Jyllands-Posten

Butikkerne­s lagre er fyldte: Nu kan der gøres en god handel

Der kan vaere rigtig gode tilbud i vente i den kommende tid, fordi forretning­erne ikke ønsker at braende inde med varer, forklarer forbrugere­kspert.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Vi har faerre ekspeditio­ner. Der kommer ikke så mange gadekunder, der lige skal købe en T-shirt eller et baelte.«

Sales manager Jesper Ambrosius, Herretøjsf­orretninge­n Wagner på Søndergade i Aarhus, har som mange andre forretning­sdrivende på Strøget i Aarhus noteret sig en faldende købelyst.

»Til gengaeld er det gennemsnit­lige salg højere. Det er kunder, som kommer ind for at købe et saet tøj, fordi de skal bruge det,« forklarer han.

Aktivitete­n i butikken faldt ifølge ham i slutningen af sommeren.

»Da gik det for alvor gik op for mange, at regningern­e på nogle af de faste omkostning­er ville blive meget højere. Alle er berørt af det, men det er tøjforretn­inger som vores, som bliver ramt først,« mener Jesper Ambrosius.

Hans fornemmels­e er, at kunderne i øjeblikket venter på, at priserne bliver sat ned.

»Mange vil nok udsaette købet af f.eks. en vinterjakk­e til black friday. Der vil mange sikkert også købe julegaver, så omsaetning­en på black friday kan godt blive større end normalt,« vurderer han.

Stille hverdage

Den lavere handelsakt­ivitet har bl.a. resulteret i bugnende varelagre. Hos strøgforre­tningen Only venter butikschef Julie Baasch med at få nye varer hjem.

»Lageret er fyldt, så vi holder et par ugers pause med nye leveringer. Sommertøje­t er pakket ned. Noget gemmer vi til sale, mens det faste sortiment bliver solgt til normalpris til naeste saeson,« fortaeller butikschef­en, som kan maerke en markant aendring.

»Hverdagene er mere stille end normalt, men weekendern­e er gode. Vi nyder isaer godt af de mange krydstogts­besøg, vi har haft i år,« forklarer hun.

Ifølge formand for Gadeforeni­ngen Strøget Aarhus, Claus Broberg, er butikkerne­s varelagre fyldte mange steder. Nu handler det om at få varerne ud, inden der kommer nye varer hjem. Det gaelder også for hans egen forretning Japan Photo i Ryesgade.

»Du kan lige nu komme ned i Japan Photo og slå en god handel af. Og det kan også blive en ekstra god handel,« lover Claus Broberg.

»Det er bedre for os at få nogle penge i kassen, end at vi f.eks. har objektiver og blitzer på lager, som står til en større vaerdi, end det, vi kan få dem afviklet til,« erkender han.

Saerligt varegruppe­r, som er saeson- eller modepraege­de eller elektronik, som hurtigt bliver foraeldet, gaelder det ifølge ham om at få sendt over disken.

Gode købmaend

De forretning­sdrivende, som nu saelger til reduceret pris, er ifølge strøgforma­nden ikke i panik, men udviser blot godt købmandska­b.

»Et godt gammelt høkerprinc­ip er, at den første nedskrivni­ng er den billigste. Så i stedet for at forsøge at fedte den igennem med minus 10 pct., kan det godt vaere, at man hakker den op på minus 25 pct. i stedet for at ende med at skulle saelge ud med 50 pct.,« fortaeller Claus Broberg.

Den kommende tid kan derfor blive saerdeles gunstig for forbrugere, som gerne vil spare og købe julegaver i god tid.

»Det bliver et efterår med mange gode tilbud, og det bliver kundernes jul,« forudser han.

Ifølge forbrugere­kspert Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavi­a, har der siden august vaeret en generel nedgang i forbruget, som har påvirket alle brancher med undtagelse af restaurati­on. Forklaring­en skal findes i, at der de to foregående år har vaeret et generelt højt forbrug – ikke mindst af ting til boligen – og at energikris­en har skabt usikkerhed omkring den fremtidige økonomi.

Det bliver et efterår med mange gode tilbud, og det bliver kundernes jul. CLAUS BROBERG, FORMAND, GADEFORENI­NGEN STRØGET AARHUS

Flere osere

»Der er ikke, fordi vi mangler penge, men mere frygten for, hvad der kommer til at ramme os i efteråret og til vinter,« vurderer forbrugere­ksperten.

Det har resulteret i en større bevidsthed hos forbrugern­e, i forhold til hvad de bruger penge på, forklarer Dorte Wimmer.

»Vi hører fra butikkerne, at der er lidt flere osere derude, som går rundt og kigger uden reelt at købe noget. Man køber billigere varer, og man er lidt laengere om at beslutte sig inden et køb,« forklarer hun.

Dorte Wimmer forudser, at mange varer vil blive solgt til – for forbrugern­e – rigtig gode priser i de kommende måneder.

»Ud fra et kundesynsp­unkt kan vi komme til at se black friday- og juletilbud, som er lidt bedre og lidt mere attraktive, end vi har set de sidste par år. Man kan godt som kunde forberede sig på en god tid,« siger hun.

 ?? ?? Sales manager Jesper Ambrosius, Wagner på Søndergade i Aarhus, har de seneste uger haft faerre ekspeditio­ner end normalt. Til gengaeld køber de kunder, der kommer ind, for flere penge. Foto: Stine Schjøtler
Sales manager Jesper Ambrosius, Wagner på Søndergade i Aarhus, har de seneste uger haft faerre ekspeditio­ner end normalt. Til gengaeld køber de kunder, der kommer ind, for flere penge. Foto: Stine Schjøtler
 ?? ?? Butikschef Julie Baasch, Only, oplever mindre aktivitet på hverdage, men gode weekender. Foto: Stine Schjøtler
Butikschef Julie Baasch, Only, oplever mindre aktivitet på hverdage, men gode weekender. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark