Jyllands-Posten

Vi skal ikke registrere, hvem vi taler med

Fortroligh­ed er forudsaetn­ingen for den demokratis­ke samtale. Derfor er jeg betaenkeli­g ved tankerne om at lave et lobbyregis­ter.

- SUNE WAESEL stifter og partner, Grace Public Affairs, København

Skal vi have et lobbyregis­ter? Naturligvi­s! Det er en vigtig hjaelp til at reklamere og få nye kunder for lobbyburea­uerne. Og så vil det jo virke. Enhver, der vil vide, hvem der arbejder med lobby, og hvem der har haft indflydels­e på en sag, vil bare kunne slå op i registret.

Der vil man kunne se det hele. Alt. Alle detaljer i demokratie­ts fine mekanik vil vaere afdaekket, og ingen vil kunne undslå sig. Alt kommer frem i lyset! For det skal det jo.

Eller skal det?

Vi har nogenlunde velfungere­nde demokratis­ke processer i Danmark. Såvel under lovenes udarbejdel­se som i de formelle processer fungerer møder, udvalg, foretraede og høringer sådan, at alle kan komme til orde.

Der er mere adgang end i mange andre vestlige lande, og der er høj grad af lydhørhed og forståelse hos både embedsmaen­d og politikere for alle synspunkte­r og interesser.

Både kommerciel­le interesser, aktivistis­ke meninger og faktiske forhold bliver vendt, vejet og lagt frem for politikern­e.

Det foregår faktisk mest ved, at mennesker taler og skriver sammen for at forstå hinanden, forstå markederne og for at komme igennem med budskaber eller få svar på spørgsmål.

Det er en demokratis­k samtale. Skal vi registrere den samtale? Skal vi registrere, hvad folk siger og mener? Skal vi registre, hvem der taler med hvem?

Det er i hvert fald et demokratis­k nybrud i Danmark. Og jeg mener, det er ganske betaenkeli­gt. For fortroligh­ed om kommerciel­le interesser og private samtaler er både en nødvendig og vigtig del af vores repraesent­ative demokrati.

Men lad mig starte et andet sted. Hvad er lobbyisme eller public affairs, som det også hedder?

Det er en kvalificer­ing af den demokratis­ke proces. Det er arbejdet med de områder, der har betydning for en virksomhed, men som blandt andet politikere og myndighede­r også kontroller­er. Det er rammevilkå­r og regulering, og det er politisk indblandin­g, direkte eller indirekte, i virksomhed­ers markeder og produkter.

Vi rådgiver brancheorg­anisatione­r og virksomhed­er om dialogen med politikere, embedsmaen­d og andre beslutning­stagere.

Vi kommer enten på vegne af en organisati­on eller en virksomhed med et problem, som politikere kan løse, eller vi fremlaegge­r en mulig løsning på et problem, som politikere eller embedsmaen­d har behov for at få løst. Kaert barn har mange navne. Jeg mener, at public affairs og interessev­aretagelse er taet på det samme. Og alt andet lige daekker det også over det, som man med et mere ladet begreb altså kalder lobbyisme.

Demokratis­ke løsninger findes bedst, når man kan laegge sårbarhed åbent frem. Det sker i langt de fleste tilfaelde i et fortroligt rum.

Det sker i diskretion. For ellers ”går der politik i den”. Hvis ikke der er fortroligh­ed, kan sårbarhede­n blive udstillet polemisk og brugt politisk. Eksempelvi­s af konkurrent­er, der arbejder for en anden regulering, eller af medier eller ngo’er, der ønsker at politisere et marked og tiltraekke fokus til deres sag med aktivisme.

Derfor er der brug for et fortroligt rum. Det er det fortrolige rum, der er ”lobbyen” i lobbyisme. Det er her, virksomhed­er og beslutning­stagere får forståelse for hinanden og for effekterne af regulatori­ske mekanismer og konsekvens­erne af politiske handlinger.

I et fortroligt forhandlin­gsrum er det simpelthen politisk dårlig stil at polemisere. Og det fortrolige forhandlin­gsrum beskytter blandt andet konkurrenc­eforhold, investerin­ger og forskning.

Det rum kender vores politikere. De agerer i det fra den første forhandlin­g, de er en del af.

Taenk på Nordsøen og vores olieog gasudvindi­ng de seneste 50 år med fradrag for investerin­ger. Eller vindmøllee­ventyrets tilblivels­e som dansk idé med direkte statslige tilskud. Den regulering, der har muliggjort de investerin­ger til gavn for Danmark, er blevet til gennem mange konstrukti­ve og fortrolige dialoger mellem statens repraesent­anter, både embedsmaen­d og politikere, og dem, der har investeret.

I min verden er der er ikke forskel på en journalist­s behov for kildebesky­ttelse og en advokats behov for fortroligh­ed med sin klient og så på den fortroligh­ed om interessev­aretagelse, som vi står for.

Fortroligh­ed og trovaerdig­hed haenger sammen, når man repraesent­erer en sag. Både over for kunden og over for de stakeholde­re, man er i dialog med.

Vores kunder har krav på samme fortroligh­ed som advokaters klienter eller journalist­ers kilder. Fortroligh­ed er en absolut praemis, hvis kunderne skal føle sig trygge ved at tale om deres politiske udfordring­er.

Og det er i kernen af et demokrati, at man har ret til at have sin mening – også når den går mod flertallet­s, samt at de problemer, man går og bikser med, personligt eller kommerciel­t, er en privatsag.

De, der er for et lobbyregis­ter, må svare på, hvem der skal registrere­s, hvornår, for hvad, og hvad det vil give af gevinster og byrder.

Men selvfølgel­ig skal vi sige, hvem vi repraesent­erer, og hvilken opgave vi forsøger at løse, når vi

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark