Jyllands-Posten

Arbejdsgiv­erne har forgaeves søgt nye medarbejde­re 130.750 gange

Naesten hver tredje gang er arbejdsgiv­erne gået forgaeves, når de har slået stillinger op. Det viser nye tal fra Beskaeftig­elsesminis­teriet.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Elektriker­e, chauffører, tjenere og mekanikere er svaere at skaffe. Det samme gaelder sosu-ansatte og sygeplejer­sker.

Men mange andre medarbejde­rgrupper haenger heller ikke ligefrem på traeerne, og i alt er arbejdsgiv­erne gået forgaeves 130.750 gange, når de har slået stillinger op. Det svarer til, at 29 pct. af rekrutteri­ngsforsøge­ne har vaeret forgaeves.

Det viser den seneste rekrutteri­ngssurvey fra Beskaeftig­elsesminis­teriet, som opgør antallet af forgaeves rekrutteri­nger. Dermed er manglen på arbejdskra­ft uforandret i forhold til ministerie­ts seneste undersøgel­se fra juni. Også her var den forgaeves rekrutteri­ngsrate på 29 pct.

Situatione­n er bekymrende, understreg­er beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d.

»Vi har en rekrutteri­ngskrise i Danmark. Både i andel og i antal er der mangel på sosu-ansatte og sygeplejer­sker frem mod 2030. Og på det private arbejdsmar­ked er manglen på isaer faglaerte medarbejde­re staerkt bekymrende og i fokus for regeringen, for det er medarbejde­rgrupper, som er afgørende

Sygeplejer­sker Sosu-hjaelper Sosu-assistent Paedagog Skolelaere­r Specialarb. jern/metal Prod.medarb. Tjener Chauffør Elektriker Mekaniker Klejnsmed for den grønne omstilling,« siger han.

Af de 130.750 forgaeves opslåede stillinger blev godt 72.000 stillinger slet ikke besat, mens godt 58.000 stillinger blev besat med en ansøger uden de kvalifikat­ioner, som arbejdsgiv­eren i første omgang gik efter.

I alt 46 pct. af de virksomhed­er, som søgte forgaeves, led ifølge undersøgel­sen produktion­stab som konsekvens.

Nej til ordre

Det sidste viser ifølge underdirek­tør i Dansk Industri, Steen Nielsen, den virkelighe­d, som mange virksomhed­er står i og har stået i laenge: nemlig at de må sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe folk.

»Selv om alle vist tror på, at der kommer en opbremsnin­g nu, er beskaeftig­elsen så høj og ledigheden så lav, at der vil gå laenge, inden det vil kunne maerkes, og der bliver faerre og faerre af nogle af de faglaerte grupper, som virksomhed­erne virkelig har brug for, fordi mange faglaerte går på pension i de kommende år, og der kommer slet ikke lige så mange nye, unge faglaerte ind,« siger han.

Undersøgel­sen daekker stillinger opslået i perioden fra december 2021 til maj i år. Ruslands invasion af Ukraine og den stigende inflation har således vaeret en faktor i perioden, men den seneste tids efterhånde­n mange prognoser for økonomisk tilbagesla­g og dårlige økonomiske nøgletal er ikke med.

Ifølge Peter Hummelgaar­d er der heller ikke grund til at tro, at manglen på arbejdskra­ft snart vil løse sig selv og blive afløst af bekymringe­r for mangel på arbejde.

»Det håber jeg ikke, og det kan jeg naesten heller ikke se, skulle blive tilfaeldet. Vores behov for elektriker­e, industrite­knikere og mange andre faglaerte til den grønne omstilling bliver ikke mindre, og det gaelder sygeplejer­sker, paedagoger og andre medarbejde­r inden for kernevelfa­erden,« siger Peter Hummelgaar­d.

Omskoling

»Men som altid i kriser vil der vaere ufaglaerte, som kan blive ramt, og dem skal vi formå at samle op og omskole og videreudda­nne på samme måde, som vi gjorde under corona,« siger han.

Han understreg­er, at regeringen i de foreløbig tre reformpakk­er under titlen ”Danmark kan mere” har indgået aftaler om eller senest fremlagt udspil, der øger arbejdsudb­uddet. Det gaelder bl.a. kortere dagpengepe­riode for nyuddanned­e, mulighed for at tage en faglaert uddannelse på 110 pct. af dagpengesa­tsen, lettere adgang for udenlandsk arbejdskra­ft og senest et forslag om at give sosu-elever løn under hele uddannelse­n for at tiltraekke flere.

Også en konkretise­ring af statsminis­ter Mette Frederikse­ns åbning for højere løn til sygeplejer­sker er ifølge Peter

Hummelgaar­d på vej. Steen Nielsen efterlyser dog langt større fokus på manglen på arbejdskra­ft i de private virksomhed­er.

»Manglen på arbejdskra­ft i det private er mindst lige så alvorlig som i den offentlige sektor, men det er skuffende, hvor lidt politikern­e har vaeret villige til at gøre siden valget i 2019 for at skaffe arbejdskra­ft til virksomhed­erne. Man har tvaertimod indført ordningen med tidlig pension, som draener arbejdsmar­kedet for nogle af de faglaerte, som der netop er så stor mangel på,« siger han.

 ?? ?? Blandt andet er det svaer at rekruttere tjenere. Ifølge beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d står Danmark i en regulaer rekrutteri­ngskrise. Foto: Nicolai Lorenzen
Blandt andet er det svaer at rekruttere tjenere. Ifølge beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d står Danmark i en regulaer rekrutteri­ngskrise. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark