Jyllands-Posten

Alle elsker lokalsamfu­nd. Men vi var der først

- MORTEN MESSERSCHM­IDT MF, formand (DF)

Det er blevet populaert at vaere DF’er. Bevares, ikke i alle kredse, og meningsmål­ingerne kunne også vaere bedre. Men det er populaert på den måde, at flere og flere gerne vil kopiere Dansk Folkeparti­s politik. Som når vingårde fra resten af verden forsøger at efterligne stilen fra Bourgogne. Med andre ord: Det er blevet mainstream, som de unge måske vil udtrykke det, at føre den politik, som Dansk Folkeparti har stået vagt om i 27 år. Det er jo herligt, fordi det er politik, som vaerner om dét, der betyder noget. Lokalsamfu­ndene. De små erhvervsdr­ivende. Familien. Det hverdagsli­ge. Og jeg kunne blive ved.

Derfor ser vi nu andre partier foregive en stor forkaerlig­hed til provinsen og livet vaek fra storbyerne. Den ene overbyder den anden med, hvem der har rødder dybest i landbruget, kan synge med på flest Kim Larsen-sange, er laengst distancere­t fra de københavns­ke saloner, eller hvad public relation-medarbejde­ren ud fra en vaelgerana­lyse foretaget af et brandingbu­reau på Nørrebro har vurderet bedst vinder vaelgernes gunst. Hvis de så også bare mente det. Men størstedel­en af tiden ved man ikke, hvor man har ”folkets fortalere” henne.

For os betyder det noget, at der er liv i lokalsamfu­ndene, samt at resten af landet har samme muligheder som Storbydanm­ark. Det har vi ikke for tiden, hvor både borgere og butikker i de små bysamfund kommer i klemme i inflations­krisen. Flere købmaend beretter om, hvordan de som følge af skyhøje elpriser har vaeret nødsaget til at slukke kølere, skaere i arbejdstid­er og begraense lys, og det til trods modtager de stadig varmeregni­nger, der er fire-fem gange doblet. Mette Frederikse­ns løsning? At lade købmaenden­e udskyde deres regninger. Gaeldsaett­e sig. Så de har mulighed for taknemmeli­gt at betale staten tilbage senere, hvor ressourcer­ne måske/måske ikke er mindre knappe. Det er mageløst, og mest af alt en symbolsk lappeløsni­ng på lige fod med et plaster på et åbent benbrud.

Hvis vi gerne vil sikre sammenhaen­gskraften, som de små købmaend uomtvistel­igt er afgørende for, har vi et faelles ansvar for, at de erhvervsdr­ivende ikke må dreje nøglen om i denne krise. Og heller ikke efter, for den sags skyld.

Men venstreflø­jens respekt for de små butikker i provisen er til at overse. Det er derfor, SF har foreslået en ”Ja tak til reklamer”-ordning, som er et forbud mod, at butikkerne må husstandso­mdele reklameavi­ser, selv om mange, isaer i denne tid, har brug for at kunne finde de bedste tilbud på varerne. Men naeh nej. For venstreflø­jen er små butikker og reklameavi­ser noget, de er haevet over. Det er for almindelig­e mennesker, og de ved jo ikke, hvad der er godt for dem selv – ifølge SF.

Men de små butikker er vigtige for bysamfunde­ne. Vores bysamfund er vigtige for, at vi har sammenhaen­gskraft i hele Danmark.

Og sammenhaen­gskraft er vigtig for os alle. Hvis de små erhvervsdr­ivende må dreje nøglen om, risikerer det at blive selvforsta­erkende for den svaekkelse af det lokale, vi allerede er vidne til. Så flytter flere folk til byerne til skade for et sammenhaen­gende Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark