­r,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Han peger på, at Natos produktion­skapacitet er for lille og ikke kan levere tilstraekk­eligt med våben. Det er den kapacitet, man nu er ved at opbygge.

Ingen kampvogne eller fly

Donationen er en konkret udmøntning af donorkonfe­rencen i august i København, hvor Danmark sammen med Ukraine og Storbritan­nien var vaert for 27 deltagerla­nde. Her var fokus på at hjaelpe Ukraine bl.a. med våben og traening af soldater. Ifølge aftalen skal allierede lande gå sammen om at finansiere bl.a. artilleri-indkøb.

Peter Viggo Jakobsen haefter sig ved, at der ikke er tale om levering af tungere og mere slagkrafti­ge våben end hidtil – donationer­ne skal fortsat ikke finansiere f.eks. kampvogne eller kampfly.

»Dette er ikke en ny rød linje, vi passerer. Ukrainerne har i forvejen forskellig­e artilleris­ystemer, og donationen handler om, at de skal blive ved med at have den vifte af våben, de skal bruge,« lyder det.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen vil donationer­ne fortsaette fremover.

»Det er fint, at Danmark ligger i top-10 over de lande, der har doneret mest, men amerikaner­ne er jo lysår foran alle andre. Dette bliver ikke den sidste donation. Jeg tror, det bliver en langvarig krig,« siger han, som vurderer, at Danmark bevidst prioritere­r at vaere en markant donor.

»Man prøver her at vise, at man er loyal og bakker op, for så kan det vaere, at ingen opdager, at vi ikke bruger mindst 2 pct. af bnp på forsvaret – og glemmer, at vi har besluttet at skubbe det med de 2 pct. 12 år mere,« siger han.

At den seneste donation vil skabe en vis surhed hos russerne, er der naeppe tvivl om. Men donationen er en fortsaette­lse af Vestens politik, som russerne kender og ved vil fortsaette.

»Russernes seneste forsøg på at stoppe støtten til Ukraine har jo vaeret annekterin­gen af de fire ukrainske regioner og hullerne i gasledning­erne – hvis det ellers var dem, der lavede hullerne. Denne donation er udtryk for, at vi fortsaette­r, som om intet er haendt, ligesom ukrainerne fortsaette­r med at kaempe. Så indtil videre har vi spillet bolden tilbage til russerne. Donationen er et klart signal til Putin om, at han kan annektere og holde alle de taler, han vil, for vi bliver ved med at hjaelpe ukrainerne,« lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

Han forventer ikke en reaktion fra russerne på donationsu­dmeldingen. Donationen får først effekt til naeste år, og russerne har en mere kortsigtet horisont nu, hvor de har fokus på at prøve at stoppe de ukrainske offensiver i Donbas.

Indtil videre har vi spillet bolden tilbage til russerne. Donationen er et klart signal til Putin om, at han kan annektere og holde alle de taler, han vil, for vi bliver ved med at hjaelpe ukrainerne. PETER VIGGO JAKOBSEN, LEKTOR PÅ FORSVARSAK­ADEMIET

 ?? ?? En slovakisk Zuzana 2 i aktion. Foto: Jacob Bradford/Wikimedia Commons
En slovakisk Zuzana 2 i aktion. Foto: Jacob Bradford/Wikimedia Commons

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark