Jyllands-Posten

Økonomien er lidt bedre end frygtet

Dansk økonomi voksede i 2. kvartal, og tilbagegan­gen i 1. kvartal var ikke helt så stor som først antaget, viser ny opgørelse.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

En enkelt solstråle er traengt igennem det skydaekke, som ellers haenger tungere og tungere over økonomien herhjemme.

Solstrålen er i denne sammenhaen­g Danmarks Statistiks reviderede opgørelse over nationalre­gnskabet for 2. kvartal i år, der viser, at bruttonati­onalproduk­tet (bnp) steg med 0,9 pct. i 2. kvartal.

Samtidig er vaeksten i årets 1. kvartal blevet opjusteret med 0,6 procentpoi­nt til en vaekst på -0,5 pct.

»Dagens tal er overrasken­de fornuftige. Dansk økonomi har foreløbig formået at vokse en lille smule i 2022 trods den ekstremt svaere tid, som økonomien står i,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Fra Danmarks Statistik lyder det, at det isaer var eksporten samt hotel- og restaurati­onsbranche­n, der bidrog til vaeksten i 2. kvartal.

»Dansk økonomi står heldigvis i et rigtig godt udgangspun­kt inden mørket saetter ind. Både vejrmaessi­gt og økonomisk er efteråret ved at ramme os med mørke, kulde, regn og blaest,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Lidt andre toner kommer fra Handelsban­kens cheføkonom Jes Asmussen, der påpeger, at vaeksten »ikke umiddelbar­t er noget at råbe hurra for«.

»Eksporten blev opjusteret maerkbart, men det samme gjorde importen, så der stort set fortsat heller ikke var et positivt bidrag fra nettoekspo­rten. Således kan den paene vaekst naesten udelukkend­e tilskrives en rekordstor opbygning af lagrene, som ikke er set større over et kvartal i data, der går tilbage til 1992, hvilket bestemt ikke lover godt for bnp-vaeksten i 3. kvartal,« skriver Jes Asmussen i en kommentar.

 ?? ?? Den danske økonomi havde mindre modvind end ventet i årets 2. kvartal, viser en ny opgørelse.
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Den danske økonomi havde mindre modvind end ventet i årets 2. kvartal, viser en ny opgørelse. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark