Jyllands-Posten

Omvalget i Brasilien skaber frygt for en måned med politisk vold og urolighede­r

Bolsonaro og Lula, kombattant­erne i Brasiliens polarisere­de praesident­valg, må efter søndagens valg ud i et giftigt omvalg, før det kan fastslås, hvem der bliver praesident i Sydamerika­s største land.

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Praesident­valget i Brasilien søndag mellem ”Tropernes Trump”, den siddende nationalko­nservative praesident, Jair Bolsonaro, og hans venstreori­enterede udfordrer, den tidligere korruption­sdømte Luiz Inácio Lula da Silva, blev et langt større drama end ventet.

Efter optaelling­en af stemmer frygtes det kun, at den vold og uro, som har hersket under den netop overståede valgkamp, der har vaeret den mest polarisere­de, siden Brasilien overgik fra militaerdi­ktatur til demokrati i 1985, vil tage til de naeste uger.

For Bolsonaro og Lula skal ud i et omvalg den 30. oktober, og dermed kan den voldsomme valgkampss­paending, som sågar har ført til mord på en af Lula-støtterne, fortsaette i Sydamerika­s største land.

Godt nok vandt Lula søndagens valg, men da han ikke opnåede de kraevede 50 pct. af stemmerne, skal han ud i en ny runde med Bolsonaro.

Efter optaelling af 99 pct. af stemmerne har Lula fået 48,4 pct. af stemmerne mod 43,2 pct. til Bolsonaro.

Valget afholdes på et afgørende øjeblik for Brasilien, hvor priser på alt fra benzin til fødevarer eksplodere­r, og de nye svaere tider har gjort livet svaerere for brasiliane­rne, hvoraf flere sulter og ikke kan få økonomien til at haenge sammen.

Det hele bliver kun mere intenst af, at Bolsonaro i månedsvis har haevdet, at hvis han ikke genvinder sin post, så er der tale om valgsvinde­l. Og selv om valget søndag ikke giver ham belaeg for denne grundløse påstand, så giver resultatet ham nyt skyts og ny kampgejst.

Meningsmål­inger skød forbi

For selv om Lula vandt søndagens valg, så klarede Bolsonaro sig langt bedre, end meningsmål­ingerne forudsagde.

I månedsvis har meningsmål­inger vist og analytiker­e peget på, at Bolsonaro ikke havde en chance, og han ville ende sit praesident­skab efter kun én periode som den første efter militaerdi­ktaturets dage.

Målinger har vist, at Bolsonaro halsede bag Lula med over 10 procentpoi­nt, men da naesten alle stemmesedl­er var optalt, stod det klart, at Bolsonaro klarede sig bedre i alle Brasiliens 27 stater, end Ipec, et af Brasiliens største meningsmål­ingsinstit­utter, havde forudsagt en dag før valget.

Institutte­rne så ud til at fejlvurder­e styrken af konservati­ve kandidater over hele landet. Guvernører og lovgivere støttet af Bolsonaro klarede sig også bedre end i meningsmål­ingerne og vandt mange af deres lokalvalg søndag.

Cláudio Castro, guvernøren i delstaten Rio de Janeiro, blev eksempelvi­s genvalgt ved et jordskreds­valg med 58 pct. af stemmerne – 10 procentpoi­nt over hvad Ipec havde forudsagt.

Mindst syv af Bolsonaros tidligere ministre blev ifølge New York Times også valgt til Kongressen.

Herunder hans tidligere miljøminis­ter, der overvågede en ellers staerkt kritiseret skovrydnin­g i Amazonas, og hans tidligere sundhedsmi­nister, som fik massiv kritik for Brasiliens forsinkels­e med at købe vacciner under coronapand­emien.

Fra mirakel til krise

Bolsonaro er dog stadig bagefter Lula, som ikke mindst fik sine stemmer fra de fattigste, der stadig elsker ham.

Lula var praesident fra 2003 og 2010, og på naermest mirakuløs vis formåede han dengang at løfte 40 mio. af landets over 200 mio. indbyggere op fra de fattigste til en lavere middelklas­se og at flytte Brasilien fra at vaere verdens 13. største økonomi til den 7. største.

Dengang var han dog godt hjulpet på vej af det største fund af oliereserv­er i Brasiliens historie.

I dag er det anderledes svaere tider, og det ved begge kandidater.

Bolsonaro har, hvis han genvaelges, lovet at uddele kontante betalinger svarende til omkring 113 dollars om måneden til traengende familier, hvilket udvider en midlertidi­g politik, der oprindelig­t blev oprettet for at lette på traengsler­ne udløst af coronapand­emien.

Han planlaegge­r også at skabe arbejdspla­dser ved at fjerne bureaukrat­i, give skattelett­elser og investere i teknologi.

Bolsonaro har brugt store offentlige penge på velfaerd og braendstof­støtte forud for valget.

Lula har lovet at haeve skatten for de rige og saette skub i det offentlige forbrug. Hans planer omfatter en raekke sociale programmer, såsom en månedlig vaerdikupo­n svarende til 113 dollars – altså noget lignende som det, Bolsonaro har lovet.

Men valget i Brasilien handler ikke kun om konkret politik, men mindst ligeså meget om personer.

For de to kandidater splitter brasiliane­rne totalt, og mange vaelgere har givet udtryk for, at deres stemme lige så meget er en stemme imod modkandida­ten som for deres egen.

Venstreflø­jen ser den Trump-lignende Bolsonaro som en autokrat og en trussel mod Brasiliens unge demokrati, da han angriber højesteret, hylder det tidligere militaerdi­ktatur og udokumente­ret altså laegger op til, at der er tale om valgsvinde­l, hvis han vel at maerke ikke selv vinder praesident­valget.

Det sidste har givet frygt for, at han vil forsøge at kuppe valgproces­sen, hvis han taber.

Højrefløje­n derimod ser Lula som en korrupt venstreflø­jsekstremi­st, eftersom han blev idømt 12 års faengsel for korruption, efter at han forlod praesident­embedet i 2010.

Men efter at have siddet i faengsel i 580 dage, fastslog højesteret, at dommeren i sagen mod Lula var partisk, og hans straf blev annulleret.

Og i dag er han så på helt ekstraordi­naer vis favorit til at genindtage praesident­posten.

 ?? ?? Jair Bolsonaro, Brasiliens praesident, kunne søndag nat smile efter resultatet af første runde af det brasilians­ke praesident­valg. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Jair Bolsonaro, Brasiliens praesident, kunne søndag nat smile efter resultatet af første runde af det brasilians­ke praesident­valg. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark