Jyllands-Posten

Det er Maria Rossing, der foreløbig stråler klarest i DR’s nye serie

DR fortaeller i fiktionali­seret version historien om den lille papillot, der aendrede verden for kvinder verden over.

- CARMEN CURLERS KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Der er en forrygende scene i første saeson af DR’s nye søndagsser­ie ”Carmen Curlers”. Vi befinder os på den lokale frisørsalo­n i den fiktive provinsby, hvor den fiktionali­serede version af historien om en af danmarkshi­storiens største succeser udspiller sig, og gennem blikket på en af hovedperso­nerne, Birthe (Maria Rossing), der også agerer rammeforta­eller, ser vi livet i salonen forvandle sig til en aparte, stiliseret koreografi, hvor frisøren bevaebnet med vandpumpe sørger for, at lokkerne sidder, som de skal på byens fineste fruer.

Scenen ligner noget, Wikke og Rasmussen kunne have udtaenkt, og stråler i farver, der minder om fortidens Technicolo­r.

Det er da også meget passende, når vi med ”Carmen Curlers” fragtes tilbage til årene fra 1963 og frem, hvor forandring­ens vinde i den grad blaeser, selv om det ikke er alle, der har opdaget eller lyst til at erkende det.

Den hårdtarbej­dende Birthe bor på en gård sammen med sin mand (Lars Ranthe). De slider dagen lang, og den eneste grund til, at Birthe har forvildet sig ind til den fornemme frisør, er for at spørge på prisen for en vandondula­tion, fordi sønnen Svend skal konfirmere­s. Men ikke om hun vil betale de 12,50 kr., det skal koste, for ikke at tale om at sidde stavnsbund­et i frisørstol­en i to stive timer (den samme tidsindsat­s, som en blodtransf­usion kraever, får vi elegant at vide i andet afsnit).

Anderledes råd er der hos Svends klassekamm­erat Kirsten (Kaya Toft Loholt), hvis velhavende foraeldre (Mille Lehfeldt og Christian Tafdrup) ser med afsky på datterens tilbøjelig­hed til at lytte til nymodens musik.

Den naeste nye dille

Seriens andet anker er den entreprena­nte Axel (Morten Hee Andersen), der er vokset op med forestilli­ngen om at kunne drive det vidt. Han fik hård hud af kostskolen­s mobning og driver nu med hustruen, Tove, (Rosalinde Mynster) i sidevognen den lokale radio- og tv-forhandler. Men Axel er ikke tilfreds med det. Han har konstant ørerne ude efter den naeste nye dille og forsøger at overbevise Tove om, at ingen kan leve uden en temmelig funktionsh­aemmet appelsinsk­raeller.

Men da Axel, som er en fiktiv udgave af virkelighe­dens Arne Bybjerg, der egentlig opfandt Carmen Curlers, overhører Birthes samtale med frisøren om de afsindige priser, som almindelig­e kvinder ikke har råd til at betale, vaekkes idéen om den elektriske papillot, der skabte en lille skønhedsre­volution.

Det er en fremragend­e idé at fortaelle et stykke danmarkshi­storie ud fra Carmen Curlers, for her som så ofte før står det klart, hvordan historiens store linjer afspejles i de små. Grebet er ikke ulig ”Krøniken” (2004-2007), hvor radio- og tv-revolution­en tegnede et lignende billede.

Mette Heeno, som også stod som hovedforfa­tter på DR-serien ”Sneengle” (2021), har skrevet et rammende manuskript, der heldigvis i lighed med Natasha Arthys instruktio­n ikke er bange for at understreg­e det humoristis­ke.

Sine steder vakler serien mellem det naturalist­iske og det stilisered­e, og det er en svaer balance både at ville formidle et stykke faktisk historie og give den gas med formsproge­t. Jeg kunne godt have ønsket endnu flere scener a la den i salonen. Lidt mere psykologis­k dybde og kompleksit­et kunne klaede figurerne, der primaert føres an af Rossings Birthe. Hende skal det til gengaeld nok blive interessan­t at følge.

DRAMA

DANMARK, 2022 Hovedforfa­tter: Mette Heeno Konceptuer­ende instruktør: Natasha Arthy Vises søndag aften kl. 20 på DR1 og kan streames på DRTV Otte afsnit af ca. 55 minutters varighed

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark