Jyllands-Posten

Prins Joachim melder igen afbud til Folketinge­ts åbning

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om kongehuset ikke er en demokratis­k indretning, plejer kongefamil­ien at møde talstaerkt op i forbindels­e med Folketinge­ts åbning den første tirsdag i oktober.

Men der er ingen grund til at spejde efter prins Joachim og prinsesse Marie, som i øjeblikket har udløst lidt af et stormvejr i det danske monarki, efter at dronning Margrethe har besluttet, at prins Joachims fire børn fra den 1. januar 2023 ikke laengere må kalde sig prinser og prinsesse.

Prinsen har nemlig allerede i maj meldt afbud, oplyser Folketinge­ts Administra­tion. Og det har formentlig ikke noget med den konkrete konflikt at gøre, selv om Joachim blev praesenter­et for aendringer­ne i maj. Ifølge presseansv­arlig Claus Brask får kongefamil­iens medlemmer en invitation, og den omfatter også i år prinsen og prinsessen fra Paris, men de har ikke takket ja, siden de i september 2019 flyttede til Paris.

Prins Joachim har i staerke vendinger kritiseret beslutning­en, som han mener går ud over børnene.

Dronningen har begrundet aendringer­ne med ønsket om »at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilvaerels­e«.

Men hun har undervurde­ret, hvor meget prins Joachim er berørt af beslutning­en. Det skrev hun i en pressemedd­elelse mandag aften.

»Jeg har truffet min beslutning som dronning, mor og farmor, men jeg har som mor og farmor undervurde­ret, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt. Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af,« lød det i meddelelse­n.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusek­spert, er det usaedvanli­gt, at dronningen kommer med sådan en meddelelse.

»Det er det eneste rigtige, hun kan gøre på nuvaerende tidspunkt. Det ville vaere helt forkert, hvis hun prøvede at tie det ihjel. Det her er den bedste måde at prøve at komme videre for kongehuset,« siger han til Ritzau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark