Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

85 ÅR

Rolf Bagger, forfatter, journalist, Hirtshals. Han har aldrig ligget på den lade side, Rolf Bagger. I 1956 blev han uddannet i almindelig og sammenlign­ende litteratur. Siden har han både vaeret premierløj­tnant af reserven, journalist ved BT og Weekendavi­sen samt radioanmel­der og fast kommentato­r ved Berlingske Tidende. Sideløbend­e med den journalist­iske karriere har han forfattet adskillige bøger, hvoraf den seneste er udgivet i 2019. Ved siden af forfatters­kabet har han bl.a. vaeret medlem af Det Etiske Råd, af repraesent­antskabet for Statens Kunstfond og af bestyrelse­n for DR.

75 ÅR

Erika Frischknec­ht Christense­n, overlaege, Aarhus. Som flittig overlaege på Aarhus Universite­tshospital har Erika Frischknec­ht Christense­n altid holdt sig godt i gang. Hendes første job var i den praehospit­ale udryknings­ordning ved Aarhus Kommunehos­pital, hvor hun begyndte i 1981. Siden har hun både vaeret klinisk laerer, overlaege, ambulancel­aege og mere til. Erika Frischknec­ht Christense­n var blandt initiativt­agerne til forsøg med og etablering af laegeambul­ance i Aarhus, kursus i akutmedici­n for laegestude­ring og etablering af Aarhus Traumecent­er. Hun har forsket i astma, KOL og bedøvelse, og har derudover som ung laege vaeret aktiv i foreningen Yngre Laeger.

70 ÅR

Mogens Hansen, tidl. rektor, cand.mag., Gentofte. I 2018 forlod Mogens Hansen – efter 40 år i den danske gymnasiesk­ole – arbejdsmar­kedet. Men det gjorde han ikke for at gå ned i tid. Han arbejder nu for en lang raekke faglige og politiske aktivitete­r. Han underviste i samfundsfa­g og dansk på en raekke gymnasier og blev allerede i midten af 80’erne aktiv i den faglige forening for samfundsfa­gslaerere. Senere blev han redaktør for fagbladet og også formand for foreningen. I midten af 1990’erne blev han Undervisni­ngsministe­riets fagkonsule­nt for samfundsfa­g – et job, han betegner som det fagligt mest spaendende, han har vaeret omkring.

Jørn Knudsen, tidl. landmand, Brøndersle­v. I sin barndom kunne Jørn Knudsen sidde i flere timer og studere køerne på marken. Den interesse er holdt ved til i dag. Efter skoletiden havde han forskellig­e job på gårde, mens han var flittig til at hjaelpe i barndomshj­emmets mark. I 1978 købte han en gård i Hellum, hvor han samtidig erhvervede en del af besaetning­en fra barndomshj­emmet. Det måtte han beklagelig­t afhaende pga. sygdom, men landbrugsl­ivet holdt han dog alligevel taet på. Ved sin fars død købte han barndomshj­emmet, hvor marken endnu består. Jørn Knudsen nyder sit otium på gården med sin fortsatte begejstrin­g for afgrøderne­s tilstand.

50 ÅR

Thomas Bertelsen, redaktør, arkitektur­historiker, Sorø. Som uddannet middelarka­eolog taenker man nemt, at Thomas Bertelsen har brugt sin tid på at grave og undersøge underjordi­ske fund.

Det meste af sin studietid har han dog primaert brugt på arkaeologi­en over jorden – dvs. historisk bygningsku­nst. Han står derfor fagligt mellem arkaeologi- og arkitektfa­get. Saerligt er undersøgel­serne rettet mod Danmarks godt 1750 middelalde­rlige kirker. Han er ofte vendt tilbage samme spørgsmål i sine undersøgel­ser: Hvorfra i Europa blev dansk middelalde­rarkitektu­r påvirket? For tiden arbejder han bl.a. med restaureri­ng af kirker fra middelalde­ren til nyere tid.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark