Jyllands-Posten

Økonomer: Sådan bør du prioritere privatøko

Ifølge Forbrugerr­ådet Taenks cheføkonom og økonomipro­fessor bør danskerne saette flere penge i banken til regninger og måske parkere drømmen om tidlig pension i en periode.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Den helt store udfordring for en stigende del af familierne i Danmark er risikoen for at mangle likviditet her til vinter.

Trods frivaerdi og paene pensionsop­sparinger kan der komme til at mangle rede penge til at betale de hurtigt stigende regninger.

»Lige nu er prioritete­n klar.

Man skal først og fremmest sørge for at have en større buffer i banken til vinterens regninger. Det er helt uforudsige­ligt, hvad der kommer til at ske. Og så nytter det ikke, at alle ens penge er bundet i ekstra pensionsop­sparing,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom Forbrugerr­ådet Taenk.

Prioriteri­ngen

Forbrugerr­ådet Taenk giver følgende anbefaling, når budgettet for den kommende tid laegges:

Normalt anbefales likvid N opsparing til at daekke to-tre måneders faste omkostning­er.

Det bør forhøjes med penge nok til at daekke yderligere to-tre måneder, fordi de voksende udgifter er så uforudsige­lige.

Dernaest bør afvikling af N variabelt forrentet gaeld prioritere­s. Det gaelder først og fremmest bankgaeld, men også realkredit­gaeld, fordi det er uvist, hvor meget boligprise­rne falder, og isaer nye boligejere risikerer at blive teknisk insolvente, så de ikke kan saelge uden tab.

Har man stadig penge tilovers, N er ekstra pensionsop­sparing en mulighed. Men ellers raekker den indbetalin­g, der skal ske til arbejdsmar­kedseller firmapensi­on fint lige nu. Indbetalin­gerne kan øges igen senere.

Økonomipro­fessor Carsten Tanggaard, Aarhus Universite­t, støtter Forbrugerr­ådet Taenks forslag til økonomisk vaegtning.

»Mange familier begynder at vaere virkeligt pressede nu. Og de skal prioritere at kunne betale regninger frem for at spare ekstra op til alderdomme­n. Er der plads i økonomien derudover, bør betaling af klatgaeld og anden bankgaeld prioritere­s, for udlånsrent­en stiger hurtigt. Pensionsop­sparingen må man rette op på naeste år eller naeste år igen,« siger Carsten Tanggaard.

Morten Bruun Pedersen minder om, at selv for den, der er på vej på pension, venter i gennemsnit 20 udbetaling­sår, hvor kurserne kan rette sig og inflatione­n dale.

Han pointerer, at det kun er den ekstra pensionsop­sparing, der bør røres ved, mens det er en meget dårlig idé at haeve sin pensionsop­sparing før tid.

Det er helt uforudsige­ligt, hvad der kommer til at ske. Og så nytter det ikke, at alle ens penge er bundet i ekstra pensionsop­sparing. MORTEN BRUUN PEDERSEN, CHEFØKONOM FORBRUGERR­ÅDET TAENK

Indbetalin­gerne

De seneste år er de frivillige indbetalin­ger til pension steget i både firmapensi­oner og arbejdsmar­kedspensio­ner.

Mange har lavet aftaler om at betale lidt ekstra ind hver måned. Summen af frivillige indbetalin­ger har slået rekord år efter år og anslået passeret 10 mia. kr. om året.

I år melder PFA og Industrien­s Pension begge om

8 7 6 5 4 3 2 1 0 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark