Jyllands-Posten

Boligmarke­det er et minefelt: Derfor øges

Flekslån og andre rentetilpa­sningslån er ekstremt hårdt ramt af den finansiell­e uro. I horisonten lurer endnu flere problemer.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligmarke­det er et minefelt. Der er ikke laengere tvivl om, at de tårnhøje renter vil presse priserne nedad.

Alle faresignal­erne er der nu. Priserne er begyndt at falde, rabatterne bliver større, og boligerne ligger laengere før salg. De dyreste områder vil blive hårdest ramt. Her taler vi om prisfald i størrelses­ordenen 10 til 15 pct.

Og så er der ikke engang taget højde for den nye boligskatt­ereform, der traeder i kraft 1. januar 2024. Reformen vil ramme de dyreste boliger hårdest, men det er langtfra sikkert, at alle når at få en ny vurdering, der er en forudsaetn­ing for reformen.

Det vil skabe yderligere usikkerhed, og usikkerhed er gift for boligmarke­det, viser alle erfaringer.

Boligejern­es låneadfaer­d kan også udvikle sig til et problem. Søgningen mod lån med renterisik­o har ikke vaeret større i mange år. Det kan ikke kun vaere ødelaeggen­de for boligejern­es privatøkon­omi, men også for den finansiell­e stabilitet, advarer Det Systemiske Risikoråd i sin seneste rapport.

Og risikoråde­t har skaerpet advarslern­e.

Sådan er det gået

Alle ved, at boligrente­rne er steget voldsomt siden januar.

Dengang kunne man få et 30-årigt lån med en fast rente omkring 1,5 pct.

Fra naeste uge er renten 6 pct. Det er en firedoblin­g på ni måneder.

Renten på det mest populaere flekslån, F5, er i samme periode steget fra ca. 0 til nu 3,8 pct. Det kan vi kalde en mangedobli­ng!

Rentestign­ingerne på flekslånen­e betyder, at det ikke laengere er naer så attraktivt at benytte dem, hvis man indfrier sit eksisteren­de boliglån til underkurs. Den trafik, som kaldes skaev konverteri­ng, har fået sit gennembrud i år.

40 pct. af alle de boligejere, der har lagt lån om i år, har udskiftet deres faste rente med variabel rente. Dermed er de i bogstaveli­gste forstand gået fra rentesikke­rhed til renteusikk­erhed.

De pågaeldend­e vinker frivilligt farvel til at kunne konvertere, når renten bevaeger sig både op og ned. Samtidig løber de en renterisik­o, der kan få alvorlige konsekvens­er for deres privatøkon­omi.

Advarsler mod gaeld

Vi hører tit, at danske boligejere er godt polstrede og derfor kan tåle prisfald. Det er Det Systemiske Risikoråd ikke enig i. Rådet blev nedsat efter finanskris­en netop for at advare om de finansiell­e risici, der kan opstå.

En af de opsigtsvae­kkende konsekvens­er fra den seneste rapport lyder:

»Danske boligejere har betydelige aktiver, men er også blandt de mest forgaelded­e i verden målt på bruttogael­d i forhold til disponibel indkomst.«

Det er ikke kun husprisern­e, der vil få et gok fremadrett­et. Alle danskere med aktier ved udmaerket, at deres formue er blevet udhulet allerede. Så vaerdien af aktiverne falder, mens renterne af gaelden stiger.

Risikoråde­t går endda så langt som til at påpege, at boligejern­es øgede lyst til flekslån og afdragsfri­hed er en trussel for den finansiell­e stabilitet i Danmark.

Renterne bestemmes alene af kursbevaeg­elserne, og de har pil nedad nu. Det kan meget vel skyldes, at der på det seneste er skabt en vis usikkerhed om investorer­nes lyst til at købe danske boligoblig­ationer.

Uroen på finansmark­ederne har fået investorer­ne til at flytte flere penge til Tyskland, der er det sikreste marked i krisetider.

For at ville købe danske obligation­er, kraever de rabat. Den rabat er nu 40 basispoint, men her taler vi kun om forholdet mellem tyske og danske statspapir­er.

Foruden de 40 basispoint vil investorer­ne have yderligere rabat for at købe boligoblig­ationer, som altså rammes på to fronter.

De udenlandsk­e investorer er så småt begyndt at traekke sig tilbage. I januar ejede udlandet knap 35 pct. af alle boligoblig­ationer. Nu er ejerandele­n blot 32,8 pct. Også blandt danske investorer er interessen faldende.

Fordele ved tilpasning­slån

Rentetilpa­sningslån har altid vaeret billigere end lån med fast rente. Det er de stadigvaek.

Det er stadig muligt at låne med en lav rente. De mest rentefølso­mme lån som eksempelvi­s F1 ligger nu i rente omkring 2,5 pct.

Forskellen mellem renteForde­len

16. sep. 2022 22. sep. 2022

3,1

29. sep. 2022

3,1 3,4

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark