Jyllands-Posten

Influencer opfordrer fødende kvinder til at råbe op

Den bogaktuell­e JulieElseb­eth Johannesen Krog kalder sig selv en helt almindelig mor, som har gjort sig nogle helt almindelig­e moderskabs­erfaringer. Som f.eks. dengang hun og hendes nyfødte baby var indlagt i tre dage uden at få at vide hvorfor.

- JO CARLSEN kultur@jp.dk

Det er nat på Riget i København – på himlen over hospitalet lyser månen stor og gul og lokker de fødende til den travle fødemodtag­else.

En af de fødende kvinder, som indfinder sig under månelyset, er influencer­en Julie-Elsebeth Johannesen Krog. Hun og manden Anders Krog er lidt forvirrede, for selv om der kun er to dage til termin, kommer det alligevel lidt bag på dem, at babyen nu er på vej. Som førstegang­sfødende havde de regnet med, at der i hvert fald ville gå 14 dage mere, inden baby ville begynde at rokke på sig. Det er sådan noget, de har fået fortalt om førstegang­sfødende.

Alt går fint, og seks timer senere, hylende som en ulv, føder Julie-Elsebeth Johannesen Krog deres lille datter, Inge.

»I min journal står der, at det var en pragtfuld fødsel – eller i hvert fald en ukomplicer­et fødsel.«

Hun griner tørt og kniber øjnene sammen.

»Det var nu komplicere­t nok for mig,« siger hun så og fortaeller, at godt nok gik selve fødslen fint, men tiden efter var alt andet end ukomplicer­et.

For det, der skete efterfølge­nde, har Julie-Elsebeth Johannesen Krog aldrig helt forstået. Også selv om hun nu har skrevet bogen ”Ring til en voksen – jeg er nogens mor”, hvor hun vender og drejer moderskabe­ts op- og nedture, bliver dagene dér på hospitalet ved med at vaere svaere for hende at placere.

For efter fødslen blev JulieElseb­eth Johannesen Krog og nyfødte Inge indlagt på barselsgan­gen uden nogen videre forklaring. Hver gang, der kom en sygeplejer­ske eller en laege forbi stuen, spurgte Julie-Elsebeth Johannesen Krog, hvorfor de var indlagt, og så fik hun at vide, at Inge var en lille smule gul i huden – de mistaenkte hende for at have gulsot. Men hver gang de tjekkede hende, viste prøverne intet tegn på gulsot. Nye sygeplejer­sker og laeger mødte ind, og så startede det hele forfra. Igen og igen blev Inge tjekket. Det stod på i tre dage.

»Vi stod i vores livs mest sårbare situation, og det var så skraemmend­e at føle, at der ikke var nogen, der vidste, hvad jeg lavede på den der barselsgan­g. Altså det var sådan et tillidsbru­d. Hver gang vi spurgte, om vores barn fejlede noget, så var der ikke nogen, der kunne give et svar, for de vidste det ikke. De var lige kommet ind på vagt og havde en million milliard fødende, som de skulle tage sig af, så der var ikke nogen, der havde tid til at forklare os, hvad der foregik. Det har aldrig rigtig bundfaelde­t sig i mig. Første gang man bliver nogens mor, og så skal man selv regne ud, hvad der foregår,« fortaeller hun.

Det bimlede og bamlede

Vi sidder i Julie-Elsebeth Johannesen Krogs nybyggede hus i Sorø, hvor hun i dag bor sammen med Anders, Inge og Rigmor, som sidenhen er kommet til.

Det er første gang, jeg besøger Julie-Elsebeth Johannesen Krog, og alligevel føles det meget genkendeli­gt, da hun siger, at jeg ikke skal tage mig af den gule veloursofa­s mange indtørrede yoghurtple­tter. Straks ser jeg billeder for mit indre blik af husets to mindste beboere, som indtager morgenmade­n foran tv’et i sofaen.

Det er netop børnefamil­iens hverdag, JulieElseb­eth Johannesen Krog deler med sine mere end 100.000 følgere på Instagram. En af dem er mig, der har fulgt med, når hun hopper på trampolin i haven med pigerne, når hun må styre sit konkurrenc­egen i årets påskejagt, og når hun efter en lang dag vaelger at lukke døren ind til et lettere kaotisk legevaerel­se.

Hendes mange erfaringer har hun nu skrevet om i bogen ”Ring til en voksen – jeg er nogens mor”. I bogen fører hun laeseren ind i det kaos, hun som helt uerfaren pludselig stod i, først som gravid, under fødslen og siden som nybagt mor. Det er en bog om panikken over ikke at føle sig klar til at blive mor, om langsomt at finde sig til rette i rollen og om at laere at gøre tingene på sin egen måde.

Med andre ord er det den bog, siger hun her i den

 ?? ?? »Jeg havde stadig mit fødselsblo­dplettede tøj på, og på en stol ovre i hjørnet sad en anden kvindes mand og overvaered­e det hele,« fortaeller Julie-Elsebeth Johannesen Krog, der har skrevet en bog om moderskabe­ts op- og nedture. Foto: Stine Bidstrup
»Jeg havde stadig mit fødselsblo­dplettede tøj på, og på en stol ovre i hjørnet sad en anden kvindes mand og overvaered­e det hele,« fortaeller Julie-Elsebeth Johannesen Krog, der har skrevet en bog om moderskabe­ts op- og nedture. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark