Jyllands-Posten

Efter krisemøde om Studstrupv­aerket: Slukningsa­rbejdet går efter planen

Brandvaesn­et arbejder fortsat på at slukke branden i en silo på Studstrupv­aerket. Myndighede­rne holder øje med vindretnin­gen og røgudvikli­ngen.

- CLARA STEGGER NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN clara.stegger@jp.dk nikolaj.b.marcussen@jp.dk

Det braender fortsat på Studstrupv­aerket nord for Aarhus.

Derfor afholdt Østjylland­s Brandvaese­n både statusmøde og et krisemøde søndag. På møderne blev der gjort status på nattens arbejde og udarbejdet en plan for det naeste døgn. Saerligt siloens status, udviklinge­n af branden og vindretnin­gen var i fokus.

Østjylland­s Brandvaese­n oplyser, at slukningsa­rbejdet går som planlagt. Store bunker af traepiller køres ud af en tunnel fra bunden af siloen, hvorefter de braendende piller bliver slukket udenfor, hvilket fortsat kan give perioder med røg. Samtidig forsøger man at holde temperatur­en nede i siloen, så det er muligt at udføre arbejdet.

»Natten er forløbet, som den skulle. Som det ser ud nu, kan vi fortsaette med at køle ned og køre ud,« siger Kasper Sønderdahl, beredskabs­direktør i Østjylland­s Brandvaese­n til Jyllands-Posten.

Han oplyser, at der har vaeret 30 brandmaend på arbejde i nat, og de får assistance fra 20 flere i dagtimerne.

Branden kan udvikle sig

Der er stadig risiko for, at branden kan blive større. Udviklinge­n af branden skyldes, at brandvaesn­et kører mere og mere, der kan braende, ud. Det betyder, at der kan komme mere ild til, og dermed er der fare for, at branden kan blive større.

»Det er det, som vi holder øje med, men vi ved endnu ikke, hvordan udviklinge­n bliver. Vi tager det, som det kommer, og er forberedt til taenderne,« siger Kasper Sønderdahl.

Brandvaesn­et er desuden enormt opmaerksom­t på siloen, som kan have en opførelses­tid på to-tre år og påvirke varmeforsy­ningen i Aarhus, hvis den beskadiges.

»Hvis siloen lider så meget skade, er vi inde i et fortsat driftspers­pektiv, som kan gøre det udfordrend­e på sigt at opretholde en varmeforsy­ning. Det ønsker vi ikke, og det er derfor, vi er nødt til at saette ind nu med en ny taktik, der gør, at vi kan beskytte siloen,« sagde Kasper Sønderdahl på et pressemøde i fredags.

Derfor kan han også oplyse søndag, at de fortsat passer meget på siloen og besigtiger den løbende.

»Vi ved godt, at det svage punkt er tagkonstru­ktionen. Den har vaeret hårdt ramt af branden, der har stået på i 10 dage,« fortaeller Kasper Sønderdahl.

Myndighede­rne holder øje

På krisemødet var der også stort fokus på røgudvikli­ngen fra branden. På grund af slukningsa­rbejdet udsendes der i perioder fortsat bølger af røg.

Østjylland­s Brandvaese­n oplyser, at vindretnin­gen aendrer sig løbende, og derfor vil røgen kunne give lugtgener i store dele af Østjylland. Når vinden fører røgen vaek, er borgerne ikke umiddelbar­t belastet af røgen, og man kan opholde sig inde og ude på almindelig vis.

Søndag blaeste vinden røgen ud over bugten og det sydlige Djursland. Her kunne røgen lugtes, men vurderinge­n er, at røgen er så fortyndet, at der ikke er nogen sundhedsri­siko.

Myndighede­rne vil løbende holde øje med vindretnin­gen og røgudvikli­ngen, og der vil komme nye anbefaling­er, hvis sundhedsmy­ndighedern­e vurderer, at der opstår risiko i bestemte områder.

Tager flere dage

Der er fortsat ikke en tidsramme for, hvornår slukningsa­rbejdet er faerdigt, så beboerne naer vaerket må vaebne sig med tålmodighe­d.

»Det tager flere dage, før den er slukket, mere praecis kan jeg ikke vaere,« siger Kasper Sønderdahl.

Østjylland­s Brandvaese­n oplyser, at det fortsat får hjaelp fra Beredskabs­styrelsen.

 ?? ?? Der er fortsat brand på Studstrupv­aerket. Siloen med traepiller udvikler voldsom røg, der er til store gene for både naboer og laengere vaek i Østjylland. Foto: Helle Arensbak
Der er fortsat brand på Studstrupv­aerket. Siloen med traepiller udvikler voldsom røg, der er til store gene for både naboer og laengere vaek i Østjylland. Foto: Helle Arensbak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark