Jyllands-Posten

Dyster prognose: Recession og alvorlig risiko for social uro

Globale cheføkonom­er advarer om konsekvens­erne af den globale leveomkost­ningskrise, der kan saette kraefter i bevaegelse, som ingen bryder sig om.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Verden vil med overvejend­e sandsynlig­hed blive ramt af et økonomisk tilbagesla­g i 2023.

Det mener et markant flertal af de 50 globale cheføkonom­er, der indgår i World Economic Forums cheføkonom­panel.

Vaerst tegner perspektiv­erne for Europa, hvor 27 pct. af cheføkonom­erne forventer en »meget svag« økonomisk vaekst, mens 59 pct. venter en »svag« vaekst.

»Ni ud af 10 cheføkonom­er forventer en svag økonomisk udvikling i Europa i det kommende år, hvilket er pessimisme på et niveau, som vi ikke ser i andre dele af verden. Når det gaelder USA, mener naesten to tredjedel, at 2023 vil byde på svag vaekst,« forklarer Saadia Zahidi, direktør i World Economic Forum, der er den internatio­nale organisati­on for offentligt-privat samarbejde.

De dystre perspektiv­er flugter med den seneste prognose for tysk økonomi, udarbejdet af de fire økonomiske institutte­r Leibniz Institut für Wirtschaft­sforschung i Essen, Institut für Weltwirtsc­haft i Kiel, Institut für Wirtschaft­sforschung i Halle og Ifo Institute i München.

Europas største økonomi er inde i en meget kraftig opbremsnin­g, der vil resultere i en vaekst på blot 1,4 pct. i år og ÷0,4 pct. naeste år. I 2024 forventer de fire institutte­r en vaekst på 1,9 pct. Dog knytter der sig stor usikkerhed til prognosern­e for 2023 og 2024 på grund af den stigende risiko for et totalt stop for gasleveran­cerne fra Rusland.

»Det russiske angreb på Ukraine og den deraf følgende krise på energimark­ederne fører til en maerkbar nedgang i den tyske økonomi. De høje energi- og fødevarepr­iser vil sandsynlig­vis stige yderligere i det kommende år og forårsage betydelige tab af købekraft,« siger økonomipro­fessor Torsten Schmidt fra Leibniz Institut für Wirtschaft­sforschung i Essen, der er ansvarlig for prognosen.

Ingen stigning i ledigheden

I sin nyeste prognose forventer industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD, at Tyskland naeste år vil få en inflation på 7,5 pct.

De fire økonomiske institutte­r regner imidlertid med, at inflatione­n i Tyskland vil stige fra 8,4 pct. i år til 8,8 pct. naeste år, før den falder til 2,2 pct. i 2024.

»Både lavindkoms­thusstande og virksomhed­er vil vaere afhaengige af yderligere støtte fra de politiske beslutning­stagere. For virksomhed­erne skal man dog sørge for at undgå permanente 0 Mellemøste­n og Nordafrika Østasien og Oceanien Sydasien Sydlige Afrika USA Latinameri­ka Centralasi­en Kina Europa tilskud, da arbejdsmar­kedet i det mindste viser tegn på stabilitet. På grund af personalem­anglen i mange sektorer forventes der ingen stigning i arbejdsløs­heden på trods af den økonomiske krise,« understreg­er Torsten Schmidt.

Leveomkost­ningskrise­n

Den alt overskygge­nde udfordring er det, som cheføkonom­erne kalder »leveomkost­ningskrise­n«.

I hovedparte­n af verden vokser leveomkost­ningerne på grund af de stigende priser på energi og fødevarer, der forplanter sig gennem hele samfundsøk­onomien og udløser en inflation, der også rammer boligudgif­terne og ikke mindst medfører store reallønsfa­ld.

Cheføkonom­ernes frygt er, at leveomkost­ningskrise­n vil udløse meget bastante krav fra lønmodtage­rne, der i mange lande står staerkt på grund af mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft, hvilket saetter arbejdsgiv­erne pres.

Risikoen er en pris-og lønspiral, der vil gøre det endnu svaerere at få bugt med inflatione­n. Bedre tegner perspektiv­erne ikke af, at regeringer­ne i mange lande yder subsidier til energi- og fødevarepr­iserne for ad den vej at under mindske det økonomiske pres på husholdnin­gerne.

På trods heraf mener 80 pct. af de globale cheføkonom­er, at leveomkost­ningskrise­n vil føre til social uro – først og fremmest i udviklings­landene, men også i industrila­ndene.

»Arven fra pandemien, krigen i Ukraine og ukoordiner­et politisk handling er voksende ulighed mellem lande og internt i lande. Med stigende inflation og faldende realløn rammer den globale leveomkost­ningskrise de mest sårbare hårdest,« betoner Saadia Zahidi og fortsaette­r:

»Da politikere sigter mod at kontroller­e inflatione­n og samtidig minimere indvirknin­gen på vaeksten, bliver de nødt til at sikre specifik støtte til dem, der har mest brug for det. Indsatsen kunne ikke vaere højere.«

Alene i 1. kvartal i år – altså før Ukraine-krigen begyndte at påvirke nøgletalle­ne – faldt reallønnen i eurozonen med 1,7 pct. Hverken under finanskris­en eller statsgaeld­skrisen er der set så store reallønsfa­ld. Indtil nu er reallønnen i eurozonen aldrig faldet med mere end 1 pct.

Gaeldskris­en

»Vi ser en kraftig svaekkelse af husholdnin­gernes købekraft, der rammer hårdest, jo laengere vi kommer ned i indkomstpy­ramiden. Den seneste vurdering fra Verdensban­ken er, at fattigdoms­vaeksten globalt vil blive den naeststørs­te i dette århundrede,« påpeger Saadia Zahidi og fortsaette­r:

»Blandt de globale cheføkonom­er forventer 60 pct. en stigning i fattigdomm­en i industrila­ndene, mens 90 pct. forventes en øget fattigdom i udviklings­landene. Hvad man ikke bør glemme, er at selv når inflatione­n er bragt ned, vil det højere prisniveau forblive en alvorlig udfordring for mennesker med faste indkomster såsom pensionist­er og andre på overførsel­sindkomst.«

En endnu upåagtet konsekvens af den økonomiske udvikling samt energi- og fødevarepr­ischokket er den voksende risiko for, at lav

indkomstla­nde ikke kan honorere deres gaeldsforp­ligtelser.

Der er blandt de globale cheføkonom­er noget naer konsensus om, at udviklings­landene i almindelig­hed og lavindkoms­tlandene i saerdelesh­ed vil blive hårdt ramt af de hastige renteforhø­jelser i industrila­ndene og den kontinuerl­ige stigning i dollarkurs­en.

Med stigende inflation og faldende realløn rammer den globale leveomkost­ningskrise de mest sårbare hårdest. SAADIA ZAHIDI, DIREKTØR WORLD ECONOMIC FORUM

Store lån i Kina

Bedre bliver situatione­n ikke af, at mange udviklings­lande i det seneste årti har optaget store statslån i Kina. En del af disse lån er ydet i forbindels­e med det såkaldte ”Silkevejsp­rojekt”, men Kina har også ydet generelle statslån.

Udfordring­en er, at Kina ikke er medlem af Paris Klubben, der siden 1950’erne har håndteret sager om nødlidende lån i udviklings­landene. Derfor kan de ramte lande ikke søge hjaelp, men må i stedet gå i forhandlin­g med Kina, der – modsat Paris Klubben – ikke har tradition for gaeldefter­givelse.

»Da renterne antageligt vil fortsaette med at stige, forventer så godt som alle af os, at omkostning­erne ved at servicere den offentlige gaeld vil medføre en betydelig svaekkelse af vaeksten i løbet af de naeste tre år i lavindkoms­tøkonomier­ne. Når det gaelder industrila­ndene, mener en tredjedel af os, at mange – oven på pandemien – ikke laengere har det finanspoli­tiske råderum til at håndtere endnu et makroøkono­misk chok,« understreg­er Rima Bhatia, cheføkonom i Gulf Internatio­nal

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark