Jyllands-Posten

Jeg begynder at tvivle på systemet, når en staerk politiseri­ng åbenbart kan forflygtig­e ansvaret

- KNUD LARSEN ph.d., Hvidovre

Mette Frederikse­n er storsindet: Hun siger ”undskyld” på andres vegne mange år tilbage i tiden: Godhavnsdr­engene, grønlandsb­ørnene. Godhedens og børnenes statsminis­ter.

Rent sprogligt betyder ”undskyld” ”vil I ikke godt forlade min skyld?” (som i Fadervor), altså et spørgsmål, en bøn. Ikke med udråbstegn, som jo egentlig er en ordre: ”Undskyld!” Men når det kommer til egne affaerer, er Mette Frederikse­n blottet for skyld: »Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål om mink, og vil sådan set gerne diskutere, om der er tale om en skandale.«

Hun mener blot, at der blev begået en fejl, og at kommission­ens konklusion­er jo blev underkaste­t en konkret vurdering i en uafhaengig, uvildig styrelse og: »Jeg kommer ikke til at gå videre ind i diskussion­en. Jeg betragter sagen som lukket herfra.«

Upersonlig­gørelsen florerer: Ingen var åbenbart skyldige, altså ud over de embedsmaen­d og den minister, som ikke var i inderkreds­en. Og statsminis­teren »kommer ikke til« at ytre sig yderligere, for hun har fuld tillid til sin departemen­tschef. Men Medarbejde­r- og Kompetence­styrelsen, formelt under Skattemini­steriet, er hverken uafhaengig eller uvildig. Den blev oprettet under Mette Frederikse­ns regering, Barbara Bertelsen er øverste administra­tive chef, og Mette Frederikse­n selvfølgel­ig allerøvers­t. Statsminis­teriets pressemedd­elelse haevdede, at »afgørelsen blev truffet på baggrund af rådgivning og indstillin­g« fra styrelsen, som »har rådført sig med Kammeradvo­katen«.

Som professor Eva Smith skrev i Altinget, må Minkkommis­sionen føle sig fuldstaend­ig til grin, når en styrelse, bestående af embedsmaen­d, nu underkende­r kommission­ens omhyggelig­e arbejde (14 måneder). En styrelse, der rangerer lavere i hierarkiet end dem, der skal vurderes.

Advarslen til Barbara Bertelsen blev skrevet på statsminis­terens eget brevpapir, men underskrev­et af Medarbejde­r- og Kompetence­styrelsens direktør ”p.v.a.” = på vegne af Mette Frederikse­n. Direktøren understreg­ede på sit eget pressemøde, at hun har »rådgivet direkte til de enkelte ministre«, og at de alle har valgt at følge hendes indstillin­g. Mette Frederikse­ns allernaerm­este, håndplukke­de departemen­tschef fik ellers af Minkkommis­sionen påtalt »tjenestefo­rseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspl­igten og legalitets­princippet«. Og Mette Frederikse­n på det famøse pressemøde den 4. november 2020: »klart ulovlig instruks« og »groft vildledend­e«.

Men Mette Frederikse­n erklaerede stolt, at styrelsen skam også »har valgt at indhente ekstern bistand. Det synes jeg er en klog beslutning.« Denne ”eksterne bistand” var såmaend Kammeradvo­katen: et privat advokatfir­ma, som alene er ansat til at rådgive og føre civile retssager for staten. Altså blot et partsindla­eg.

Professor Jørgen Grønnegaar­d

Christense­n skrev forleden i Weekendavi­sen om ”Sagen, der ikke bør dø”: »en skraemmend­e illustrati­on af, hvor risikabelt det er i 11. time at lave nye spilleregl­er for et forløb, som i forvejen var presset og rodet.«

Jeg har tjent 20 år i et ministeriu­m, herunder samarbejde­t med Kammeradvo­katen. Vi havde tillid til vore chefer, som havde ditto, helt op til departemen­tschefen. Vi havde aldrig grund til at tro, at vedkommend­e forsømte sine embedsplig­ter, såsom sandhedspl­igten eller legalitets­princippet.

Men nu begynder jeg alvorligt at tvivle på ”det danske system”: En staerk politisk centralise­ring kan åbenbart forflygtig­e ansvaret, så det hele løber ud i sandet. Selv om jeg stadig vaegrer mig ved at tro, at dansk politik og embedsvaer­ket i 2022 korrumpere­s pga. personlig forfaengel­ighed, endsige magtbrynde?

En staerk politisk centralise­ring kan åbenbart forflygtig­e ansvaret, så det hele løber ud i sandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark