Jyllands-Posten

Købmanden syntes, han hørte statsminis­teren love hjaelp – men han kan ikke bruge hendes energilån til noget

I september besøgte Mette Frederikse­n købmanden i Vestenskov og lovede ham en hjaelpepak­ke mod stigende energipris­er. I dag er købmanden skuffet over resultatet, og frustratio­nen breder sig i lokalsamfu­nd landet over.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Humøret steg lidt i den lokale Min Købmand i Vestenskov på Vestlollan­d, da statsminis­ter Mette Frederikse­n i september kom forbi.

»Hun lovede os en hjaelpepak­ke. Det var jo lidt rart at høre på det tidspunkt,« siger købmand Hans Hansen.

Men i dag er han staerkt skuffet.

»Det er jo ikke en hjaelp. Det er naermere en gaeldsfael­de,« siger han.

Købmandens frustratio­n skyldes den hjaelpepak­ke mod stigende priser, som regeringen aftalte med et flertal i Folketinge­t i forrige uge.

Forud var gået stigende politisk italesaett­else af problemet, der bl.a. omfattede statsminis­terens besøg i Vestenskov, syv kilometer syd for Nakskov, hvor hun en torsdag kom forbi og understreg­ede situatione­ns alvor.

»I regeringen ser vi på, hvordan vi kan lave en hjaelpepak­ke,« sagde hun ifølge lokalavise­n Folketiden­de, og på Facebook skrev hun, at »den lokale købmand er vigtig«.

»Vi ser lige nu på, hvordan vi får alle bedst muligt igennem denne krise,« bebudede statsminis­teren.

Et par uger senere kom resultatet. Erhvervsdr­ivende kan glaede sig over en midlertidi­g lempelse af elafgiften samt muligheden for at låne af staten til en del af de stigende energiregn­inger. Købmaend som Hans Hansen kan udskyde ekstra-regningern­e i fem år til 4,4 pct. i rente.

»Statsminis­teren lovede sådan set selv, at vi ville få hjaelp. Hun kunne godt se, at der ligesom under coronaen var erhvervsdr­ivende, der skulle have en hjaelpepak­ke. Derfor undrer det her mig. Hvis jeg tager imod det, de kalder hjaelp, så skal jeg bare betale det tilbage senere. Den hjaelp kan jeg ikke bruge til noget,« siger han.

Den lavere elafgift er »velkommen« på Lolland, men den aendrer ikke meget ved situatione­ns alvor. I august sidste år lød Min Købmands el-regning på 10.000 kr.

I august i år var den steget til 41.000 kr. Elafgifter­ne udgør en mindre andel, og selv om august godt nok var saerlig varm i år, og derfor kraevede meget strøm til køling af is og fødevarer, vil ekstra-regningen både i år og naeste år blive på flere hundredetu­sinde kroner.

»Går der to år med høje priser, og jeg skubber regningen foran mig, har jeg pludselig 600.000-700.000 kr. i gaeld. Det er jeg ikke interesser­et i. Så kan jeg ligeså godt stoppe, mens legen er god, og mens vi stadig har sparet lidt op. Vi har ikke nogen pensioner, så vi skal virkelig taenke os om nu, så vi ikke får en gaeld nu, som vi skal betale af på resten af livet,« siger Hans Hansen, der sammen med sin aegtefaell­e har drevet butikken i 28 år.

»Så kan vi jo lige så godt dreje nøglen i tide.«

Slukker fra kl. 19 til 20

Selv i en normal situation ville gaelden vaere meget stor. Og nu betyder inflatione­n, at de handlende også på Vestlollan­d begynder at købe flere tilbudsvar­er for at få privatøkon­omien til at haenge sammen.

»Vi tjener ikke så meget på tilbudsvar­er, så nu daler vores indtjening. Det vil gøre det endnu svaerere at betale den energigael­d,« siger Hans Hansen, der forsøger at skaere energiforb­ruget ned.

»Vi har slukket køleren med øl og vand. Og isfryseren. Vi har også prøvet at lukke ned for køleren med fødevarer, men den stiger ret hurtigt op mod de 4 grader. Nu kan jeg se, at strømmen er dyr i aften i timen fra kl. 19 (5,63 kr./kWh, red.), så der kunne jeg godt finde på at prøve at slukke en time. Men jeg aner ikke, hvor meget det giver i sidste ende,« siger Hans Hansen, der har sat en »elkasse« op i forretning­en til frivillige bidrag.

»Lige før var der en kunde, der smed lidt i, så jeg. Så der er nogen, der gerne vil bevare butikken her. Men der skal mange tilskud til, før det løber op. Og folk er jo selv bange for, hvad de skal betale for varmen til vinter. Der er måske kommet 500-600 kr. ind,« siger købmanden.

Hans Hansen står ikke alene med sin frustratio­n. Branchefor­eningen De Samvirkend­e Købmaend (DSK) har de seneste dage gennemført en medlemsund­ersøgelse, hvor faerre end 4 pct. oplyser, at de vil bruge låneordnin­gen.

»Det her er ikke en løsning. Hvis man vidste, at situatione­n ville vaere bedre om et år, så kunne man måske bruge det. Men ingen ved, hvor laenge de høje priser varer ved, og derfor vil de faerreste købmaend, bagere og slagtere løbe risikoen for at ende med en gaeld, de aldrig kommer af med. Det gaelder i landdistri­kter i hele landet det her,« siger DSK’s adm. direktør, John Wagner.

»Hvis man vil undgå butiksdød og helt ekstraordi­naere situatione­r, hvor det her får konsekvens­er for lokalsamfu­ndets sidste butik, er man nødt til at foretage noget mere gennemgrib­ende, som vi så under coronaen. Man er nødt til at gå ind med et egentligt, reelt loft over udgifterne, så samfundet påtager sig en byrde i en periode,« siger han.

Kan ikke hjaelpe alle

»Det vil vaere et statstilsk­ud. Det bryder ingen sig om. Men det er et spørgsmål om at opretholde vaerdier. Når butikkerne lukker, mister husene i området vaerdi, nogle mister deres job, uddannelse­spladser, og til sidst mister landsbyern­e sammenhaen­gskraften,« forudser Wagner.

Da statsminis­ter Mette Frederikse­n mandag blev praesenter­et for Hans Hansens skuffelse, anerkendte hun, at »mange små selvstaend­ige erhvervsdr­ivende er i en svaer situation, ligesom husholdnin­gerne er«.

»Men vi kommer ikke til at kunne gøre det samme som under corona, hvor der var hjaelpepak­ker og for manges vedkommend­e direkte overførsle­r. Gør man det på samme måde nu, risikerer vi, at inflatione­n bider sig endnu mere fast og får endnu større følger. Derfor er det, vi har aftalt med Folketinge­t, dels at få elafgiften så meget i bund som overhovede­t muligt. Dels at indefryse en del af stigningen af udgifterne til el og gas. Det er helt rigtigt, at det gør ikke, at man kan betale regningern­e. Men det gør, at man kan betale regningen over en laengere periode. Vi kommer ikke til at holde alle skadesfri, desvaerre,« siger Mette Frederikse­n.

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n berettede på Facebook om sit besøg hos Min Købmand i Vestenskov, hvor indehaver Hans Hansen fortalte om de hastigt stigende elpriser.
Foto: Screendump fra Facebook
Statsminis­ter Mette Frederikse­n berettede på Facebook om sit besøg hos Min Købmand i Vestenskov, hvor indehaver Hans Hansen fortalte om de hastigt stigende elpriser. Foto: Screendump fra Facebook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark