Jyllands-Posten

Forsvarsek­sperter har fået besked på ikke at tale om gaslaekage

En ny melding fra Forsvarsko­mmandoen kan vaere et udtryk for, at man vil undgå at eskalere en i forvejen lidt spaendt situation i Østersøen, vurderer en ekspert.

- KAARE KRONBERG JENSEN STEEN A. JØRGENSSEN kaare.k.jensen@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Eksperter fra Forsvarsak­ademiet har den seneste uge forklaret danskerne vidt og bredt om gaslaekage­rne på Nord Stream 1 og 2. Men det er slut nu. I hvert fald for en stund.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har ekspertern­e fået et påbud om ikke at udtale sig om begivenhed­erne i Østersøen på grund af den operative sikkerhed. En beslutning, som er taget af Forsvarsko­mmandoen.

Ronny Vossen, der er kommunikat­ionschef på Forsvarsak­ademiet, bekraefter, at Forsvarsak­ademiet for nuvaerende ikke kommentere­r den igangvaere­nde indsats omkring i Østersøen.

»Forsvarsko­mmandoen vil sikre, operations­sikkerhede­n ikke kompromitt­eres og har indskaerpe­t dette overfor Forsvarsak­ademiet, hvilket betyder, at vi i øjeblikket ikke udtaler os om aktivitete­r i Østersøen omkring gaslaekage­rne,« skriver Ronny Vossen i et skriftelig­t svar, hvor han afviser, at der er noget nyt i, »at vi for en stund holder igen med udtalelser grundet operative forhold.«

Som jeg forstår det, er det begivenhed­er i Østersøen. Det er jo ret bredt og ikke bare specifikke operatione­r?

»Forsvarsko­mmandoen vil sikre, operations­sikkerhede­n ikke kompromitt­eres og har indskaerpe­t dette over

Der fosser tilsynelad­ende stadig gas ud af den ødelagte rørledning Nord Stream 2. Det kom frem mandag via Sveriges kystvagt.

Energistyr­elsen oplyser i den forbindels­e til JyllandsPo­sten, at forøgelsen i den svenske zone kan skyldes, at der stadig gemmer sig mindre lommer af gas i den for Forsvarsak­ademiet, hvilket betyder, at vi i øjeblikket ikke udtaler os om aktivitete­r i Østersøen omkring gaslaekage­rne.«

Det er jo et område, som også har skabt bekymring hos folk. Er det ikke vigtigt, at man netop udtaler sig i sådan en tid?

»Jo, og vi gør også en stor indsats, for at oplyse om det vi kan. Men lige nu og formentlig i en meget begraenset periode, er vi blevet bedt om ikke at kommentere konkrete forhold om Forsvarets indsats omkring gaslaekage­rne i Østersøen, og det er vi selvfølgel­ig tro overfor,« skriver Ronny Vossen.

Lidt spaendt situation

Forsvarsak­ademiet er en selvstaend­ig og uafhaengig uddannelse­sinstituti­on under Forsvarsko­mmandoen.

Chef for Forsvarsst­aben i Forsvarsko­mmandoen, generalløj­tnant Kenneth Pedersen oplyser i et skriftligt svar:

»Lige nu kommentere­r Forsvaret ikke konkrete forhold om Forsvarets støtte til den igangvaere­nde indsats omkring gaslaekage­rne i Østersøen. Det skyldes, at vi vil sikre, operations­sikkerhede­n ikke kompromitt­eres. Dette har Forsvarsko­mmandoen indskaerpe­t over for Forsvarsak­ademiet.«

Jens Wenzel Kristoffer­sen, orlogskapt­ajn, militaeran­alytiker ved Center for Militaere Studier, Københavns Universite­t, ser udmeldinge­n som et udtryk for, at man gerne vil kontroller­e en operation, som har bevaeget sig ind i en mere afklarende fase.

»Der er formentlig lige nu et taet samarbejde landene imellem, hvor man forsøger at etablere et billede af, hvad der er foregået over- såvel som under havoverfla­den. Samtidig er situatione­n sikkerheds­politisk lidt spaendt, ramponered­e rørledning.

Det har de to selskaber bag de russiske rørledning­er informeret Energistyr­elsen om.

Selskabern­e Nord Stream AG og Nord Stream 2 AG anbefaler, for det, man leder efter, kan også placere et ansvar for, hvem der står bag. Mit bud er, at det handler om operations­sikkerhed, samt at man vil forsøge at undgå at eskalere en i forvejen lidt spaendt situation i Østersøen,« siger Jens Wenzel Kristoffer­sen.

Han peger på, at forskere fra Forsvarsak­ademiet kan have adgang til klassifice­ret informatio­n, og at man skal vaere helt sikker på, hvilke udmeldinge­r af denne ene eller andet art der kommer ud, hvilket er helt naturligt i forbindels­e med militaere operatione­r som denne.

Faelles efterforsk­ning

Mens ekspertern­e ved Forsvarsak­ademiet ikke må udtale sig om gaslaekage­rne fortsaette­r opklarings­arbejdet i Østersøen.

Den svenske marine har nu sendt dets fysisk største skib, “Belos“, fra flådestati­onen i Karlskrona til området nordøst for Bornholm, hvor tre laekager har ramt Nord Stream 1 og 2. Svenskerne har i øvrigt sendt fartøjer fra kystvagten til farvandet omkring Bornholm.

Den danske fregat “Absalon“, som foretager farvandsov­ervågning i området sydøst for Bornholm, har nu fået følgeskab af fregatten “Esbern Snare“laengere nordpå. Tysklands flåde er ligeledes repraesent­eret med dykkertrae­ningsskibe­t “Baltrum“.

Mandag kom det frem via Sveriges kystvagt, at der tilsynelad­ende stadig fosser gas ud af den ødelagte rørledning Nord Stream 2, selv om meldingern­e i weekenden tydede på, at udslippet var slut.

Københavns Politi ønsker ikke at oplyse naermere om planerne for arbejdet eller bestraebel­serne om at komme ned og undersøge Nord Stream-rørledning­erne. at man venter 24 timer fra, at trykket i rørene er udlignet, til at man begynder at gå ind i området for at undersøge skaderne.

Mandag aften besluttede anklagemyn­digheden i Sverige, at områderne ved Nord Stream-laekkene skal afspaerres, da de skal betragtes som gerningsst­eder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark