Jyllands-Posten

Boligsaelg­ere giver historisk store afslag

Meget tyder på, at boligmarke­det går ind i en mørk periode, mener et af Danmarks største realkredit­institutte­r.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

1.628 mia. kr. Så meget måtte boligsaelg­erne justere priserne nedad i september, der har udviklet sig til den sorteste måned på boligmarke­det siden 2008.

Rabatterne er på kun én måned steget så eksplosivt, at de er på samme niveau, som da finanskris­en toppede i september 2008. Det var måneden, da Lehman Brothers krakkede.

Det voldsomme stemningss­kifte er sket på rekordtid – fra august til september – viser nye tal fra Boliga.dk, der måned for måned registrere­r prisnedsla­g på boligmarke­det. Der er altså tale om de reelle handler.

»Det er i høj grad blevet købers marked, og saelgerne skal indstille sig på, at udbudspris­erne bør justeres ind efter en ny virkelighe­d. Det kan blive nødvendigt med et paent prisnedsla­g, før enderne kan mødes,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

I september blev der i gennemsnit givet et nedslag på godt 37.000 kr. pr. udbudte parcel- og raekkehus.

»Det tal har aldrig vaeret højere i statistikk­ens historie siden 2007,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

I regnestykk­et hører med, at boligprise­rne er markant højere nu end dengang, men selv om man renser for det, er det gennemsnit­lige nedslag kun en anelse lavere.

Saelgere af parcel- og raekkehuse står for 1.055 mia. kr. af prisnedsla­gene.

Hug til ejerlejlig­heder

Det københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked har vaeret under pres de seneste måneder. Men det er accelerere­t i september, hvor der blev slået 217 mio. kr. af udbudspris­erne.

I gennemsnit blev priserne skåret ned med ca. 75.000 kr. i september mod små 50.000 kr. måneden før. Der er dog tale om gennemsnit­stal, og flere steder i København har lejligheds­saelgerne ikke justeret prisen nedad. Det betyder til gengaeld, at andre har måttet indkassere et endnu større tab.

»Tallene understreg­er, at prisfalden­e på boligmarke­det hen over sommeren ikke har vaeret en enlig svale, og at presset på priserne tvaertimod er blevet forstaerke­t i september,« konstatere­r Christian Hilligsøe Heinig.

Med de betydelige rentestign­inger i september og rekordhøje energiregn­inger tyder alt på, at boligmarke­det går en mørk tid i møde, mener han.

Nationalba­nken vurderede for nyligt, at husprisern­e på landsplan vil falde med i omegnen af 10 pct. frem mod udgangen af 2023.

Den prognose er Realkredit Danmark på linje med.

»Men vi vurderer, at risikoen i øjeblikket haelder i retning af endnu større prisfald,« mener Realkredit Danmarks cheføkonom.

Han understreg­er, at det efterhånde­n er svaert at udarbejde prognoser på grund af den voldsomme økonomiske usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark