Jyllands-Posten

Vendte Danmark lidt for laenge det blinde øje til aktivitete­rne i Østersøen?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Blandt vaerneplig­tige blev den omtalt som ”Danmarks kedeligste vagtpost”. Godt nok var der havudsigt, men meget andet var der ikke at se på fra indelukket i det yderste af Stevnsfort­et. Det lukkede i 2000. De polakker, som vagtposten bl.a. skulle holde øje med, var kommet med i Nato. Danmark var ikke laengere frontlinje­stat, hvis det da overhovede­t gav mening at bruge det udtryk i en tid, da Forsvaret blev omstillet til at løse internatio­nale opgaver.

Efter at gassen strømmer ud i Østersøen, er situatione­ns alvor gået op for de fleste, men fakta er, at Danmark var meget laenge om at vågne op og indstille sig på, at der ikke i overskueli­g fremtid kunne opstå trusler i naerområde­t, som det dengang blev formuleret.

Mandag offentligg­øres den analyse, som regeringen har bestilt om den udenrigs- og sikkerheds­politiske situation frem mod 2035. På Forsvarsmi­nisteriets hjemmeside ligger flere notater, som danner baggrund for arbejdet. Et af dem handler om Østersøen og er skrevet i januar 2022, altså før Ruslands angreb på Ukraine.

Her står der naesten profetisk, at »en krise i et andet geografisk område kan føre til en eskalation i Østersøreg­ionen«, foruden det gøres krystalkla­rt, at Rusland er saerdeles aktiv i Østersøen og har en klar strategi for, hvordan militaere modstander­es adgang til Østersøen skal hindres i tilfaelde af en krise eller en konflikt. Desuden slås det fast, at »Østersøreg­ionen har som dansk naerområde en central betydning for dansk sikkerhed«.

Går man tilbage til den seneste store analyse af dansk forsvars- og sikkerheds­politik, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen afleverede i maj 2016, kan man laese, at Danmark var det eneste Østersølan­d, som på davaerende tidspunkt ikke havde besluttet at lade forsvarsud­gifterne stige.

Det fik dengang den nationale sikkerheds­rådgiver for Letlands praesident, Janis Kazocins, til i Jyllands-Posten at opfordre Danmark til at vågne:

»Rusland har allerede på forskellig­e måder demonstrer­et interesse for Bornholm. Det skal Danmark tage alvorligt,« sagde han.

Da Polens davaerende udenrigsmi­nister, Witold Waszczykow­ski, i april 2016 var på besøg i Danmark, lød der en klokkeklar opfordring til, at Danmark brugte flere penge på forsvar.

»Danmarks geografisk­e placering er vigtig. Danmark kan overvåge passagen mellem Østersøen og Nordsøen. Jeg vil både råde jer til og opfordre jer til at engagere jer en lille smule mere i beskyttels­en af denne vigtige passage,« sagde han med et nik ud mod Øresund.

Efter at gassen strømmer ud i Østersøen, er situatione­ns alvor gået op for de fleste, men fakta er, at Danmark var meget laenge om at vågne op.

Kritikken blev afvist af udenrigsmi­nister Kristian Jensen (V) med, at Forsvarets evne til at løfte opgaver ikke afhang af, »hvor meget der blev smidt ind i forsvarsbu­dgettet«. Først i 2018, fire år efter at Rusland annektered­e Krim, blev der åbnet for pengekasse­n og for alvor rettet fokus mod Østersøen.

Pressemedd­elelsen om nedsaettel­sen af regeringen­s sikkerheds­politiske analysegru­ppe blev udsendt den 24. februar 2021, praecis et år før Rusland smed en bombe i den sikkerheds­politiske arkitektur med angrebet på Ukraine.

Flere forhold har således aendret sig, mens gruppen har arbejdet: Nato har fået nyt strategisk koncept, Finland og Sverige har søgt medlemskab af Nato. Og med de formodede sabotager på gasledning­erne i Østersøen tyder meget på, at teorier om og analyser af Ruslands intentione­r er blevet til forurolige­nde virkelighe­d.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark