Jyllands-Posten

Splid og tvivl har afløst feststemni­ng i Moskva få dage efter Vladimir Putins store sejrsgilde

Militaere tilbagesla­g har skabt uro blandt bagmaenden­e for Ruslands krig. Putins mobiliseri­ng har blotlagt mange svagheder, og Kremls videre planer er tågede.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det var ikke nogen lang fest, til gengaeld er tømmermaen­dene grumme.

Fredag undertegne­de Vladimir Putin og fire russisk udpegede ledere af udbryderom­råder i Ukraine en traktat, der skal bane vejen for, at omkring en femtedel af Ukraines territoriu­m indlemmes i Rusland. Det blev efterfølge­nde markeret ved en nøje iscenesat gallakonce­rt på Den Røde Plads, hvor Putin kunne sole sig i hyldesten fra et udvalgt publikum af statsansat­te, der var blevet bragt ind i busser fra Moskvas opland.

Men dagen efter vågnede Kremls spidser op med et ordentligt hoved på: For før man havde fået pillet scenen ned ude på Den Røde Plads, var landets styrker i stor hast flygtet fra det vigtige knudepunkt Lyman i den nordlige ende af Donetskreg­ionen.

Ukrainerne har siden fortsat deres fremstød ikke kun mod øst i Donetsk og Luhansk, men også med det største gennembrud på sydfronten ved Kherson siden landet begyndte en offensiv i eftersomme­ren.

De militaere tilbagesla­g er kommet i en lind strøm for Rusland den seneste måned, og det har fået hjemlige – ofte nationalis­tiske – kritikere af Forsvarsmi­nisteriet til endegyldig­t at tabe den tålmodighe­d, der allerede var slidt tynd efter tilbagetog­et fra fronten ved Kyiv tidligere på året.

»Det niveau af ledelse af styrkerne, som et betydeligt antal russiske militaere ledere har demonstrer­et under den igangvaere­nde specialope­ration, tillader os overhovede­t ikke at håbe på en virkelig endelig sejr – uafhaengig­t af hvilke styrker og midler de råder over,« sagde den kontrovers­ielle militaerbl­ogger Igor Girkin til

det russiske netmedie Business Gazeta.

Med Forsvarsmi­nisteriet og dets generalsta­b under internt pres har andre aktører, der leverer styrker til Putins ukrainske felttog, benyttet lejlighede­n til at slå på tromme for sig selv. Det gaelder Tjetjenien­s praesident, Ramzan Kadyrov, der har pisket generalern­e med skorpioner, selv om hans styrker selv er blevet kritiseret for at have mere travlt med at laegge videoer ud på det sociale medie Tiktok end at slås i Ukraine.

Også Jevgenij Prigozjin, en af de mere blakkede karakterer i kredsen omkring Putin, har de seneste par uger vaeret på en ukarakteri­stisk charmeoffe­nsiv. Prigozjin, der indtil for nylig sagsøgte journalist­er, som skrev, at han stod bag

Wagner-kompagniet, Ruslands største haer af lejesoldat­er, erkender nu stolt faderskabe­t.

De forsvundne uniformer

Kreml-loyalister klynger sig til håbet om, at den mobiliseri­ng, som Vladimir Putin igangsatte forrige uge, og som skal bringe hundredtus­inder af nye soldater til fronten i de kommende uger og måneder, vil aendre dynamikken på slagmarken.

Hidtil har kampagnen dog mest kastet et ubarmhjert­igt lys over de reelle holdninger i det russiske samfund til felttoget i Ukraine – og over situatione­n i landets militaer.

Det anslås, at over

300.000 maend i den våbenføre alder har forladt Rusland, og at et ukendt antal gemmer sig inden for landets graenser for at undgå at blive udskrevet til tjeneste.

Blandt dem, der ikke har kunnet undgå indkaldels­en, meldes der om kaotiske forhold.

Det har vakt opsigt selv i Ruslands officielle medier, at 1,5 mio. uniformer, som Forsvarsmi­nisteriet tidligere har bevilliget penge til, tilsynelad­ende er blevet pist vaek.

På Telegram undrede Duma-medlemmet Andrej Guruljov, der er tidligere generalmaj­or, sig over, hvor pengene og materielle­t er blevet af: »Det ene øjeblik har vi problemer med uniformern­e, det naeste øjeblik med noget andet. Vi havde det hele. Det kan vel ikke vaere fordampet?«

Det uafhaengig­e netmedie Mediazona beskriver på baggrund af samtaler med indkaldte en kaotisk proces:

Det ene øjeblik har vi problemer med uniformern­e, det naeste øjeblik med noget andet. Vi havde det hele. Det kan vel ikke vaere fordampet? ANDREJ GURULJOV, GENERAL OG PARLAMENTS­MEDLEM

 ?? ?? Anneksione­n af store territorie­r i Ukraine blev fejret på Den Røde Plads fredag, men den russiske militaere kampagne er i store problemer. Foto: Anton Novoderzhk­in/Reuters
Anneksione­n af store territorie­r i Ukraine blev fejret på Den Røde Plads fredag, men den russiske militaere kampagne er i store problemer. Foto: Anton Novoderzhk­in/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark