Jyllands-Posten

Sydøstasie­n vil ikke vaere en brik i USA og Ruslands nye kolde krig

Både Rusland og USA har skruet op for charmen over for Sydøstasie­n, men regionen kaemper for at fastholde et neutralt udgangspun­kt i Ukraine-konflikten.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Indonesien­s udenrigsmi­nister, Retno Marsudi, sagde det så klart, som det overhovede­t kan siges, da hun fra FN’s talerstol under generalfor­samlingen på Aseans (Associatio­n of Southeast Asian Nations) vegne fastslog:

»Vi naegter at blive en brik i en ny kold krig.«

Hun fremhaeved­e, at Asean blev skabt for at fremme fred og samarbejde i Sydøstasie­n, og at den målsaetnin­g bliver den røde tråd i 2023, når Indonesien overtager Asean-formandska­bet fra Cambodja.

Den klare melding fra Aseans stormagt og vaert for det kommende G20-møde var en afspejling af, at organisati­onen og regionen er presset fra alle sider til at tage en klar position i Ukraine-konflikten. Uden noget bestemt sigte rettede hun en kritik af de, som hun sagde, »minilatera­le gruppering­er«, som er opstået i kølvandet på den russiske invasion.

»De er blevet en del af stedfortra­ederkrigen mellem de store magter. Det er ikke sådan, en regional arkitektur bør se ud. Den må tjene som byggesten for fred og stabilitet i stedet for at underminer­e dem,« sagde hun.

Asean gennemleve­r en periode med store udfordring­er, internt såvel som eksternt. Internt har kuppet i Myanmar kastet organisati­onen ud i en eksistenti­el krise. Det historiske fundament af ikkeindbla­nding i hinandens forhold er blevet seriøst udfordret.

Eksternt er halvdelen af medlemmern­e involveret i territoria­le konflikter med Kina i Det Sydkinesis­ke Hav. Samtidig er andre som Laos og Cambodja rykket taettere på Kina.

Stram konsensus

Politisk fylder Asean som blok betragtet ikke meget på den globale scene. Slet ikke i forhold til, at der trods alt bor 670 millioner mennesker, og at Asean som handelsblo­k spiller en afgørende rolle i de globale systemer og forsynings­kaeder.

Forskellen i de enkelte landes struktur, etniske, religiøse og politiske opbygning er simpelthen for stor til at kunne tale med en faelles stemme. Desuden lever Asean med en stram konsensus. Alle skal vaere enige, før blokken kan tages til indtaegt for en holdning eller en position. I de sammenhaen­ge er der langt mellem det kommunisti­ske Laos og det kapitalist­iske Singapore. Fra det muslimske Malaysia til kristne Filippiner­ne og buddhistis­ke Thailand. Fra Indonesien med 280 millioner indbyggere til miniputten Brunei med 450.000 indbyggere.

Billig olie og våben

Balancen med Kina er delikat. Hele regionen er afhaengig af Kina, og der er en bred forståelse for og accept af, at Kina er den regionale stormagt, som alle i videst muligt omfang må samarbejde med. I det spil er både Rusland og USA fremmedele­menter. USA dog med en mere naturlig tilgang til de lande, der stod skulder ved skulder under Vietnamkri­gen og den ideologisk­e kamp mod kommunisme­n i sidste halvdel af 1900-tallet.

Ukraine-krisen har fået begge stormagter til at skrue op for charmen. Rusland med gode tilbud om billig olie og billige våben. Rusland

er i forvejen Aseans største våbenlever­andør.

USA lover investerin­ger, sikkerheds­garantier og har omsider gjort alvor af at fokusere politisk på regionen efter mange års tomme løfter fra Washington.

F.eks. udnaevnte USA’s vicepraesi­dent, Kamala Harris, i forrige uge en ny amerikansk Asean-ambassadør, efter at posten har stået tom i mere end fem år. De amerikansk­e interesser i regionen skal fremover varetages af Yohannes Abraham. Han har en vis tyngde i kraft af sin tidligere position som medlem af Det Nationale Sikkerheds­råd.

På et tidspunkt sidste år havde USA hverken ambassadør­er i Thailand, Filippiner­ne eller Singapore – tre af de lande, der stod staerkest sammen med USA under Vietnamkri­gen og ideologisk ligger taettest på USA. De poster er nu blevet udfyldt, samtidig med at USA’s praesident, Joe Biden, i maj forsøgte at skabe en form for faelles front imod Rusland ved et todages USA-Asean-møde i Washington. Men der er stadig voldsom skepsis i regionen over for seriøsitet­en af den genopståed­e amerikansk­e interesse efter mange års forsømmels­e.

Neutral stødpude

Det er stadig essentielt for Asean at bevare balancen som en neutral stødpude mellem stridende blokke og globale stormagter. Under FN’s tre afstemning­er omkring Rusland og Ukraine stod Asean ikke som en samlet enhed. Et flertal stemte for resolution­erne, der tog afstand fra den russiske invasion, og ingen stemte imod. Derimod stemte kun to for den tredje resolution om at suspendere Rusland fra FN’s menneskere­ttighedsko­mmission. Det afspejler regionens modstand mod at blande sig i andre landes forhold, men samtidig også en staerk opbakning til et system af internatio­nale institutio­ner, hvor alle skal kunne vaere med.

På de indre linjer forsøger de enkelte lande at signalere deres neutralite­t ved at skrue ned for russiske våbenkøb uden at kompromitt­ere andre forbindels­er. Muligheden for stabile og billige olieforsyn­inger vejer stadig tungt i varetagels­en af de nationale interesser. Singapore er det eneste land, der har bakket op om sanktionsp­olitikken.

Desuden har Indonesien­s praesident, Joko ”Jokowi” Widodo, forsøgt sig i rollen som maegler. I juni tog han på en fredsmissi­on til Tyskland, Ukraine og Rusland. Uden synlige resultater. Men det har vaeret vigtigt for Jokowi at demonstrer­e Indonesien­s altfavnend­e neutrale position inden G20-mødet på Bali i november.

I den sammenhaen­g repraesent­erer han hele Asean, og allerede i ugerne efter den russiske invasion indledte han et diplomatis­k fremstød for at få alle parter til at møde op. Om det lykkes, er stadig uklart. Asean kaemper for sin position som neutral. Men manøvrerum­met bliver mere og mere snaevert.

 ?? ?? Indonesien­s udenrigsmi­nister, Retno Marsudi, taler til FN’s generalfor­samling i New York og afviser at lade Asean blive en brik i en ny kold krig. Foto: Eduardo Munoz/Reuters
Indonesien­s udenrigsmi­nister, Retno Marsudi, taler til FN’s generalfor­samling i New York og afviser at lade Asean blive en brik i en ny kold krig. Foto: Eduardo Munoz/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark