Jyllands-Posten

Nyt militaerku­p i Burkina Faso kan øge Putins fodfaeste i Afrika

Et militaerku­p i Burkina Faso er det seneste i en stor stime af kup i Vestafrika, som Rusland har udnyttet til at øge sin indflydels­e i regionen. Uroen kan blive en sikkerheds­trussel for Danmark, advarer minister for udviklings­samarbejde, Flemming Møller

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Mens Rusland er militaert på haelene i Ukraine, øger Moskva sin indflydels­e et andet sted i verden: Vestafrika.

Regionen har i de seneste år vaeret praeget af politisk kaos som følge af en perleraekk­e af militaerku­p. Det seneste fandt sted hen over weekenden i Burkina Faso.

Militaere ledere vaeltede fredag general Paul-Henri Damiba, som selv kuppede sig til magten i januar. Det blev af flere soldater og demonstran­ter fejret ved triumferen­de at svinge det russiske flag, mens kuplederne lovede, at de er villige til at »gå til andre partnere, der er parate til at hjaelpe i kampen mod terrorisme«.

Meldingen ses af iagttagere som en henvisning til lejesoldat­er fra det russiske selskab Wagner, som reelt fungerer som praesident Vladimir Putins private haer. Den er allerede blevet brugt i en stribe andre afrikanske lande, hvor den ifølge menneskere­ttighedsgr­upper har vaeret impliceret i massakrer på civile og andre overgreb.

Russiske kommentato­rer har lovprist kuppet. En proregime-analytiker i Moskva, Sergej Markov, syntes ligefrem at bekraefte, at Kreml har spillet en aktiv rolle:

»Vores folk hjalp den nye leder,« sagde han i en henvisning til frontfigur­en i kuppet, kaptajn Ibrahim Traoré.

Sergej Markov praecisere­de ikke, hvilken form for assistance, der måtte have vaeret tale om, men understreg­ede, at kupmagerne havde »den fulde støtte« fra Jevgenij Prigozjin, den russiske forretning­smand og ven af Putin, der for nyligt indrømmede, at han har grundlagt Wagner.

Prigozjin har i en meddelelse også selv lykønsket kaptajn Ibrahim Traoré og kaldt ham en »i sandhed vaerdig og modig søn af sit hjemland«.

Den politiske uro i landet skyldes primaert islamiske oprørsgrup­per, som den vaeltede oberstløjt­nant Paul-Henri Damiba lovede at få bugt med, da han selv tog magten i et kup. I stedet er situatione­n blevet vaerre.

Regeringen har ikke laengere kontrol over 40 pct. af landet, siger eksperter. Alene i første halvdel af i år har 2.150 mennesker mistet livet i konflikten – naesten lige så mange som i hele 2021, viser tal fra Armed Conflict Location & Event Data Project. I sidste uge blev 11 soldater draebt i et blodigt bagholdsan­greb på en fødevareko­nvoj i den nordlige del af landet. Mange civile er stadig savnet.

Det har bidraget til en voksende modvilje i Frankrig, der som tidligere kolonimagt er den traditione­lle militaere partner for flere lande i regionen. Vreden eksplodere­de i weekenden, da kupmagerne haevdede, at franskmaen­dene skjulte den vaeltede Damiba på deres militaerba­se naer hovedstade­n. Det benaegtede man i Paris, men demonstran­ter braendte alligevel daek af og smed sten mod den franske ambassade.

Går i naboens fodspor

Videoer på de sociale medier viste samtidig soldater på toppen af pansrede køretøjer med det russiske flag, mens folk omkring dem råbte »Rusland, Rusland«. Det russiske flag var også synligt flere steder i den hujende folkemaeng­de, da kaptajn Traoré søndag kørte sin militaerko­nvoj igennem Ouagadougo­u.

»Tilsynelad­ende vil endnu et afrikansk land skifte fra samarbejde med Frankrig til en alliance med Rusland,« konstatere­de Sergej Markov i endnu en spydig kommentar på sin konto på det sociale medie Telegram.

Det var en henvisning til nabolandet Mali, hvor militaerju­ntaen tidligere i år angiveligt rekruttere­de 1.000 lejesoldat­er fra Wagner til terrorkamp­en og smed de franske tropper på porten. Også danske specialsty­rker blev tvunget hjem.

At Burkina Faso nu synes at dreje ned ad den samme vej understreg­er, hvordan islamistis­ke grupper i det såkaldte Sahel-baelte syd for Sahara-ørkenen destabilis­erer en af verdens fattigste regioner og svaekker de provestlig­e bånd. I løbet af det seneste par år har der vaeret ikke mindre en to militaerku­p i Mali, et i Tchad, nu også to i Burkina Faso og et mislykket kupforsøg i Niger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark