Jyllands-Posten

Der er måske fundet liv på Mars, men svaret får vi først om 10 år

Rumkøretøj­et Perseveran­ce leder efter liv på Mars, og nu er der tegn på, at missionen måske har givet pote.

- ANJA LUNDING HANSEN Anja.lunding.hansen@jp.dk

I de første cirka en milliard år af solsysteme­ts eksistens var den røde planet i virkelighe­den en blå planet. Oversvømme­t af have og floder, ligesom Jorden er det i dag.

Siden er Mars blevet kendetegne­t ved at vaere gold og fyldt med udtørrede flodlejer og deltaer, men der kunne vaere sket meget i de første en milliard år – herunder fremkomste­n af liv.

Nu har man fundet nogle af de mest lovende spor på liv indtil videre.

Det blev forleden offentligg­jort af det amerikansk­e rumagentur, Nasa, at dets opsendte rumkøretøj Perseveran­ce har fundet og analyseret sten, der kan vise sig at indeholde organisk materiale. Altså liv.

Et af rumkøretøj­ets primaere missioner er netop af lede efter livstegn på den røde planet.

Derfor er det udstyret med to instrument­er, der kan afdaekke spor efter disse tegn. Det gaelder Sherloc, som kan måle forekomste­n af organisk materiale, og PIXL, som kan scanne sten for at undersøge, hvilke grundstoff­er de består af.

Det er analyserne foretaget af de instrument­er, der vidner om fundet af organisk materiale.

Fundet af de mulige spor på liv er noget, der vaekker begejstrin­g hos David Arge Klevang Pedersen, lektor og forsker på DTU Space, som har stået for at bygge et kamerasyst­em til Perseveran­ce.

»Vi har tidligere fundet organisk signatur fra kraterbund­en, men slet ikke i samme grad som ved deltaet. Der nåede sensoren til et punkt, hvor den ikke kunne måle det rigtige signal, fordi det var for kraftigt,« siger han.

De nyligt analysered­e sten blev fundet i et af de nedre stenlag i et floddelta ved Jezero-krateret, hvor rumkøretøj­et landede i februar 2021.

Det bedste sted at lede

Floddeltae­r på Jorden vrimler ofte med levende organismer. Hvis der derfor nogensinde har eksisteret liv på Mars, så har hypotesen vaeret, at det udtørrede delta ville vaere et af de bedste steder at lede.

»Det er et stort fund, og det er rigtig spaendende. Vi slår hovedet på sømmet med nogle af de forventnin­ger og hypoteser, vi arbejder med.

Når man designer sådan en mission, prøver man at sigte efter det, der har højest potentiale, men man ved det jo reelt ikke,« siger David Arge Klevang Pedersen.

Behov for flere analyser

Hvis man spørger David Arge Klevang Pedersen, om fundet af organisk materiale er ensbetyden­de med, at man har fundet liv på Mars, tager han alligevel sine forbehold.

»Ikke helt,« siger han.

»Af den simple årsag, at moder natur plejer at have et es i aermet og overraske os. Men det er stort set så taet på, som det kan komme, uden at det er endeligt bekraeftet.«

Perseveran­ce har boret små prøver af mudder og sten, hvor der blev fundet organisk materiale. De er blevet forseglet i rør, men rumkøretøj­et kan ikke selv analysere materialet. En videre undersøgel­se vil kraeve mere avanceret teknologi. Det betyder, at man må få prøverne til Jorden, hvis sporene efter liv endeligt skal bekraeftes.

»Det er enormt betydnings­fuldt at få disse prøver ned på Jorden. Vi kører ikke bare tilfaeldig­t rundt deroppe, men har taget nøje mål. Med disse data har vi en klar forventnin­g om, hvad prøverne indeholder og deres potentiale,« siger David Arge Klevang Pedersen.

Det er dog ikke så ligetil. Nasa og Den Europaeisk­e Rumorganis­ation – som inkluderer Danmark – arbejder derfor på en kompleks mission, der skal sende de mest lovende prøver tilbage til Jorden. Her vil forskerne kunne undersøge dem med mere effektive vaerktøjer.

Missionen er allerede planlagt, og den får tilmed et dansk bidrag, da Teknologis­k Institut i Odense skal levere software til en robotarm.

Robotarmen skal samle Mars-prøverne op og laegge dem i en returraket, som skal bringe dem i kredsløb omkring Mars. Derefter vil et andet rumkøretøj samle prøverne op og sende dem tilbage til Jorden.

»Det er en kaempe udfordring, men der er lagt nøje planer for det. Det lyder virkelig som science fiction, men det er virkelighe­den,« siger Pedersen.

Lang ventetid

Hvis alt går vel, kan prøverne ankomme til Jorden om 10 års tid.

Samtidig med at Nasa udforsker Jezero-krateret, er kineserne i gang med at undersøge en anden del af Mars. Kinas rumkøretøj Zhurong landede sidste år i krateret Utopia Planitia, og her har man nu tilsynelad­ende fundet spor efter to kaempe oversvømme­lser, som for 1,6 mia. år siden satte store dele af planeten under vand, fremgik det forleden af en artikel i tidsskrift­et Nature.

Zhurong er udstyret med en radar, som kan gennemlyse undergrund­en ned til 80 meters dybde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark