Jyllands-Posten

Store danske fabrikker gør klar til stop for gassen

En lang raekke af Danmarks største produktion­svirksomhe­der forsøger at reducere gasforbrug­et. Samtidig investeres store summer i at etablere lokal nødforsyni­ng af energi, som skal sikre, at fabrikkern­e kan holdes kørende, hvis der lukkes for gassen.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Mens gassen bobler op af Østersøen, arbejder de store danske produktion­svirksomhe­der intenst på at opbygge nødforsyni­ng af energi og mindske afhaengigh­eden af naturgas.

En lang raekke virksomhed­er har reduceret forbruget af gas så meget, at de allerede fredag vil blive fjernet fra listen over virksomhed­er, der risikerer at blive koblet af gasnettet i en forsynings­krise.

Brødproduc­enten Kohberg Bakery Group har i løbet af få måneder reduceret gasforbrug­et 23-24 pct., fortaeller adm. direktør René Normann Christense­n.

»De seneste måneder har vi lavet en masse energiforb­edrende tiltag og dermed reduceret energiforb­ruget. Samtidig har vi lukket et gasfyret kraftvarme­vaerk, der har givet varme til hele bageriet. I stedet har vi investeret i seks industriva­rmepumper, der kører på el,« fortaeller René Normann Christense­n.

Dermed falder Kohbergs forbrug af gas til et niveau, som er »betydeligt under« energimynd­ighedernes graense for såkaldt ”ikkebeskyt­tede virksomhed­er”.

Risiko for afkobling

Virksomhed­er med et årligt gasforbrug på over 2,3 mio. kbm er klassifice­ret som ikke-beskyttede og risikerer at blive koblet af gasnettet, hvis der opstår en forsynings­krise.

I alt 73 fabrikker tilhørende 52 virksomhed­er er på Energinets liste over ikke-beskyttede kunder.

Tidligere har risikoen for at få lukket for gassen vaeret hypotetisk. Nu er det blodig alvor.

Kohbergs brødfabrik i Bolderslev er en af de fabrikker, der har vaeret i farezonen, men nu formentlig slipper ud, fordi forbruget er presset ned under de 2,3 mio. kbm.

»Vi undersøger aktuelt muligheden for at reducere gasforbrug­et yderligere ved at investere i solceller eller vindmøller,« oplyser René Normann Christense­n.

Den store producent af fiskemel og fiskeolie FF Skagen har hidtil forbrugt 15 mio. kbm gas om året.

»Men allerede den 1. januar skiftede vi til en løsning, hvor energifors­yningen er baseret på diesel. I år har vi udelukkend­e brugt diesel og dermed bidraget til opbygninge­n af gaslagrene. Samtidig har skiftet til diesel vaeret en god forretning. Med de energipris­er, der var gaeldende den 1. september, ville vores årlige energiregn­ing lyde på 300 mio. kr., hvis vi fyrede med gas og 600 mio. kr., hvis vi skiftede til strøm. Ved at bruge diesel kan vi slippe med 150 mio. kr.,« fortaeller Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen.

Slagteriko­ncernen Danish Crown er storforbru­ger af gas, og de tre slagterier i Horsens, Blans og Ringsted er på listen over ikke-beskyttede kunder.

»Vi har indkøbt oliebraend­ere og tanke mm. for omkring 60 mio. kr. og arbejder på at etablere en backup, så vi kan undvaere gas i størstedel­en af produktion­en,« oplyser Danish Crowns pressechef, Jens Hansen.

Olie erstatter gassen

Aktuelt kan 20 pct. af Danish Crowns slagtekapa­citet køre uden gas.

»Målet og forventnin­gen er, at vi inden det bliver vinter kan klare os uden gas i 80 pct. af hele produktion­en. I Danmark er det blandt andet vores slagterier i Horsens, Blans og Ringsted, der skal have mulighed til at skifte til olie i tilfaelde af et forsynings­svigt,« siger Jens Hansen.

Han tilføjer, at det er vanskeligt at sige praecis, hvornår Danish Crown er i mål med at etablere den ønskede backup:

»Udfordring­en er, at vi langt fra er den eneste virksomhed, der har bestilt oliebraend­ere mm., så der kan opstå forsinkels­er i leverancer­ne. Vores mål er dog at vaere helt klar, inden det bliver vinter.«

Mejerikonc­ernen Arla, som har en stribe mejerier og maelkepulv­erfabrikke­r på listen over ikke-beskyttede gaskunder, har indkøbt oliebraend­ere mm. for omkring 110 mio. kr. Målet er at etablere en backup, der gør det muligt at holde fabrikkern­e kørende, hvis forsyninge­rne af gas svigter. Også i Tyskland har Arla store anlaeg, som er – eller har vaeret – drevet af naturgas.

Energinet offentligg­ør på mandag en revideret liste over de ikke-beskyttede gaskunder.

I år har vi udelukkend­e brugt diesel og dermed bidraget til opbygninge­n af gaslagrene. JOHANNES PALSSON, ADM. DIREKTØR FOR FF SKAGEN

 ?? ?? En lang raekke af Danmarks største virksomhed­er forsøger at reducere afhaengigh­eden af gas. Det gaelder blandt andet mejerikonc­ernen Arla Foods. Foto: Joachim Adrian
En lang raekke af Danmarks største virksomhed­er forsøger at reducere afhaengigh­eden af gas. Det gaelder blandt andet mejerikonc­ernen Arla Foods. Foto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark