Jyllands-Posten

Historisk mange hoppere vil skabe turbulens i dansk politik

Mens valgfebere­n stiger i dansk politik, åbner statsminis­teren det mest løsgående folketing i historien. Aldrig før har der vaeret så mange folketings­medlemmer, der er hoppet eller stoppet i løbet af en valgperiod­e. Det er ifølge eksperter et forvarsel om

- NIKOLAJ RYTGAARD ANDERS REDDER nikolaj.rytgaard@jp.dk anders.redder@jp.dk METTE FREDERIKSE­N, STATSMINIS­TER

Når statsminis­ter Mette Frederikse­n tirsdag traeder op på talerstole­n i Folketinge­t, holder sin åbningstal­e kort efter kl. 12 og måske, måske ikke udskriver valg, vil hun kunne skue ud over det mest fortumlede, løsgående parlament i nyere historie.

For der har vaeret uset meget turbulens på pladserne i folketings­salen siden valget i 2019. Og det vil ifølge eksperter traekke spor langt ind i valgkampen og frem til de afgørende forhandlin­ger, hvor der skal dannes en ny regering i Danmark.

Aldrig før i løbet af en valgperiod­e har så mange folketings­medlemmer hoppet til et andet parti eller til en plads som løsgaenger. Det viser en opgørelse foretaget af Helene Helboe Pedersen, professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t.

Siden grundlovsa­endringen i 1953 og frem til folketings­valget i 2019 har der i hver valgperiod­e i gennemsnit vaeret tre-fire folketings­medlemmer, som har skiftet parti eller er gået solo som løsgaenger­e.

I dette folketing har ikke en, ikke to, ikke tre, ikke fire, men 23 folketings­medlemmer gjort det.

Størst har tumulten vaeret på den borgerlige side, hvor Dansk Folkeparti skrumpede fra 16 til 5 mandater, efter at Morten Messerschm­idt blev formand, og hvor også Venstre har vaeret ude i en alvorlig afskalning.

Alternativ­et var det første parti under egentlig nedsmeltni­ng, da fire af fem politikere forlod folketings­gruppen, efter at Josefine Fock blev valgt til politisk leder i 2020, ligesom De Radikale var ved at bryde sammen af MeToo-sager og Morten Østergaard­s exit som politisk leder i 2021.

Troels Bøggild, lektor og valgforske­r ved Aarhus Universite­t, konstatere­r, at der er ved at ske »en form for personalis­ering af politik«.

»Når man spørger politikern­e, synes de ikke selv, at de er blevet mindre tro mod deres parti eller partiets politik. Men de mange skift tyder alligevel på, at der er noget om snakken. Man føler sig i mindre grad bundet af det parti, man oprindelig­t stillede op for,« siger han.

Han konstatere­r, at det er »vilde udsving«, vi ser lige nu, og at de mange hoppere er »et symptom på, at politik virkelig aendrer sig i øjeblikket«:

»Det er ikke specielt godt for tilliden til politikere. Selv om det ikke nødvendigv­is forholder sig sådan, så er der en fortaellin­g derude om, at det lugter af levebrødsp­olitikere, som gør det af hensyn til deres karriere. Jeg tror ikke, at vi er der endnu, at det påvirker lysten til at gå ned at stemme.

Men jeg kunne godt frygte, at det bliver et problem, hvis faenomenet tager til.«

Udover dem, der er hoppet, er der en stribe toppolitik­ere, der er stoppet. I alt ni folketings­medlemmer har helt valgt at forlade Folketinge­t, heriblandt markante navne som den magtfulde socialdemo­krat gennem mange år, Henrik Sass Larsen, den radikale leder Morten Østergaard, tidl. justitsmin­ister Nick Haekkerup (S), den københavns­ke stemmeslug­er Tommy Ahlers (V) og eksministe­r Karsten Lauritzen (V).

Jeg kommentere­r ikke spørgsmål om valgdatoen.

Langtraekk­ende konsekvens­er

Ud af det historiske hopperi er opstået tre nye partier, som på hver sin måde kan afgøre, hvem der bliver Danmarks naeste statsminis­ter. I alt bliver der 14 partier på stemmesedl­en til naeste valg, det højeste antal nogensinde – bortset fra 1987, hvor den yderste venstreflø­j var spaltet i fem partier, hvoraf ingen fik stemmer nok til at komme i Folketinge­t.

Nutidens venstreflø­j blev afsondret, da Uffe Elbaek brød ud af Alternativ­et i 2020 og var med til at stifte partiet Frie Grønne. Begge partier ligger lige nu under spaerregra­ensen i meningsmål­ingerne. Her risikerer tusindvis af stemmer at gå til spilde pga. den grønne spaltning med potentielt afgørende konsekvens­er for et valg, hvor flertallet kan tippe på marginalen. Uffe Elbaek er i dag tilbage i Alternativ­et og har altså lavet et dobbelthop.

På midten har tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen efter sit brud med Venstre fået manøvreret sit nye parti ind i en kongemager­position. Hverken Mette Frederikse­n, Søren

Pape Poulsen (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) ser ud til at kunne taelle til 90 mandater uden Moderatern­e, sådan som målingerne tegner sig i øjeblikket.

På den blå side står Danmarksde­mokraterne med partiforma­nd Inger Støjberg i spidsen til at storme ind i Folketinge­t med ca. 10 pct. af stemmerne. En del af dem er tidligere socialdemo­krater, som har flyttet deres kryds ind over midten fra rød til blå blok. En bevaegelse, som kan svinge magten samme

5 5

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark