Jyllands-Posten

Inflatione­n tordner videre i eurozonen

Inflatione­n nåede målt på årsbasis op på 10 pct. i euroland i september, viser nye tal fra Eurostat.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Prisstigni­ngerne fortsaette­r med at brage inde over i eurozonen i et omfang, der aldrig er set lignende. I september tog inflatione­n nemlig endnu et hop opad, viser en helt ny opgørelse fra Eurostat, der er den europaeisk­e pendant til Danmarks Statistik.

På årsbasis landede inflatione­n i eurozonen på 10 pct. mod 9,1 pct. i august. Dagens tal kan karakteris­eres som et kinderaeg af dårligdomm­e.

For det første er der tale om en stigning, for det andet var stigningen højere end ventet, og for det tredje er det første gang nogensinde, at inflatione­n har ramt et tocifret niveau i eurozonens historie, og der er dermed også tale om det højeste niveau nogensinde målt i Euroland. Det var på forhånd ventet, at inflatione­n i september ville lande på 9,7 pct.

»Det er en ekstraordi­naer høj inflation, som jeg aldrig troede, vi skulle se i eurozonen,« skriver Frederik Engholm, der er chefstrate­g i Nykredit, i en kommentar.

Det er fortsat isaer energipris­erne, der traekker inflatione­n op. Men ser man på den såkaldte kerneinfla­tion, hvor man traekker energi- og fødevarepr­iser ud af ligningen, står det klart, at prispresse­t breder sig. Kerneinfla­tionen steg nemlig også. Den landede i september på 6,1 pct., hvilket er et markant hop i forhold til august, hvor kerneinfla­tionen lå på 5,5 pct.

Ekstreme tal

»Av, det er ekstreme tal for inflatione­n i eurozonen. Det udhuler i høj fart købekrafte­n hos de europaeisk­e forbrugere,« skriver Lisette Rosenbech Christense­n, der er seniorøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Flere økonomer peger på, at udhulingen af europaeern­es købekraft vil påvirke økonomien negativt.

»10 af 19 eurolande har nu tocifret inflation, og det er efterhånde­n uundgåelig­t, at det ender i en form for recession. Spørgsmåle­t er bare, hvor hård nedturen bliver,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranal­ytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Økonomerne peger samtidig på, at dagens tal laegger yderligere pres på Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) i forhold til at stramme pengepolit­ikken.

»ECB er begyndt at stramme pengepolit­ikken for at tøjle de vilde prisstigni­nger. ECB er dog kommet sent i gang. Der er indtil nu intet der tyder på, at inflatione­n er bragt under kontrol,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i DI, i en kommentar.

Med de seneste to renteforhø­jelser fra ECB’s side er renten blevet haevet med 0,5 procentpoi­nt, men ved det kommende pengepolit­iske møde i ECB kan renten blive sat op med 0,75 procentpoi­nt, lyder vurderinge­n fra flere sider.

 ?? ?? Presset stiger på Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB). Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix
Presset stiger på Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB). Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark