Jyllands-Posten

Diplomatie­t er kommet til Nuuk

Indenrigs- og sikkerheds­politik i Grønland flyder sammen, og det saetter pres på graenserne mellem, hvad Grønland alene kan bestemme, og hvad Danmark skal ind over. Med flere diplomater i Nuuk, er fortidens grønlandsk-danske tovtraekni­ng blevet til et mer

- ULRIK PRAM GAD seniorfors­ker, DIIS

Det er svaert at navigere som udenlandsk diplomat i Grønland. Hvem kan og skal man tale med om hvad? Hvornår har de danske politikere beslutning­skompetenc­e? Hvornår er det de grønlandsk­e? Og hvordan stiller man begge parter tilfreds, hvis de er uenige?

Som led i min forskning har jeg interviewe­t en raekke diplomater og embedsfolk fra Danmark, Grønland og udlandet. Interviewe­ne tegner et billede af en komplicere­t balancegan­g, hvor man som diplomat både skal laere spilleregl­erne og se igennem en del teatertord­en - og hvor man alligevel dårligt kan undgå at traede nogen over taeerne.

En udenlandsk diplomat fortalte for eksempel om at have fået et chok, da en grønlandsk repraesent­ant havde indledt et møde med at erklaere: »Vi vil have uafhaengig­hed!« »Havde han vaeret fra et oversøisk fransk territoriu­m,« forklarede diplomaten, »ville mødet vaere blevet lukket ned. Eller der kunne vaere udbrudt en krig«. De danske deltagere reagerede slet ikke.

Den diplomatis­ke scene i Nuuk består af ganske få mennesker, og det kan måske virke som et pudsigt sted at fokusere sin forskning. Men de krumspring, et par håndfulde mennesker gør i Nuuk, udgør en spejling af større forandring­er i Grønlands og Danmarks geopolitis­ke positioner i verden, som allerede har stor betydning for det dansk-grønlandsk­e forhold.

Alene det at tale om diplomati i Nuuk er nyt. For blot et par årtier siden skulle repraesent­anter for grønlandsk­e myndighede­r saette sig på et fly til København, når de ville tale med resten af verden. I dag tager danske myndigheds­repraesent­anter, politikere og diplomater flyet den anden vej,

Stormagter­nes nye fokus på Arktis har flyttet diplomatie­t til Nuuk, fordi det kraever grønlandsk deltagelse at få bundet en raekke storpoliti­ske forhandlin­ger og processer sammen.

Samtidig er Grønland blevet vigtig for Danmark på en ny måde, fordi rigsfaelle­sskabet giver Danmark en plads i en raekke internatio­nale fora, processer og forhandlin­ger, hvor Danmark uden Grønland ville vaere ligegyldig­e eller slet ikke vaere med.

Selvstyret i Grønland har magten over stort set al indenrigsp­olitik, hvor man også kan varetage de

”internatio­nale aspekter”. Udenrigs-, forsvars- og sikkerheds­politik er tre områder, som i følge den danske regering ikke kan overtages.

Alligevel beskriver selvstyrel­oven en raekke principper og procedurer for, hvordan Grønland skal inddrages.

Men den nye geopolitis­ke interesse for Arktis gør det i stigende grad mere komplicere­t at skelne mellem, hvornår noget er et indenrigsp­olitisk anliggende, hvor Grønland styrer på egen hånd, og hvornår det er et sikkerheds­politisk anliggende, hvor Danmark forbeholde­r sig retten til at overtage rat og håndbremse.

Kompetence­fordelinge­n og beslutning­sprocedure­rne mellem Danmark og Grønland udvikler sig stadig - og både kompleksit­eten og udviklinge­n kan vaere svaere at overskue for udefrakomm­ende. Ovenikøbet er der ikke altid enighed om dem mellem København og Nuuk.

Den grønlandsk­e regering, Naalakkers­uisut, fortsaette­r med at skubbe graenserne ved at insistere på, at de selv bestemmer, hvem de vil tale med om hvad. Derfor føler grønlaende­rne ikke behov for at invitere danskere til møder med udenlandsk­e diplomater om, hvad de betragter som indenrigsp­olitiske spørgsmål.

Som en udtrykker det: »Det er kun naturligt at holde det bilateralt, hvis det er vores jurisdikti­on«. En dansk embedsmand indvender, at Danmark skal vaere med til sådanne møder som bagstopper, da ”de jo ikke skal tale forsvar”.

Omvendt har grønlaende­re af og til mistanke om, at danskere skubber vigtige diskussion­er om deres land ud af de mødelokale­r, hvor de nu er inviteret med ind - ud i baglokaler, korridorsn­akke og fortrolige telefonsam­taler.

For at undgå at naere den grønlandsk­e mistanke, »inviterer vi dem til møder om sager, hvor de virkelig ikke har noget at gøre«, som en dansk embedsmand formulerer det. Men dén danske tilgang indebaerer, at der findes sager, der handler om Grønland, som grønlaende­re ikke skal blande sig i og dét er direkte i modstrid med Naalakkers­uisuts grundprinc­ip om ”Intet om os, uden os”.

Det kan vaere svaert for udenlandsk­e diplomater at komme elegant ind på den nye diplomatis­ke scene i Nuuk, men det kan også vaere svaert for de danske og grønlandsk­e at holde balancen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark