Jyllands-Posten

Forsvaret kan få brug for nyt milliardlø­ft til at håndtere trusler i en dyster fremtid

Selv om Forsvaret har fået et historisk milliardlø­ft, er det ikke nødvendigv­is nok, erkender statsminis­teren på baggrund af en ny, dyster analyse om trusler.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Den historiske milliardop­rustning af det danske Forsvar, som et bredt politisk flertal besluttede for bare syv måneder siden, er naeppe nok, hvis Danmark skal ruste sig til de skaerpede trusler, som tårner sig op på adskillige fronter.

Det fremgår af regeringen­s store sikkerheds­politiske analyse, ”Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035”, som over 86 sider tegner et meget dystert fremtidsbi­llede og blandt andet advarer om, at »et nyt jerntaeppe saenker sig over Europa efter Ruslands brutale angreb på Ukraine«.

Analysen, der er en afgørende brik i de kommende forhandlin­ger om et nyt 10årigt forsvarsfo­rlig, peger flere steder på, at oprustning­en af Forvaret kan blive langt dyrere, end de 18 mia. kr. ekstra om året som flere partier og regeringen den 6. marts i år indgik en aftale om.

Aftalen skal sikre, at det danske forsvarsbu­dget i 2033 kommer op på 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp), Så Danmark overholder aftalerne med Nato.

»Det vil frem mod 2035 blive tydeligt, at de 2 pct. ikke er et loft, og der kan forventes et stigende pres for et højere procentmål,« hedder det i analysen, som blev offentligg­jort mandag på Frederiksb­erg Slot.

Åbner for flere penge

Oversat betyder det, at der skal investeres endnu mere i Forsvaret. På et kort pressemøde umiddelbar­t inden offentligg­ørelsen åbnede statsminis­ter Mette Frederikse­n døren på klem for flere penge til Forsvaret, da hun blev spurgt, om hun er sikker på, at et løft på 2 pct. er nok til at håndtere de mange trusler.

»Det er jeg da heller ikke sikker på, og vi kommer løbende til at forholde os til udviklinge­n og situatione­n i dansk forsvar,« sagde hun og tilføjede, at verden er blevet betydelig mere usikker.

Mette Frederikse­n fik under et besøg hos de danske soldater i Baltikum i marts den samme advarsel fra Estlands premiermin­ister, Kaja Kallas, der direkte sagde til den danske statsminis­ter, at Natos krav om 2 pct. »ikke er loftet, men gulvet«. Samme position har USA og flere andre Nato-allierede. I flere lande er der desuden manglende forståelse for, at Danmark først om 11 år har taenkt sig at leve op til aftalen om 2 pct. På et Nato-topmøde i 2014 blev det aftalt, at målet skulle nås i 2024.

Analysegru­ppen, som ambassadør Michael ZilmerJohn­s igennem to år har stået i spidsen for, advarer også om, at det danske forsvar fremover – til trods for milliardlø­ftet – er tvunget til at prioritere hårdt mellem de mange opgaver og internatio­nale operatione­r.

»Selv med vaesentlig­t forøgede midler til Forsvaret vil der dog fremover blive behov for en endnu skarpere prioriteri­ng, inden danske styrker indsaettes uden for Kongeriget,« skriver Michael ZilmerJohn­s i analysen.

På et pressemøde sagde han, at det også bliver »enormt dyrt« for Danmark at leve op til Natos såkaldte styrkemål, der er en konkret liste over, hvad Danmark og de øvrige allierede lande skal bidrage med til Nato. Danmark har flere gange fået kritik for ikke at leve op til målene, som vi har forpligtig­et os til. Det går f.eks. langsomt med at sikre udstyr til ubådsbekae­mpelse og med opbygninge­n af en lovet brigade.

»Styrkemåle­ne vil sandsynlig­vis blive endnu hårdere og dyrere i den situation, som vi befinder os i,« sagde Michael Zilmer-Johns.

Presser statskasse­n

Regeringen nedsatte i 2020 Michael Zilmer-Johns analysegru­ppe. Rapporten skal danne grundlag for de politiske forhandlin­ger om et nyt forsvarsfo­rlig, som skal traede i kraft fra 2024. Forsvarsud­gifterne kan udvikle sig til en spraengfar­lig sag i den kommende valgkamp. Ifølge Mette Frederikse­n vil de øgede forsvarsud­gifter få konsekvens­er for statskasse­n i de kommende år, men der er »ingen vej udenom«:

»Mit bedste bud er, at vi med krigen i Ukraine går nogle hårde år i møde, hvor der ikke vil vaere mange penge tilovers. En af grundene til det er, at vi ønsker at investere markant flere penge i dansk forsvar og sikkerhed,« sagde hun.

Analysen fastslår, at Danmark frem mod 2035 vil stå over for langt alvorliger­e trusler end på noget andet tidspunkt siden Den Kolde Krig. Indtil for ganske nylig har en generation af danskere kunnet vokse op uden frygt for krig i Europa og i en verden, der åbnede sig op. De kunne rejse frit over hele kloden og opleve, hvordan demokrati, velstand og menneskere­ttigheder vandt frem.

»For nutidens børn og unge tegner der sig en mere dyster fremtid,« konkludere­r rapporten, der i saerlig grad peger på Ruslands brutale angreb på Ukraine, Kinas fremmarch og et voksende antal atomvåben.

Mit bedste bud er, at vi med krigen i Ukraine går nogle hårde år i møde, hvor der ikke vil vaere mange penge tilovers. METTE FREDERIKSE­N, STATSMINIS­TER

»Ruslands vilje til at bruge militaer magt for at aendre graenser i Europa og søge at gennemtvin­ge en europaeisk orden baseret på interesses­faerer betyder, at hele kongeriget står over for et vaesentlig skaerpet trusselsbi­llede,« hedder det.

Hele netvaerket af våbenkontr­olaftaler og tillidsska­bende mekanismer, der skabte stabilitet og forudsigel­ighed på det europaeisk­e kontinent, »ligger i ruiner«, og det internatio­nale samfund er i opbrud i et stormagtsk­apløb, advarer analysen.

Den sikkerheds­politiske situation indebaerer derfor en vaesentlig forøgelse af Forsvarets opgaver frem mod 2035. Hovedopgav­en bliver et fremskudt forsvar i Østersøreg­ionen og danske bidrag til Vestens forsvar mod Rusland. Men Forsvaret skal også kunne håndtere de voksende udfordring­er i Arktis og levere bidrag til beskyttels­e af Europas graenser mod syd.

Den hastige teknologis­ke udvikling vil kraeve et betydeligt teknologis­k løft af Forsvaret, og samtidig vil klimaforan­dringerne skaerpe mange af truslerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark