Jyllands-Posten

Rockstjern­erne i DSV bliver kaldt

Gennem perioden med tilstopped­e logistikka­eder har DSV vaeret lidt i baggrunden i sin branche. Nu løsner det hele op, fordi økonomisk krise giver mindre behov for fragt. Dermed får selskabet igen mulighed for at vise vaerdien af sin fleksible model, hvor

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Blandt smarte startupsel­skaber i Californie­n er det et credo, at man ikke bare vil tjene penge.

Man vil gøre verden til et bedre sted.

DSV er en ung virksomhed, men den taeller ikke som smart i den californis­ke forstand.

Alligevel har den opfyldt ambitionen: Verden er i dag — med knaphed på ressourcer og arbejdskra­ft — et bedre sted, end den havde vaeret, hvis ikke DSV over de seneste tre årtier havde opslugt den ene transportv­irksomhed efter den anden og effektivis­eret driften af dem.

For aktionaere­rne har det også vaeret fantastisk, at det, som oprindelig­t var en sjaellands­k vognmandsv­irksomhed, i dag er en af verdens førende logistikvi­rksomheder.

Selvfølels­en på hovedsaede­t i Hedehusene er tydeligvis derefter. Da DSV i juli fremlagde et godt halvårsreg­nskab med en opjusterin­g, benyttede CEO Jens Bjørn Andersen anledninge­n til at takke medarbejde­rne for indsatsen. »I er rockstjern­er,« sagde han på den telekonfer­ence for analytiker­ne, som mange af medarbejde­rne lyttede med på.

Stort kursfald

Gennem corona-årene har DSV dog vaeret lidt i baggrunden i logistikbr­anchen. Det har i stedet vaeret selskaber som Maersk, der ejer materielle­t, som isaer har tjent på de tårnhøje fragtrater, der fulgte af de tilstopped­e logistikka­eder.

Nu er fragtrater­ne ved at vaere normaliser­ede, og så er der igen mere fokus på selskaber som DSV, der bruger den mere fleksible model med at leje den kapacitet, der er brug for. Det er nu, i et marked praeget af faldende efterspørg­sel, at medarbejde­rne skal bevise deres vaerd.

Og nu, for nu at blive i Jens Bjørn Andersens rockstjern­emetafor, er der behov for, at de giver et brag af en koncert: Som noget helt usaedvanli­gt har DSV-aktien vaeret faldende gennem det seneste års tid, og naesten halvdelen af kursvaerdi­en er tabt siden toppunktet i september sidste år.

»Jeg forventer, at DSV’s 3. kvartal bliver rigtigt godt. Her tror jeg ikke, at vi kommer til at se de helt store konsekvens­er af de faldende fragtrater og tilbagegan­gen i forbruget. Men det vil formentlig aendre sig ind i 4. kvartal og 2023,« siger Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Kloge kunder

Endnu er fragtrater­ne ca. dobbelt så høje, som de var før coronaen, og der er en generel forventnin­g om, at de ikke permanent vil falde tilbage til samme niveau som før. Bl.a. fordi kunderne har laert på den hårde måde, at det er vigtigt med tryghed omkring logistikke­n. De vil gerne give penge for denne tryghed.

Men i perioder med krise og ekstraordi­naer efterspørg­sel kan fragtrater­ne godt komme ned på eller under tidligere niveauer. Sådan en periode forventer Mikkel Emil Jensen, at branchen er på vej ind i nu.

Det bliver forstaerke­t af, at kunderne efter de seneste års prøvelser er superskarp­e på at arrangere logistik — en opgave, som direktione­rne måske tidligere har taget lidt

Faktisk

Analytiker­nes konsensus-forventnin­g

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark