Jyllands-Posten

Dommedagsr­etorik dominerer under midtvejsva­lget i USA

Midtvejsva­lget i USA er bittert og praeget af foragt for modstander­ne. Men er det klogt af Demokrater­ne at portraette­re Trumps republikan­ere som ekstremist­iske?

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

»It’s the economy, stupid,« lød det i et i dag berømt citat fra tidligere praesident Bill Clintons farverige valgstrate­g, James Carville, i 1992.

Og ja, økonomien er lige praecis, hvad valg primaert handler om i USA – nemlig om de amerikansk­e vaelgere oplever, at praesident­en og de ansvarlige lovgivere formår at skabe vilkår, der kan sikre dem job og penge til at forsørge deres familier.

Midtvejsva­lget den 8. november er ingen undtagelse, og alligevel fokuserer mange demokratis­ke politikere under den verserende valgkamp lige så meget på noget helt andet i deres forsøg på at bevare magten i begge kamre af Kongressen og at vinde guvernørpo­ster ude i delstatern­e.

Og forklaring­en på dette kan samles i ét ord:

Trump.

For selv om Demokrater­ne havde planlagt at saelge sig på egne økonomiske sejre, som kan lette presset på de amerikansk­e familier – herunder en sundheds-, klima- og skattepakk­e til 700 mia. dollars, en pandemipak­ke til 1,9 billioner dollars og investerin­ger i infrastruk­tur for over en trillion dollars – så er der intet som skraemmebi­lleder.

Og i takt med, at Donald Trump blander sig mere og mere i valgkampen, har mange af de demokratis­ke politikere kørt dommedagsr­etorikken frem. De kører bl.a. på, at det amerikansk­e demokrati står for fald, hvis republikan­erne med Trump som deres uformelle leder får magten.

Senest har Washington Post samlet et udvalg af udsagn, som giver en god fornemmels­e af, hvordan Demokrater­ne forsøger at vinde valgkampen.

Demokraten Maxwell Frost, der i Florida stiller op til den amerikansk­e Kongres, har sagt, at republikan­ere som Floridas guvernør Ron DeSantis forsøger at opbygge en »højreorien­teret fascistisk magt«.

Og demokraten Pat Ryan, der sidder i Repraesent­anternes Hus i Washington D.C., har sagt, at Amerika står over for »et koordinere­t indenlands­k forsøg på at underminer­e vores forfatning«.

Et ekko af Bidens advarsel

Retorikken er som et ekko af Joe Bidens advarsel for godt en måned siden om, at det amerikansk­e demokrati er i en alvorlig fare fra republikan­ske styrker, der er loyale over for Donald Trump, som »puster til ilden« ved slet skjulte opfordring­er til politisk vold i jagten på magten for enhver pris.

Bagtaeppet for den påstand er ikke mindst det faktum, at Trump opildnede hundredvis af sine mest inkarnered­e støtter til at marchere til Kongressen forud for deres voldelige stormløb på parlaments­bygningen i Washington D.C. den 6. januar 2021.

»Her til november må du vaelge mellem en nation for håb, samling og optimisme – eller en nation af frygt, splittelse og mørke,« har Biden også sagt om de to veje, som vaelgerne står over for, når de saetter deres kryds.

Praesident­en gav den allerede gas i august, hvor han beskrev Trumps base af vaelgere som nogle, der naermer sig »semi-fascisme«.

»De er en trussel mod selve vores demokrati. De naegter at acceptere folkets vilje. De omfavner politisk vold. De tror ikke på demokrati,« sagde Biden.

Trump har skudt tilbage ved at kalde Biden »en fjende af staten« ved at kalde hans mest inkarnered­e fans for »fjender af staten«.

Det åbne spørgsmål er, om det er klogt fra Demokrater­nes side at portraette­re Det Republikan­ske Parti som et ekstremist­isk parti.

Gamblingen synes åbenbar, eftersom utallige målinger har vist, at de amerikansk­e vaelgere – trods andre varme emner som abort, indvandrin­g og retten til at baere våben – mest af alt er optaget af økonomien. Noget som kun er blevet skaerpet af den kraftigt stigende inflation herunder prisstigni­nger på alt fra benzin til mad.

Oprindelig­t var det ikke heller Bidens strategi at køre valgkamp på, at de republikan­ske modstander­e er farlige og yderliggåe­nde og vil ødelaegge demokratie­t og sammenhaen­gskraften i samfundet.

Men han er nået frem til den konklusion, at der ud over at slå på egne bedrifter og ikke mindst de økonomiske pakker er en åbning for at tiltraekke moderate vaelgere. To af tre amerikaner­e siger, at de frygter, at det amerikansk­e demokrati kollapser.

Abort aendrede tilgangen

Noget, der for alvor flyttede Demokrater­nes holdning, er det faktum, at den republikan­sk dominerede Højesteret i forsommere­n underkendt­e rettens egen historiske beslutning fra 1973, Roe versus Wade, som gav alle amerikansk­e kvinder en forfatning­ssikret ret til selv at kunne vaelge abort.

Et flertal af Højesteret­s ni dommere fastslog, at det fremover var op til den enkelte delstat at bestemme, om den ønskede at give kvinder adgang til abort.

Men selv om Republikan­erne jublede over beslutning­en, der blev truffet med de tre dommere, som Trump formåede at få valgt til Højesteret under sine fire år i Det Hvide Hus, så har det bredt vist sig at vaere en upopulaer kendelse.

Demokrater­ne satser derfor hårdt på at tiltraekke ikke mindst kvindelige vaelgere ved at slå på, at de med Republikan­ere ved magten får frastjålet deres frihed og demokratis­ke ret til at bestemme over egen krop, mens Republikan­erne slår hårdt på, at de er de bedste til at styre økonomien og at få bugt med kriminalit­eten.

For øjeblikket er Demokrater­ne ifølge institutte­t Fivethirty­eights analyse af meningsmål­inger svag favorit til at vinde Senatet knebent, mens Republikan­erne står bedst til at vinde flertallet i Repraesent­anternes Hus.

Historisk set gør det parti, der ikke har praesident­posten, det bedst ved midtvejsva­lget.

 ?? ?? En Donald Trump-støtte baerer en cowboyhat med emblemer af den tidligere praesident ved et af Trump-staevne i Warren, Michigan, i lørdags.
Foto: Dieu-Nalio Chery/Reuters
En Donald Trump-støtte baerer en cowboyhat med emblemer af den tidligere praesident ved et af Trump-staevne i Warren, Michigan, i lørdags. Foto: Dieu-Nalio Chery/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark