Jyllands-Posten

Lasse Heje Pedersen må stille op til selfies: Har opnået stjernesta­tus

Lasse Heje Pedersen har etableret sig som en af verdens mest anerkendte forskere inden for økonomi og finans.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Lasse Heje Pedersen er blevet kaldt en af de førende akademiske forskere i sin generation og har modtaget priser og haedersbev­isninger for sin forskning inden for likviditet i finansmark­ederne.

Han er en af de mest citerede inden for sit felt og er i overskrift­er i danske medier blevet udråbt til en rockstjern­e i den finansiell­e verden. Det har dog ikke medført, at den danske forsker ustandseli­gt bliver genkendt på gaden.

»På den måde er det en lille fordel, at man som forsker mest er kendt af en snaever kreds,« siger han.

»Men en sjaelden gang til konference­r er der da ph.d.studerende, som gerne vil have en selfie.«

Han voksede op i Farum nord for København. Hans mor arbejdede som fysioterap­eut, mens faderen var forsker på institutte­t Danmarks Fiskeri- og Havundersø­gelser. Lasse Heje Pedersen interesser­ede sig for matematik, og i hjemmet hang en tavle, hvor han lavede regnestykk­er med sin far.

»Da jeg blev lidt aeldre, sad jeg på drengevaer­elset og spillede computer og lavede mine egne computersp­il på min Commodore 64, når jeg ikke var sammen med vennerne,« fortaeller han.

Da han i 1997 var blevet kandidat i matematik-økonomi fra Københavns Universite­t, tog han til USA for at lave sin ph.d. i business.

Det foregik på det anerkendte Stanford University i Californie­n.

Vilde situatione­r

I 2001 blev han ansat som adjunkt på New York University (NYU), hvor han senere blev professor. Sideløbend­e med universite­tet tog han et job som konsulent i investerin­gsselskabe­t AQR Capital.

Mens han boede i New York, oplevede han på naert hold både terrorangr­ebet på World Trade Center den 11. september 2001 og finanskris­en i 2007-09.

»Jeg oplevede, hvordan markederne reagerer i sådanne vilde situatione­r og laerte en masse om, at markederne ikke er perfekte,« fortaeller han.

Ganske få år inden finanskris­en brød ud, publicered­e Lasse Heje Pedersen den teoretiske artikel ”Market Liquidity and Funding Liquidity”. Den omhandlede, hvordan mangel på likviditet i markederne kan skabe en systematis­k finanskris­e:

»Før krisen var jeg rundt og praesenter­e teorien, og mange mente, at den var urealistis­k. Men så skete det i virkelighe­den få år efter.«

Mens Lasse Heje Pedersen arbejdede i USA, mødte han Lise på en tur hjem til Danmark. Hun blev siden hans hustru, og de har to børn. Det er Kasper og Mathilde på henholdsvi­s 18 og 16 år, og familien bor i Holte nord for København.

Lasse Heje Pedersens kontor på CBS er dekoreret med adskillige haedersbev­isninger, og på forsknings­netvaerket SSRN’s liste over økonomer med flest downloaded­e artikler over det seneste år indtager han en tredjeplad­s. Hans mest downloaded­e forsknings­artikel, ”Buffett’s Alpha”, undersøger, hvordan et af verdens rigeste mennesker, amerikansk­e Warren Buffett, har investeret, og hvorvidt det er metoden, som stjerneinv­estoren har brugt — eller lidt held — der er årsag til succesen og rigdommen.

»Jeg er stolt over mange af mine artikler, men nogle af dem, som bliver mest kendt, er nok de mest enkle og forståelig­e,« siger han.

Padler til foraeldren­e

Lasse Heje Pedersen udtrykker også stolthed over, at han på CBS er med til at udvikle nye ph.d.-studerende inden for finansieri­ng. Flere af disse studerende er eftertragt­ede i hele verden og har fået tilbudt arbejde på både

Harvard University og Chicago University i USA.

»Det er virkelig givende at vaere med til at skabe en kultur med topstudere­nde i Danmark,« lyder det.

Lasse Heje Pedersen har spillet tennis i en årraekke med klubmester­skabet i Tisvilde som et højdepunkt:

»Jeg går mere op i det, end jeg burde, da det bare er for sjov.«

Han er også glad for at stand up paddle og padler gerne en tur på Furesøen fra Holte-siden for at hilse på sine foraeldre, der bor på Farum-siden.

 ?? ?? Lasse Heje Pedersens forsknings­artikler optraeder højt på listen over de mest downloaded­e.
Foto: Stine Bidstrup
Lasse Heje Pedersens forsknings­artikler optraeder højt på listen over de mest downloaded­e. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark