Jyllands-Posten

Champions League er ingen økonomisk guldmine

Bakken Bears’ nylige kvalifikat­ion til Champions Leaguegrup­pespillet er ikke noget, der kan maerkes på kistebunde­n. Faktisk er det lige modsat, siger klubbens sportsdire­ktør.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

Man skulle tro, at det ville vaere en økonomisk gevinst at deltage i den bedste europaeisk­e basketball turnering. Men sådan forholder det sig langtfra.

»En underskuds­forretning« er de ord, Bakken Bears sportsdire­ktør, Michael Piloz, bruger om Basketball Champions League. En adgangsbil­let til den prestigefy­ldte turnering giver et engangsbel­øb på 40.000 euro, hvilket svarer til omkring 300.000 danske kroner. Ved første øjekast er det en paen sum penge, men de er hurtigt brugt.

Flyrejser og baneleje er to af de største syndere. Det koster en hel del at sende 18-20 mand afsted rundtomkri­ng i Europa, fortaeller Michael Piloz. Dertil kommer, at Bakken Bears ikke kan få lov at afvikle deres kampe på hjemmebane, da Vejlby-Risskov Hallen ikke lever op til internatio­nale standarder. Derfor skal de ud og leje en hal til lejlighede­n. Tidligere har Bakken Bears løst problemet ved at spille deres europaeisk­e kampe i Ceres Arena, men i år har det vaeret besvaerlig­t da datoerne er optagede.

»Allerhelst vil vi gerne spille i Aarhus og traekke et stort publikum med ind. Derfor har vi vaeret i dialog med Ceres Park siden lodtraekni­ngen, hvor vi kendte de potentiell­e kampdatoer. Men det har vaeret svaert at skubbe andre aftaler ud, fordi vi først for nylig endelig har kvalificer­et os. Vi er stadig i en afklarings­fase og venter med at melde noget endeligt ud, indtil vi ved, hvor vi kan spille,« siger sportsdire­ktør Michael Piloz.

Giver det mening?

I modsaetnin­g til fodboldens Champions League får man ikke i basketball hverken tvpenge eller et beløb for hvert point opnået. Først hvis Bakken Bears formår at gå videre fra gruppespil­let, er der ekstra penge at hente. Vindes turneringe­n er praemiesum­men på en million euro. Bakken Bears har to gange tidligere spillet Champions League, begge gange kom de ikke videre fra gruppespil­let. Derfor går klubbens udgifter i forbindels­e med deltagelse­n ikke i nul.

Michael Piloz pointerer dog, at det kan vaere en fordel for klubben med faerre kampe. Modsat deltagelse­n i Fiba Europe Cup der er den naestbedst­e europaeisk­e turnering.

»Kampe er lig med omkostning­er, og i Fiba Europa Cup er der langt større sandsynlig­hed for at nå laengere, end der er i Champions League. Derfor kan vi måske spare lidt der,« siger Michael Piloz.

Hvis det er en økonomisk underskuds­forretning at deltage, giver det så overhovede­t mening at vaere med?

»Hvis vi tog det take (standpunkt red.) på vores produkt, så skulle vi lade vaere med at spille europaeisk basketball. Så kunne vi bare nøjes med at spille i basketliga­en med et billigere hold. På mange måder ville det vaere bedre økonomisk. Men så laenge vi har økonomisk rygdaeknin­g, så har vi en interesse i at udvikle vores produkt. Og det gør vi gennem europaeisk basketball,« fortaeller Michael Piloz.

Sportsdire­ktøren håber, at Bakken Bears kan vaere med til at udvikle dansk basketball og samtidig saette den danske basketscen­e i respekt internatio­nalt. På den måde kan de muligvis også tiltraekke flere dygtige og attraktive spillere til holdet.

Fast plads i naeste saeson

Klarer Bakken Bears sig godt, kan de sikre sig en direkte plads til naeste års Champions

League uden at skulle igennem det indledende kvalifikat­ionsspil. Det er der mange fordele ved. Den største fordel er rent logistisk, hvor en direkte plads vil give dem afklaring hurtigere og dermed i stand til bedre at planlaegge saesonen. F.eks. vil sandsynlig­heden for at kunne spille i Ceres Park vaere langt større. Men vejen til en direkte plads afhaenger af en del faktorer.

»Belgien, Polen, Ukraine og Litauen er nogle af de lande, som ligger lige omkring Danmark på ranglisten. Udover, at vi skal have nogen point, kraever det også, at holdene fra de lande heller ikke får skrabet point sammen. Det er altså ikke noget vi selv er 100 pct. herre over,« fortaeller Michael Piloz.

Bakken Bears skal spille sit første Champions League kamp tirsdag den 4. oktober imod tyske MHP Risen Ludwigsbur­g klokken 20.00 på Arena Ludwigsbur­g.

Så laenge vi har økonomisk rygdaeknin­g, så har vi en interesse i at udvikle vores produkt. Og det gør vi gennem europaeisk basketball.

MICHAEL PILOZ, SPORTSDIRE­KTØR BAKKEN BEARS

Laes om AGFs superligak­amp i København mod FCK. SPORT, 1. del side 18

 ?? ?? Bakken Bears har kvalificer­et sig til Champions League. Det er dog ikke noget de kan maerke på bundlinjen. Foto: Kim Frost
Bakken Bears har kvalificer­et sig til Champions League. Det er dog ikke noget de kan maerke på bundlinjen. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark