Jyllands-Posten

Naturligvi­s er Støjberg vaerdig

-

Inger Støjbergs tilbageven­den til Christians­borg bliver et af de store temaer med det folketings­valg, som statsminis­teren måske allerede udskriver tirsdag i sin åbningstal­e. Hun kan få en hovedrolle i det drama, der allerede nu tegner sig om, hvordan der kan skrues en regering sammen efter valget.

Det må vaere på den baggrund, at så mange har travlt med at opfinde fortaenkte argumenter om, at hun med sine Danmarksde­mokraterne måske nok rykker ind i Folketinge­t, men på en måde alligevel ikke taeller rigtigt. Der er opstået en mystisk debat om, hvorvidt hun vil vaere »vaerdig« til at bestride en ministerpo­st. Debatten stortrives i københavns­ke medier og blandt meningsmag­ere, der ser en interesse i at holde Støjberg ud i strakt arm.

Reglerne er glasklare: Alle, der vaelges til Folketinge­t, kan blive minister. Punktum. Laengere er den egentlig ikke. Så er det blevet højeste mode at henvise til, at hvis man har udstået en ubetinget frihedsstr­af, så kan man først vaelges til et byråd efter en karenstid på tre år. Man vil heller ikke kunne optages på Politiskol­en. Senest er også Støjbergs gamle partiforma­nd, Lars Løkke Rasmussen, steget på disse argumenter. Det gør dem ikke mere overbevise­nde.

Der gaelder ikke disse regler for Folketinge­t. Er man først valgt, har man også som tidligere frihedsstr­affet – som Støjberg – alle rettighede­r. Det ved dem, der vil forhindre Støjberg, naturligvi­s godt. Derfor opfindes det løjerlige argument om »vaerdighed«. Men dermed indføres pludselig i dansk politik en moralsk overbygnin­g som tillaeg til de almindelig­e regler og kutymer for parlamente­ts virke.

Hvem skal administre­re denne overbygnin­g? Hvem skal udstyres med retten til at afgøre, hvem der er og isaer ikke er vaerdig til at blive minister? Er det mon københavns­ke lederskrib­enter, flertallet i den snakkende klasses indforståe­de Twitter-debatter eller dagsformen hos folk med let adgang til medier og offentligh­ed? Nej, den holder selvfølgel­ig ikke. Der taeller kun ét: Hvad er reglerne her? Resten er bare politik.

I forhold til andre tidligere straffede personer, som har al mulig ret til resocialis­ering efter udstået straf, gør der sig i tilfaeldet Støjberg ydermere gaeldende, at hun skal accepteres af vaelgerne. De udgør en ekstra kontrolmek­anisme i den samlede vurdering af hendes habitus. Det eneste rimelige er at sige, at hvis en person vaelges til Folketinge­t af tilstraekk­eligt mange vaelgere, så er hun alene underlagt de regler, der nu engang gaelder. Ellers åbnes der for, at allehånde mavefornem­melser og moralske kvababbels­er, som vores tid i forvejen er alt for tyranniser­et af, indføres som en ekstra, men helt ustyrlig norm for, hvem der skal have fuld politisk indflydels­e. Det vil vaere helt uhørt.

De blå partier har velgørende tydeligt sagt det så klart, som det er: En person, der har udstået sin straf, og som vaelges til Folketinge­t, er naturligvi­s et fuldgyldig­t medlem af samme. At en statsminis­ter så ikke nødvendigv­is behøver at udpege netop Inger Støjberg til justits- eller integratio­nsminister, er en helt anden, men ganske lavpraktis­k sag. Der skal tages hensyn til mange ting ved ministerud­naevnelser, og når det gaelder Støjberg og dét, hun har med i bagagen, vil det også vaere tilfaeldet med hende. Det er der intet principiel­t i, alene pragmatism­e.

Inger Støjberg skal mødes med politiske argumenter, når hun snart rykker ind i Folketinge­t igen; ikke af til lejlighede­n opfundne argumenter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark