Jyllands-Posten

Trods krisen er frivillig indbetalin­g til pension på rekordkurs

Hos enkelte selskaber er udviklinge­n dog vendt, og flere kan følge efter, efterhånde­n som danskernes økonomi strammer til.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Skønt høje priser presser stadig flere danskeres budget, stiger den ekstra pensionsop­sparing i flere selskaber. Mange har altså valgt at prioritere en bedre økonomi som pensionist­er i det strammere budget.

Billedet kan dog aendre sig i de kommende måneder, hvis de kraftige prisstigni­nger fortsaette­r, lyder vurderinge­n.

De sidste mange år er den frivillige indbetalin­g til pension steget. Med udsigt til en stigende pensionsal­der har flere ønsket at have indflydels­e på, hvornår de kan gå på pension. Samtidig har mange yngre mistro til muligheden for at få folkepensi­on.

Nye tal fra store pensionsse­lskaber viser, at danskerne trods stigende økonomisk pres og store tab på opsparing i markedsren­te har øget den frivillige indbetalin­g i 2022. I landets største kommerciel­le pensionsse­lskab, PFA Pension, er de frivillige indbetalin­ger med godt 2,8 mia. kr. ca. 10 pct. højere pr. den 31. august i år end på samme tidspunkt sidste år.

»Det er en hård tid at vaere dansker i, så det er ikke usandsynli­gt, at flere vil vurdere, at der ikke er råd til ekstra pensionsop­sparing sidst på året, når de laegger naeste års budget. Vi ser endnu ikke faldende frivillige indbetalin­ger og har heller ikke i september oplevet en naevnevaer­dig stigning i antallet af kunder, som ønsker at stoppe for deres nuvaerende frivillige indbetalin­g,« siger privatøkon­om Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension.

Hun ser det som et udtryk for, at mange danskere fortsat har en staerk privatøkon­omi og ikke har vaeret nødt til at aendre på de planer, de har lagt for i år.

Nogle holder igen

Flere PFA-kunder – isaer selvstaend­ige – har dog efter sommerferi­en sagt, at de vil vente med at indbetale ekstra til pension, til de ser vinterens udvikling i energipris­erne.

Meget kan aendre sig, idet de store indbetalin­ger traditione­lt falder i årets sidste uger.

Også hos PKA ligger indbetalin­gerne højere end samme tid sidste år.

Og i Industrien­s Pension er indbetalin­gerne for årets første otte måneder 11 pct. højere end året før.

»Jeg tror, at stigningen i de ekstra indbetalin­ger er en del af en større trend, der bl.a. handler om, at mange danskere i dag har flere ønsker til og drømme om pensionist­tilvaerels­en. Derfor er der også større fokus på en god økonomi i seniortilv­aerelsen end tidligere. Det hører med, at mange formentlig er usikre på udviklinge­n i fremtidens offentlige ydelser,« siger forsikring­sdirektør og COO i Industrien­s Pension Joan Alsing.

Hun siger, at selv om det ikke kan ses i tallene, er der en del, der taler for, at de frivillige indbetalin­ger på et tidspunkt kan falde tilbage pga. stigende udgifter hos opsparerne.

I Danica Pension er billedet mere blandet. Samlet set er de frivillige indbetalin­ger svagt faldende. Det daekker ifølge seniorøkon­om Britt

Dinesen Christians­en, Danica Pension, over stigende indbetalin­ger fra de 2040-årige og et fald hos de aeldre.

Tunge udgifter

»Der kan typisk vaere lidt tungere udgifter til børn, bolig, bil osv., når man kommer op i 40’erne og 50’erne. De stigende indbetalin­ger for de yngre aldersgrup­per stemmer overens med de svar, vi fik i en Yougov-undersøgel­se tidligere i år, hvor omkring hver fjerde i aldersgrup­pen 20-39 år svarede, at den stigende inflation betyder, at de vil øge deres opsparing,« fortaeller Britt Dinesen Christians­en.

I Velliv fortaeller cheføkonom Jens Christian Nielsen, at de frivillige indbetalin­ger er på niveau med sidste år, men noget tyder på, at udviklinge­n er ved at vende med pil nedad.

»Danskerne er blevet mere påpasselig­e. Det kan vi maerke, når vi taler med nye kunder om deres pensionsor­dning. Og det forstår vi udmaerket godt. Danskerne oplever i stigende grad den stigende inflation, og at deres økonomiske overskud forsvinder,« siger Jens Christian Nielsen.

Mens mange familier økonomisk må vende hver en sten i øjeblikket, oplever

140 120 100 80 60 40 20 0

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark