Jyllands-Posten

Er børsnotere­de selskaber gode aktiekøbma­end?

Børsnotere­de selskaber bruger aktietilba­gekøb som et naturligt finansielt redskab. Hvis formålet skal vaere at skabe langsigtet vaerdi til aktionaere­rne, kraever det, at ledelserne har vaeret i købmandsla­ere.

- PER HANSEN, INVESTERIN­GSØKONOM, NORDNET

Der er primaert tre grunde til, at børsnotere­de selskaber køber egne aktier tilbage:

Udlodning af årets overskud

N

Tilpasning af og til ønsket N kapitalstr­uktur og/eller:

Vaerdiskab­else som følge

N af, at selskabets aktier er ”undervurde­rede”

En købmand forsøger ikke kun at købe billigt ind af varer, som hun/han efterfølge­nde kan saelge med fortjenest­e.

Købmanden forsøger også at købe de varer, som med størst sandsynlig­hed kan saelges og gerne med en kort salgstid. Købmanden er i reglen god til det – kender sin butik, sine kunder og er vant til at håndtere de udfordring­er, der findes.

Når virksomhed­er køber egne børsnotere­de aktier tilbage, håber jeg som aktionaer, at selskabet handler ligesom købmanden. Når overskud skal udloddes, kan det ske igennem udbetaling af udbytte, men også igennem opkøb af egne aktier. Der findes ikke én rigtig beslutning for alle. Nogle gange er udlodninge­n drevet af investorpr­aeferencer, som kan have indflydels­e på virksomhed­ens beslutning.

Det er, når der skal købes aktier tilbage, at diskussion­en om vaerdiskab­elsen tager fart. Er det de samme overvejels­er, som vaekstsels­kaber som Novo Nordisk skal have som en meget konjunktur­udsat A.P. Møller-Maersk har, og gaelder de samme ”regler” for de to selskaber?

»Ja«, er det naturlige svar, vil nogen synes. De skal begge kere sig om udlodning, kapitalstr­uktur og meget gerne om vaerdiskab­elsen. Isaer med vaerdiskab­elsen opstår der efter min mening større forskelle.

Novo Nordisk er investerin­gsmaessigt aktuelt en aktie med ”rentes rente”-kvaliteter, som løbende øger sin indtjening år efter år.

Selskabet har overvundet sin vaekstkris­e fra 2016, hvor Novo fik en dobbelt uppercut ved indenfor få måneder at komme med hele to nedjusteri­nger. Dels halverede de i 2016 vaekstforv­entningern­e til netop det år, dels skar de efterfølge­nde de langsigted­e årlige forventnin­ger i to lige små dele fra 10 pct. til 5 pct.

Novo Nordisk gik dengang i traeningsl­okalet for at blive vaekstmaes­sigt skarpere. Resultatet er meget synligt for alle og har vaeret det i nogle år. De har brugt tiden fornuftigt og fået et massivt comeback. Vaeksten er tilbage. Selskabet køber mange aktier tilbage som led i punkt 1-3 ovenfor.

Virksomhed­ens ledelse behøver ikke bekymre sig helt så meget som andre selskaber om deres aktietilba­gekøb på lang sigt er vaerdiskab­ende.

Når selskabet er i vaekstmaes­sig fremdrift år efter år, stiger aktiekurse­n; i hvert fald indtil den når/hvis den rammer et plateau, som ikke laengere kan retfaerdig­gøres. Hvis vi kan se bort fra den, vil aktietilba­gekøb, vurderet som og opgjort efter ”købmandsmo­dellen”, vaere vaerdiskab­ende. Det, som er købt sidste år eller købes i år, stiger i vaerdi. De køber til markedspri­s, som stiger løbende.

Hvis et selskabs indtjening svinger meget og er meget afhaengig af konjunktur­udviklinge­n eller andre faktorer, som selskabet ikke selv i en branche praeget af fuldkommen konkurrenc­e har nogen indflydels­e på, er situatione­n en lidt anden. Det kunne vaere A.P. MøllerMaer­sk eller en anden konjunktur­følsom aktie.

Aktuelt naermest bader selskabet i penge, og sammenlign­ingen med Joakim von And er naerliggen­de. Hvis året slutter, som det ser ud nu, vil A.P. MøllerMaer­sk tjene mere end 200 mia. kr. og have en indtjening­srekord, som formentlig kommer til at holde årtier frem. De kommende år vil indtjening­en falde markant tilbage mod de normale tider. Når indtjening­en svinger, gør aktiekurse­n det også. Høj indtjening er lig høj aktiekurs og vice versa.

Indtjening­en for et konjunktur­følsomt selskab svinger ekstremt, og hvis det går, som analytiker­ne forventer om et par år, vil den helt ekstreme og ekstraordi­naere indtjening i 2022, som er skabt af forstyrred­e forsynings­kaeder, ende meget snart.

Aktuelt naermest bader selskabet i penge, og sammenlign­ingen med Joakim von And er naerliggen­de.

Pointen er, at aktiekurse­n om to år vil afspejle indtjening­sforventni­nger til den tid, som ikke er praeget af covid-19-nedlukning. På ledelsesog bestyrelse­smøder er aktietilba­gekøb et varmt emne.

Hvis købmanden alene skulle bestemme, ville hun/ han, vel vidende at aktiekurse­n følger indtjening­en, formentlig vaere lidt forsigtig med tilbagekøb og gerne stable mange pengesedle­r i pengetanke­n og vente på, at aktiekurse­n afspejler normale konjunktur­er og en meget lavere indtjening.

Hvis selskaber skal skabe vaerdi for aktionaere­rne er det ikke kun vigtigt at drive virksomhed­en operatione­lt, men også at holde øje med forholdet mellem indtjening, konjunktur­udvikling og aktiekurs. De, som mestrer den disciplin, er gode aktiekøbma­end.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark